Ezechiel

  Fiul omului, te pun păzitor peste casa lui Israel. Când vei auzi un cuvânt care va ieși din gura Mea, să-i înștiințezi din partea Mea! (Ezechiel 3:17)

  Aceasta a fost înalta chemare pe care Dumnezeu a adresat-o profetului Ezechiel. Chiar dacă noi nu suntem profeți, ca slujitori și urmași ai Domnului Hristos ni s-a încredințat aceeași misiune. Ne-o îndeplinim cu aceeași credincioșie cu care și-a îndeplinit-o Ezechiel?

  Provenind dintr-o familie de preoți, profetul avea un acut simț al sfințeniei lui Dumnezeu; era un veghetor în Iuda, în ultimele zile ale țării ca națiune independentă, transmițând cu fidelitate mesajele de judecată și de speranță primite de la Dumnezeu. Luat rob în Babilon, el nu s-a plâns din cauza noului statut de „rob”, ci a plecat cu întreg convoiul de zece mii de alți evrei luați de Nebucadnețar la Babilon, pe 16 martie 597 î.Hr. Ezechiel a primit chemarea de a fi profet în cel de al cincilea an de robie, pe 21 iulie 592 î.Hr., când avea 30 de ani. Supus și credincios, loial lui Dumnezeu și mandatului încredințat, el a transmis fără teamă mesajele de mustrare, de mângâiere și de speranță pe care le primea din partea Sa.

  Lucrarea sa activă a durat cel puțin 22 de ani, iar ultima sa profeție a fost rostită în anul 570 î.Hr. „În timp ce Ieremia continua să dea mărturie în regatul lui Iuda, prorocul Ezechiel a fost ridicat dintre robii din Babilon să-i avertizeze pe cei exilați; de asemenea, să confirme cuvântul Domnului care fusese rostit prin Ieremia.” (Profeți și regi, ed. 2006, p. 309)

  Misiunea și lucrarea lui Ezechiel se aseamănă în multe feluri cu cele ale Domnului Hristos: 1. Ambii au fost chemați ca profeți la vârsta de 30 de ani; 2. Au folosit formula de recunoaștere „vei/vor ști că…” de mai multe ori; 3. Au prezentat soliile sub formă de parabole (Ezechiel 20:49 și Matei 13:10); 4. Au folosit titlul de „fiu al omului” (Ezechiel de 93 de ori; Isus de 83 de ori); 5. Au purtat, ca înlocuitori, pedeapsa care i se cuvenea Israelului; 6. Au avut funcția de preot (Ezechiel 1:3 și Evrei 7 – 10); 7. Au accentuat învierea și noua eră escatologică (Ezechiel 37).

  Îmi doresc nespus de mult ca, asemenea lui Ezechiel, oglindirea caracterului Domnul Hristos să fie trăsătura definitorie a vieții mele. Nu-i așa că și tu îți dorești? Așa să ne ajute Dumnezeu!

  Magdalena Toma, Arad

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Redeșteptarea din Țara Galilor (1904)

  Roagă-te lui Dumnezeu să îți dea și astăzi Duhul Sfânt! PROVOCARE: Povestește-i unui tânăr experiența convertirii tale!

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să simți astăzi puterea cuvântului Său! PROVOCARE: Fă-i cadou unui tânăr o carte cu biografia unuia dintre pionierii adventiști de ziua a șaptea!

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te pentru tinerii bisericii! PROVOCARE: Sugerează comitetului bisericii să organizeze o campanie evanghelistică în care vorbitorii să fie tinerii din biserică!

  Publicate astăzi

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  După ce nu voi mai fi

  Concentrează-te mai puțin pe stresul care îți stă în față și scoate ce poți mai bun din tine. Lasă urme bune oriunde mergi. Despre tine să se spună cuvinte bune. Țintește excelența tot timpul. La final, tot ceea ce facem transmite ceva despre noi. Fă tot ce ține de tine ca să transmiți pozitivitate oriunde te conduce Dumnezeu.

  Eu n-o să mă las dominat

  Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Az egyetlen valódi kincs: az igaz jellem

  „Korall és kristály említni sem való, a bölcsesség ára drágább a gyöngyöknél.” (Jób 28,18)„Az isteni...