Samaritenii

  Împăratul Asiriei a adus oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat şi din Sefarvaim şi i-a aşezat în cetăţile Samariei în locul copiilor lui Israel. Au pus stăpânire pe Samaria şi au locuit în cetăţile ei. (2 Împăraţi 17:24)

  Samaritenii din timpurile vechi pretindeau ca provin din triburile israelite ale lui Efraim şi Manase. În manuscrisul samaritean , scris de Phinehas b. Isaac ha-Kohen şi de tatăl său, Jacob Ben Haarun, se arată că îşi trag rădăcinile de la Adam până la sosirea în ţara Canaan. Biblia spune că, în anul 722, după cucerirea Samariei, împăratul Sargon a deportat populaţia locală şi a înlocuit-o cu alte neamuri aduse din diferite părţi ale lumii antice. Esarhaddon şi Assurbanipal au amestecat din nou, mai târziu, popoarele în aşa fel încât în apocrifa Cartea lui Sirach se vorbeşte împotriva a două neamuri „urâte sufletului meu… care locuiesc în muntele Samariei… poporul nelegiuit care locuieşte în Sichem” (50:27-28). Ura şi respingerea din partea evreilor aveau de-a face nu doar cu faptul că samaritenii „au pus stăpânire pe cetăţile Samariei” şi au spurcat ţara, aducând obiceiuri şi dumnezei străini, ci pentru că şi-au permis să adopte primele cărţi din Vechiul Testament, alcătuind Pentateuhul samaritean. Am studiat acest manuscris şi este aproape identic cu Pentateuhul lui Moise. Totodată, ei au îndrăznit să construiască pe muntele Garizim o replică a Templului de la Ierusalim. Aceasta era prea mult pentru evrei. Cu toate acestea, săpăturile arheologice au scos la iveală ruine care datează din secolul al V-lea î.Hr. Pe acest munte, Avraam a construit primul altar la Sihem (Geneza 12:6 în PS); tot aici era locul binecuvântării (Deuteronomul 27:12), iar mai târziu, Iosua a refăcut legământul între popor şi Dumnezeu (Iosua 8:33). Oare toate acestea să nu însemne nimic? Văzând istoria lor, oare nu avem şi noi tendinţa să-i considerăm necuraţi pe cei care sunt diferiţi de noi, pe cei care sunt în afara familiei noastre spirituale? Răspunsul dat de Domnul acelei femei din Samaria (Ioan 4:24), care pretinde că se poate închina pe muntele Garizim, este remarcabil şi este valabil şi astăzi: „în duh şi în adevăr”. Dacă lipsesc acestea două, ce importanţă mai are unde ne rugăm? De aceea vă invit ca închinarea noastră de astăzi să fie în duh şi în adevăr!

  Corneliu Benone Lupu, pastor, Roma, Italia

  Samaritenii - 2018. Văzând istoria samaritenilor, oare nu avem şi noi tendinţa să-i considerăm necuraţi pe cei care sunt diferiţi de noi, pe cei care sunt în afara familiei noastre spirituale? Răspunsul dat de Domnul este remarcabil şi este valabil şi astăzi: „în duh şi în adevăr”. Dacă lipsesc acestea două, ce importanţă mai are unde ne rugăm? De aceea vă invit ca închinarea noastră de astăzi să fie în duh şi în adevăr!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...