Ahaz

  Nu vreau să cer nimic, ca să nu ispitesc pe Domnul! (Isaia 7:12)

  Ahaz a ajuns rege la 20 de ani și a domnit la Ierusalim în anii 735–715 î.Hr. Cronicile sfinte (2 Împărați 16; 2 Cronici 28) îl descriu ca pe un tânăr insensibil la chemările Dumnezeului lui Israel și ostil credinței părintești. A îmbrățișat cu frenezie baalismul, după tradiția inaugurată de străbunica Atalia, fiica Izabelei. A făcut idoli, și-a trecut fiii prin foc și a promovat prostituția sacră pe înălțimi.

  Ahaz a făcut o „reformă” la templu, aducând un altar nou, după model sirian. Jertfelnicul de aramă, pe care se adusese timp de două secole arderea-de-tot zilnică, simbolul jertfei lui Hristos, a fost înlăturat. Apoi a distrus spaţiul din curtea templului, care era destinat adunărilor de Sabat.

  Dumnezeu l-a încercat pe Ahaz prin invazii străine. A trimis împotriva lui pe israeliți, sirieni, filisteni și edomiți. Ba chiar și asirienii, al căror ajutor îl cumpărase cu mari sacrificii din tezaurul Domnului, l-au ajutat doar într-o primă fază, apoi l-au lăsat de izbeliște. Regele nu s-a umilit înaintea Domnului, ci a rămas cu încăpățânare în necredință și idolatrie.

  Dar cel mai mare păcat pe care l-a făcut Ahaz a fost refuzul ajutorului lui Dumnezeu. Isaia (cap. 7) ne povestește că, atunci când Ahaz tremura sub amenințarea invaziei siro-israelite, Dumnezeu S-a oferit să-l ajute. I se cerea doar să aibă încredere. Văzându-l că ezită, profetul l-a îndemnat să ceară o dovadă supranaturală de la Dumnezeu, oricât de îndrăzneaţă. Dar Ahaz, temându-se că Yahwé ar putea împlini acel semn şi astfel şi-ar crea obligaţii, a răspuns, plin de ipocrizie: „Nu cer niciun semn, nu vreau să-L ispitesc pe Domnul!”

  Oricât de departe ai ajuns în păcat, nu refuza astăzi mântuirea pe care Dumnezeu ți-o oferă. Păcatul de orice fel este urât de Dumnezeu. Dar a refuza ajutorul Lui înseamnă a obosi răbdarea lui Dumnezeu. Arată astăzi încredere și credință în Dumnezeul adevărat! Cere-I ajutorul!

  „Cum pot oamenii pe care Dumnezeu i-a favorizat atât de mult să nu aprecieze ocaziile și privilegiile date? Cum pot ei refuza să accepte ajutorul divin oferit?” (Comentariul biblic AZȘ, vol. 7, p. 923; Review and Herald, 4 iulie 1899)

  Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Ahaz - 2018. Oricât de departe ai ajuns în păcat, nu refuza astăzi mântuirea pe care Dumnezeu ți-o oferă. Păcatul de orice fel este urât de Dumnezeu. Dar a refuza ajutorul Lui înseamnă a obosi răbdarea lui Dumnezeu. Arată astăzi încredere și credință în Dumnezeul adevărat! Cere-I ajutorul!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Publicate astăzi

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Krisztus az egyetlen Megváltó

  „Aki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába. Akiben van...