Ahaz

Nu vreau să cer nimic, ca să nu ispitesc pe Domnul! (Isaia 7:12)

Ahaz a ajuns rege la 20 de ani și a domnit la Ierusalim în anii 735–715 î.Hr. Cronicile sfinte (2 Împărați 16; 2 Cronici 28) îl descriu ca pe un tânăr insensibil la chemările Dumnezeului lui Israel și ostil credinței părintești. A îmbrățișat cu frenezie baalismul, după tradiția inaugurată de străbunica Atalia, fiica Izabelei. A făcut idoli, și-a trecut fiii prin foc și a promovat prostituția sacră pe înălțimi.

Ahaz a făcut o „reformă” la templu, aducând un altar nou, după model sirian. Jertfelnicul de aramă, pe care se adusese timp de două secole arderea-de-tot zilnică, simbolul jertfei lui Hristos, a fost înlăturat. Apoi a distrus spaţiul din curtea templului, care era destinat adunărilor de Sabat.

Dumnezeu l-a încercat pe Ahaz prin invazii străine. A trimis împotriva lui pe israeliți, sirieni, filisteni și edomiți. Ba chiar și asirienii, al căror ajutor îl cumpărase cu mari sacrificii din tezaurul Domnului, l-au ajutat doar într-o primă fază, apoi l-au lăsat de izbeliște. Regele nu s-a umilit înaintea Domnului, ci a rămas cu încăpățânare în necredință și idolatrie.

Dar cel mai mare păcat pe care l-a făcut Ahaz a fost refuzul ajutorului lui Dumnezeu. Isaia (cap. 7) ne povestește că, atunci când Ahaz tremura sub amenințarea invaziei siro-israelite, Dumnezeu S-a oferit să-l ajute. I se cerea doar să aibă încredere. Văzându-l că ezită, profetul l-a îndemnat să ceară o dovadă supranaturală de la Dumnezeu, oricât de îndrăzneaţă. Dar Ahaz, temându-se că Yahwé ar putea împlini acel semn şi astfel şi-ar crea obligaţii, a răspuns, plin de ipocrizie: „Nu cer niciun semn, nu vreau să-L ispitesc pe Domnul!”

Oricât de departe ai ajuns în păcat, nu refuza astăzi mântuirea pe care Dumnezeu ți-o oferă. Păcatul de orice fel este urât de Dumnezeu. Dar a refuza ajutorul Lui înseamnă a obosi răbdarea lui Dumnezeu. Arată astăzi încredere și credință în Dumnezeul adevărat! Cere-I ajutorul!

„Cum pot oamenii pe care Dumnezeu i-a favorizat atât de mult să nu aprecieze ocaziile și privilegiile date? Cum pot ei refuza să accepte ajutorul divin oferit?” (Comentariul biblic AZȘ, vol. 7, p. 923; Review and Herald, 4 iulie 1899)

Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video