Ioiachim

  Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! (Psalmii 119:11)

  După moartea prematură a împăratului Iosia, trei dintre fiii săi s-au succedat la conducerea ţării: Ioahaz, Ioiachim şi Zedechia (2 Cronici 36), dar niciunul nu a călcat pe urmele tatălui lor în ce priveşte credincioşia faţă de Dumnezeu şi ataşamentul faţă de Sfintele Scripturi. Dintre cei trei, Ioiachim se distinge printr-o împotrivire totală faţă de Cuvântul lui Dumnezeu.

  Numit de la naştere Eliachim, acest fiu al lui Iosia a primit numele Ioiachim cu ocazia înscăunării lui de către faraonul Neco al Egiptului (2 Cronici 36:4). Deşi numele său amintea de faptul că „Domnul întăreşte”, Ioiachim nu s-a bazat pe Domnul în viaţa lui, ci mai degrabă pe alţi oameni sau pe el însuşi. Cel mai important episod din viaţa acestui împărat se petrece în al patrulea an al domniei lui (Ieremia 36:1). Prorocul Ieremia, care activa ca mesager al lui Dumnezeu de mulţi ani, a primit în acel an pentru prima dată, din partea Domnului, porunca de a scrie mesajele într-o carte. Această primă ediţie a cărţii lui Ieremia a fost citită de scriitorul Baruc în auzul poporului, în Casa Domnului. Evenimentul nu a trecut neobservat de conducerea ţării, şi Baruc a mai citit o dată cartea, la solicitarea înalţilor demnitari ai împăratului. Împărţiţi în două tabere, pro şi contra mesajului din cartea lui Ieremia, înalţii demnitari au dat de ştire împăratului Ioiachim despre această carte. Pentru a treia oară în acea zi, cartea a început să fie citită şi în faţa împăratului Ioiachim. „După ce Iehudi a citit trei sau patru foi, împăratul a tăiat cartea cu briceagul logofătului şi a aruncat-o în jăratecul de cărbuni, unde a fost arsă de tot.” Trei dintre demnitarii lui, „Elnatan, Delaia şi Ghemaria, stăruiseră de împărat să nu ardă cartea, dar el nu i-a ascultat” (Ieremia 36:23-25). Pentru împotrivirea sa faţă de mesagerul Domnului şi faţă de cuvântul său scris, Ioiachim a plătit cu viaţa, murind prematur la 36 de ani, în timp ce era dus ca rob în Babilon.

  Ieremia a scris o a doua ediţie a cărţii sale, care a rămas până în ziua de astăzi. Doamne, ajută-ne să primim cuvântul Tău, care rămâne în veac!

  Florian Cîrnu, director economic, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Ioiachim - 2018. Ieremia a scris o a doua ediţie a cărţii sale, care a rămas până în ziua de astăzi. Doamne, ajută-ne să primim cuvântul Tău, care rămâne în veac!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Publicate astăzi

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  „Íme az Isten Báránya”

  „Ímé az Istennek ama báránya, aki elveszi a világ bűneit!” (Ján1,29)„Jánosnak természettől fogva ugyanolyan hibái...