Șalum, mai-mare în Ierusalim

  Alături de ei a lucrat, cu fetele sale, Şalum, fiul lui Haloheş, mai-marele peste jumătate din ţinutul Ierusalimului. (Neemia 3:12)

  Neemia, trimisul lui Artaxerxe, a sosit la Ierusalim şi a început să refacă zidurile cetăţii, în dorinţa de a restabili viaţa spirituală a lui Iuda. Reconstrucţia a început în vreme de criză, când bărbaţi cu influenţă în popor sabotau lucrările şi chiar pe Neemia. Şi totuşi o bună parte din popor a început să ridice efectiv zidurile. Preoţii, în frunte cu Eliaşib, au zidit Poarta Oilor. Alături de mulţi alţii, este menţionat Şalum, care lucra împreună cu fetele sale. El era mai-mare peste jumătate din ţinutul Ierusalimului, şi totuşi muncea la construcţie alături de ceilalţi. Prezenţa la lucru a fetelor sale, despre care nu ştim prea multe, denotă orientarea educaţională, spirituală şi chiar socială sănătoasă a familiei sale. Chiar dacă acestea erau fetele unui bărbat cu responsabilitate în Ierusalim, au venit şi au lucrat efectiv la ridicarea zidurilor.

  Am trăit să văd cum în cazul fiului unui prefect, proprietar al unui bolid, care a accidentat mortal un bărbat, poliţia încerca să minimalizeze vina, datorită influenţei tatălui său, aruncând-o asupra victimei. Fiica directorului fabricii de cherestea trebuia musai să treacă examenul de admitere şi apoi pe cel de absolvire. Protejaţii aveau de toate… nu se punea problema participării la vreo muncă fizică.

  Ce contrast izbitor între aceştia şi fetele lui Şalum, care efectiv cărau cărămizi şi ridicau zidul! Contrastul se accentuează când privim la Dumnezeu Tatăl şi la Fiul Său, Isus Hristos, care a înfruntat moartea din iubire pentru păcătos. Astfel, avem Evanghelia mântuirii.

  „Umilul Nazarinean Şi-a arătat adevăratul Său titlu de nobleţe. El S-a ridicat deasupra neamului omenesc, a îndepărtat vălul păcatului şi al ocării şi S-a descoperit ca Slăvitul oştilor îngereşti.” (Hristos, Lumina lumii, p. 210)

  Şalum este o provocare cu privire la educaţia, spiritualitatea, atmosfera şi relaţiile din familia noastră. Isus Hristos încă ne este Modelul.

  Doamne Isuse, vreau să fiu un urmaş al Tău în toate privinţele, gata să lucrez, să ajut şi să iubesc aşa ca Tine!

  Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

  Șalum, mai-mare în Ierusalim - 2018. Şalum este o provocare cu privire la educaţia, spiritualitatea, atmosfera şi relaţiile din familia noastră. Isus Hristos încă ne este Modelul. Doamne Isuse, vreau să fiu un urmaş al Tău în toate privinţele, gata să lucrez, să ajut şi să iubesc aşa ca Tine!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Publicate astăzi

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  „Íme az Isten Báránya”

  „Ímé az Istennek ama báránya, aki elveszi a világ bűneit!” (Ján1,29)„Jánosnak természettől fogva ugyanolyan hibái...