Sanherib

  Mândria merge înaintea pieirii, și trufia merge înaintea căderii. (Proverbele 16:18)

  Astăzi, banii îi creează omului care îi deține iluzia invincibilității, iar aceasta vine la pachet cu o doză bună de aroganță. În vremurile biblice, banilor li se adaugă puterea militară. O armată numeroasă și victorioasă în lupte, pe lângă faptul că îi aducea și mai multă bogăție regelui care o comanda, îi amplifica foarte mult încrederea în sine.

  O astfel de persoană arogantă și încrezătoare în forțele proprii este Sanherib. Înainte să asedieze Ierusalimul, înăbușise o revoltă în Babilon, înlăturându-l de pe tron pe Merodac-Baladan, pustiise ținuturile aramaice de pe Tigru și Eufrat, luând 200 000 de captivi, ocupase o parte din teritoriul Mediei, pusese sub tribut cetățile Tir, Arad, Edom, Așdod și altele, se războise cu Egiptul și cucerise Așchelonul, Libna, Lachisul și alte 45 de cetăți întărite din regatul Iuda. În urma acestei campanii din Iuda, obține de la regele Ezechia un tribut de 30 de talanți (circa 1 tonă) de aur și 300 de talanți (circa 10 tone) de argint.

  Se credea invincibil și, mai mult, se credea trimisul lui Dumnezeu. Și așa și era (2 Împărați 19:25). Greșeala lui a fost însă mândria, faptul că și-a arogat sieși merite care I se cuveneau doar lui Dumnezeu (2 Împărați 19:22-24,28). Disprețul pe care îl arată față de Dumnezeu în mesajul trimis evreilor asediați îi aduce eșecul, iar mai apoi moartea, o moarte rușinoasă și nicidecum demnă de imaginea pe care el o avea despre sine.

  Spre deosebire de Sanherib, care îndeplinea planul lui Dumnezeu fără să știe, noi avem o misiune încredințată de Dumnezeu, aceea de a vesti lumii vestea bună a mântuirii. Însă, asemenea lui Sanherib, putem fi tentați să atribuim succesul misiunii noastre propriilor aptitudini, putem fi tentați să ne arogăm un loc mai important decât se cuvine. Calea aceasta este una periculoasă, fiindcă la capătul ei se află trufia spirituală. Ca să ne ferim de acest pericol, trebuie să fim în permanență conștienți că „nici cel ce sădește, nici cel ce udă nu sunt nimic, ci Dumnezeu, care face să crească” (1 Corinteni 3:7). Dacă e să învățăm ceva de la un personaj negativ, să învățăm măcar să evităm greșelile lui.

  Cristinel Sava, redactor, Editura Viață și Sănătate

  Sanherib - 2018. Ca să ne ferim de acest pericol, trebuie să fim în permanență conștienți că „nici cel ce sădește, nici cel ce udă nu sunt nimic, ci Dumnezeu, care face să crească” (1 Corinteni 3:7). Dacă e să învățăm ceva de la un personaj negativ, să învățăm măcar să evităm greșelile lui.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...