Cirus eliberatorul

  În cel dintâi an al lui Cirus, împăratul perşilor, ca să se împlinească cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, împăratul perşilor, care a pus să se facă prin viu grai şi prin scris această vestire în toată împărăţia lui: „Aşa vorbeşte Cirus, împăratul perşilor: «Domnul, Dumnezeul cerurilor, mi-a dat toate împărăţiile pământului şi mi-a poruncit să-I zidesc o casă la Ierusalim în Iuda. Cine dintre voi este din poporul Lui? Domnul, Dumnezeul lui, să fie cu el şi să plece!»” (2 Cronici 36:22-23)

  Cirus II, sau cel Mare, regele persan din dinastia Ahemenizilor, urcă pe tron pe la 559 î.Hr., câştigă supremaţia asupra mezilor, cucereşte regatul bogat al Lydiei, mărşăluieşte prin Asiria, apoi intră în Babilonul cucerit prin devierea cursului Eufratului, ca un eliberator în aclamațiile poporului.

  Conform inscripţiilor Cilindrului lui Cirus, acesta a dat un decret în primul an al domniei lui prin care a oferit posibilitatea popoarelor exilate să se întoarcă în ţările lor. Astfel li se permite evreilor să se întoarcă la Ierusalim şi să reconstruiască Templul pe cheltuiala împăratului, decret la care se referă Ezra 6.

  Profetul Isaia îl prezintă pe Cirus ca fiind păstorul lui Dumnezeu, care va împlini toată voia lui Dumnezeu şi care va zice despre Ierusalim să fie zidit iarăşi, iar despre Templu să îi fie puse din nou temeliile (vezi Isaia 44:28).

  Domnul îl prezintă pe Cirus ca fiind unsul Său, pe care îl ţine de mână să doboare neamurile, să dezlege brâurile regilor, să deschidă porţile pentru a nu se mai închide. Dumnezeu avea să-i netezească drumurile de munte, să sfărâme uşile de aramă şi să rupă zăvoarele de fier. De asemenea, avea să-i dea vistierii ascunse, bogăţii îngropate, ca să ştie că este Domnul, Dumnezeul lui Israel, care îl cheamă pe nume, îi vorbeşte cu bunăvoinţă înainte de a-L cunoaşte.

  Toate aceste binecuvântări i-au fost oferite acestui rege pentru că Dumnezeu are dragoste pentru robul său Iacob, pentru alesul Său Israel, ca să se ştie de la răsărit până la apus că, în afară de Domnul, nu este alt Dumnezeu.

  „El apreciază biserica Sa nu pentru avantajele exterioare, ci pentru evlavia sinceră care o deosebeşte de lume.” (Profeţi şi regi, p. 566)

  Astăzi priveşte la lucrarea pe care o face Mesia în viaţa ta, aşa cum este oglindită în chemarea lui Cirus!

  Gabriel Hațegan, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

  Cirus eliberatorul - 2018. El apreciază biserica Sa nu pentru avantajele exterioare, ci pentru evlavia sinceră care o deosebeşte de lume. Astăzi priveşte la lucrarea pe care o face Mesia în viaţa ta, aşa cum este oglindită în chemarea lui Cirus!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...