Samaritenii

  Împăratul Asiriei a adus oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat şi din Sefarvaim şi i-a aşezat în cetăţile Samariei în locul copiilor lui Israel. Au pus stăpânire pe Samaria şi au locuit în cetăţile ei. (2 Împăraţi 17:24)

  Samaritenii din timpurile vechi pretindeau ca provin din triburile israelite ale lui Efraim şi Manase. În manuscrisul samaritean , scris de Phinehas b. Isaac ha-Kohen şi de tatăl său, Jacob Ben Haarun, se arată că îşi trag rădăcinile de la Adam până la sosirea în ţara Canaan. Biblia spune că, în anul 722, după cucerirea Samariei, împăratul Sargon a deportat populaţia locală şi a înlocuit-o cu alte neamuri aduse din diferite părţi ale lumii antice. Esarhaddon şi Assurbanipal au amestecat din nou, mai târziu, popoarele în aşa fel încât în apocrifa Cartea lui Sirach se vorbeşte împotriva a două neamuri „urâte sufletului meu… care locuiesc în muntele Samariei… poporul nelegiuit care locuieşte în Sichem” (50:27-28). Ura şi respingerea din partea evreilor aveau de-a face nu doar cu faptul că samaritenii „au pus stăpânire pe cetăţile Samariei” şi au spurcat ţara, aducând obiceiuri şi dumnezei străini, ci pentru că şi-au permis să adopte primele cărţi din Vechiul Testament, alcătuind Pentateuhul samaritean. Am studiat acest manuscris şi este aproape identic cu Pentateuhul lui Moise. Totodată, ei au îndrăznit să construiască pe muntele Garizim o replică a Templului de la Ierusalim. Aceasta era prea mult pentru evrei. Cu toate acestea, săpăturile arheologice au scos la iveală ruine care datează din secolul al V-lea î.Hr. Pe acest munte, Avraam a construit primul altar la Sihem (Geneza 12:6 în PS); tot aici era locul binecuvântării (Deuteronomul 27:12), iar mai târziu, Iosua a refăcut legământul între popor şi Dumnezeu (Iosua 8:33). Oare toate acestea să nu însemne nimic? Văzând istoria lor, oare nu avem şi noi tendinţa să-i considerăm necuraţi pe cei care sunt diferiţi de noi, pe cei care sunt în afara familiei noastre spirituale? Răspunsul dat de Domnul acelei femei din Samaria (Ioan 4:24), care pretinde că se poate închina pe muntele Garizim, este remarcabil şi este valabil şi astăzi: „în duh şi în adevăr”. Dacă lipsesc acestea două, ce importanţă mai are unde ne rugăm? De aceea vă invit ca închinarea noastră de astăzi să fie în duh şi în adevăr!

  Corneliu Benone Lupu, pastor, Roma, Italia

  Samaritenii - 2018. Văzând istoria samaritenilor, oare nu avem şi noi tendinţa să-i considerăm necuraţi pe cei care sunt diferiţi de noi, pe cei care sunt în afara familiei noastre spirituale? Răspunsul dat de Domnul este remarcabil şi este valabil şi astăzi: „în duh şi în adevăr”. Dacă lipsesc acestea două, ce importanţă mai are unde ne rugăm? De aceea vă invit ca închinarea noastră de astăzi să fie în duh şi în adevăr!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...