Manase

  El a făcut ce este rău înaintea Domnului, după urâciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel. (2 Împăraţi 21:2)

  Nu toţi împăraţii pe care Biblia îi prezintă au fost buni. Manase era un copil de doisprezece ani când a ajuns împărat. Lunga lui domnie de 55 de ani a intrat în istoria lui Iuda ca fiind una nelegiuită. Păgânismul a fost reînviat, închinarea s-a orientat către idoli şi poporul a mers mult pe calea care avea să umple măsura fărădelegii. Mai mult decât atât, împăratul Manase nu s-a mulţumit doar cu încurajarea răului, ci a depus eforturi ca să descurajeze binele. Cei care au rămas credincioşi Domnului au avut de suferit. Tradiţia iudaică spune că profetul Isaia a fost martirizat în perioada regelui Manase.

  Poate părea ciudat, dar avem de învăţat câteva lecţii din viaţa lui Manase. Istoria biblică nu se opreşte aici în ceea ce priveşte domnia regelui. În 2 Cronici 33 ni se spune că acesta a fost prins de oştile asiriene care l-au ţinut în captivitate în Babilon. De la versetul 12 apare elementul care ne surprinde: Manase se pocăieşte. Se roagă Domnului, se smereşte înaintea Lui, iar aici vedem până unde se extinde mila divină. Dumnezeu îl iartă, îi ascultă cererile şi-l aduce înapoi la Ierusalim, în împărăţia lui. Şi din acel moment, regele Manase a cunoscut că Domnul este adevăratul Dumnezeu.

  Cuvintele sunt prea puţine pentru a putea descrie bunătatea şi îndurarea lui Dumnezeu. El este gata să-i ierte pe toţi cei care se întorc şi se pocăiesc cu inima sinceră. Indiferent de vârstă, Dumnezeu aşteaptă ca omul să se întoarcă la El. Cu toate acestea, trebuie să înţelegem un aspect: chiar dacă mă întorc la Dumnezeu spre finalul vieţii, roadele semănate vor creşte. Un citat inspirat spune despre pocăinţa lui Manase astfel: „Dar această pocăinţă, oricât de profundă era ea, a venit prea târziu ca să mai scape împărăţia de influenţa distrugătoare a anilor de practici idolatre. Mulţi se poticniseră şi căzuseră, ca să nu se mai ridice niciodată” (Profeţi şi regi, p. 382). Şi printre acei mulţi s-a numărat şi fiul lui, Amon.

  Haideți să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu să ne ajute ca influenţa noastră asupra celor din jur să fie una mântuitoare!

  Cosmin Cocea, pastor, Conferinţa Moldova

  Manase - 2018. Această pocăinţă a lui Manase, oricât de profundă era ea, a venit prea târziu ca să mai scape împărăţia de influenţa distrugătoare a anilor de practici idolatre. Mulţi se poticniseră şi căzuseră, ca să nu se mai ridice niciodată. Haideți să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu să ne ajute ca influenţa noastră asupra celor din jur să fie una mântuitoare!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...