Ahaz

  Nu vreau să cer nimic, ca să nu ispitesc pe Domnul! (Isaia 7:12)

  Ahaz a ajuns rege la 20 de ani și a domnit la Ierusalim în anii 735–715 î.Hr. Cronicile sfinte (2 Împărați 16; 2 Cronici 28) îl descriu ca pe un tânăr insensibil la chemările Dumnezeului lui Israel și ostil credinței părintești. A îmbrățișat cu frenezie baalismul, după tradiția inaugurată de străbunica Atalia, fiica Izabelei. A făcut idoli, și-a trecut fiii prin foc și a promovat prostituția sacră pe înălțimi.

  Ahaz a făcut o „reformă” la templu, aducând un altar nou, după model sirian. Jertfelnicul de aramă, pe care se adusese timp de două secole arderea-de-tot zilnică, simbolul jertfei lui Hristos, a fost înlăturat. Apoi a distrus spaţiul din curtea templului, care era destinat adunărilor de Sabat.

  Dumnezeu l-a încercat pe Ahaz prin invazii străine. A trimis împotriva lui pe israeliți, sirieni, filisteni și edomiți. Ba chiar și asirienii, al căror ajutor îl cumpărase cu mari sacrificii din tezaurul Domnului, l-au ajutat doar într-o primă fază, apoi l-au lăsat de izbeliște. Regele nu s-a umilit înaintea Domnului, ci a rămas cu încăpățânare în necredință și idolatrie.

  Dar cel mai mare păcat pe care l-a făcut Ahaz a fost refuzul ajutorului lui Dumnezeu. Isaia (cap. 7) ne povestește că, atunci când Ahaz tremura sub amenințarea invaziei siro-israelite, Dumnezeu S-a oferit să-l ajute. I se cerea doar să aibă încredere. Văzându-l că ezită, profetul l-a îndemnat să ceară o dovadă supranaturală de la Dumnezeu, oricât de îndrăzneaţă. Dar Ahaz, temându-se că Yahwé ar putea împlini acel semn şi astfel şi-ar crea obligaţii, a răspuns, plin de ipocrizie: „Nu cer niciun semn, nu vreau să-L ispitesc pe Domnul!”

  Oricât de departe ai ajuns în păcat, nu refuza astăzi mântuirea pe care Dumnezeu ți-o oferă. Păcatul de orice fel este urât de Dumnezeu. Dar a refuza ajutorul Lui înseamnă a obosi răbdarea lui Dumnezeu. Arată astăzi încredere și credință în Dumnezeul adevărat! Cere-I ajutorul!

  „Cum pot oamenii pe care Dumnezeu i-a favorizat atât de mult să nu aprecieze ocaziile și privilegiile date? Cum pot ei refuza să accepte ajutorul divin oferit?” (Comentariul biblic AZȘ, vol. 7, p. 923; Review and Herald, 4 iulie 1899)

  Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Ahaz - 2018. Oricât de departe ai ajuns în păcat, nu refuza astăzi mântuirea pe care Dumnezeu ți-o oferă. Păcatul de orice fel este urât de Dumnezeu. Dar a refuza ajutorul Lui înseamnă a obosi răbdarea lui Dumnezeu. Arată astăzi încredere și credință în Dumnezeul adevărat! Cere-I ajutorul!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...