Articolul precedentDumnezeu este cu copiii Săi
  Articolul următorÎnnoirea puterii

  Hulda

  Fiindcă Dumnezeu ne-a găsit vrednici să ne încredințeze Evanghelia, căutăm să vorbim așa ca să plăcem nu oamenilor, ci lui Dumnezeu, care ne cercetează inima. (1 Tesaloniceni 2:4)

  Ne aflăm în timpul domniei lui Iosia, undeva spre sfârșitul regatului Iuda. În cursul lucrărilor de renovare a Templului, este găsită cartea Legii, pierdută în timpul domniei tatălui și bunicului său. La auzul cuvintelor lui Dumnezeu, în special partea privind binecuvântările și blestemele, Iosia își dă seama că, dacă va continua în direcția în care a mers până atunci, regatul său va avea aceeași soartă ca a regatului Israel, ajuns deja sub ocupație străină.

  Temându-se că deja se depășise linia roșie și nu mai e cale de întoarcere, regele alege o delegație de cinci oameni care să meargă la profetesa Hulda și să afle care este hotărârea Domnului. Numărul și componența delegației denotă gravitatea situației și seriozitatea cu care regele o tratează: marele-preot Hilchia, Șafan, scribul regal, fiul său Ahicam, Acbor (Abdon) și un ofițer al regelui pe nume Asaia.

  Nu știm de ce regele a ales să afle voia Domnului din gura acestei profetese, deși în același timp activau și profeții Ieremia și Țefania, o profetesă de altfel obscură raportată la canonul biblic, avându-și locuința în „cealaltă mahala a cetății” (2 Împărați 22:14), adică în suburbii, unde locuiau păturile sărace. Probabil că ea era cea mai la îndemână, iar urgența situației impunea aflarea cât mai repede a verdictului divin.

  Lucrul care ne izbește la ea este coloana vertebrală de care dă dovadă. Ulterior, Ieremia avea să lupte cu profeții de curte, care le cântau în strună regilor și le profetizau doar ce voiau ei să audă. Însă această femeie, neimpresionată de oamenii care îi bat la ușă sau de faptul că sunt trimiși chiar de rege și nefiind „bugetară”, nu își modifică mesajul în funcție de destinatar. Chiar dacă jumătate din mesaj este de bine, ea nu încearcă să ascundă partea pe care regele nu ar fi vrut să o audă. Putea să îi spună doar că își va duce domnia în pace și nu va avea parte de nicio nenorocire, însă ea rămâne credincioasă Aceluia care o chemase să fie profet.

  Și noi avem un mesaj din partea lui Dumnezeu. Și la fel ca în dreptul Huldei, El așteaptă de la noi să îl transmitem destinatarilor nediluat, așa cum ne-a fost dat.

  Cristinel Sava, redactor, Editura Viață și Sănătate

  Hulda - 2018. Chiar dacă jumătate din mesaj este de bine, Hulda nu încearcă să ascundă partea pe care regele nu ar fi vrut să o audă. Putea să îi spună doar că își va duce domnia în pace și nu va avea parte de nicio nenorocire, însă ea rămâne credincioasă Aceluia care o chemase să fie profet.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Publicate astăzi

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  „Íme az Isten Báránya”

  „Ímé az Istennek ama báránya, aki elveszi a világ bűneit!” (Ján1,29)„Jánosnak természettől fogva ugyanolyan hibái...