Estera

  Căci, dacă vei tăcea acum, ajutorul şi izbăvirea vor veni din altă parte pentru iudei, şi tu şi casa tatălui tău veţi pieri. Şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăţie? (Estera 4:14)

  De mic am fost atras de cartea biblică Estera, de modul în care întâmplările relatate aici se legau armonios, pregătind un final minunat. Deși numele lui Dumnezeu nu este amintit în mod expres în paginile ei, Dumnezeu nu este absent.

  Te invit să medităm împreună la trei dintre învățăturile prețioase desprinse din această carte și din viața Esterei.

  1. Dumnezeu pregăteşte soluţia la problema copiilor Săi, cu mult timp înainte ca aceasta să apară. Înainte ca Haman să-i urască pe evrei şi să le plănuiască moartea, Dumnezeu a şi început să lucreze la proiectul salvării lor. Observăm încă o dată cum pe Dumnezeu nimic nu-L surprinde. Câtă încurajare găsim în acest adevăr! Când trecem prin momente grele, ceea ce avem de făcut este să ne punem toată încrederea în Dumnezeu, cerându-I să ne arate soluția pe care El deja a pregătit-o.

  2. Dumnezeu transformă răul în bine pentru salvarea poporului Său. Ospățul oferit de Ahașveroș, nesupunerea lui Vasti la pretențiile absurde ale împăratului fac ca Estera să ajungă împărăteasă, iar poporul lui Dumnezeu să fie salvat în final de la pieire.

  Nu Dumnezeu este sursa răului, ci Satana. Domnul, în înţelepciunea şi suveranitatea Sa, nu poate fi împiedicat de tot răul din lume în împlinirea planurilor Sale desăvârşite. Ce frumos subliniază apostolul Pavel acest adevăr: „Toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său” (Romani 8:28).

  3. Dumnezeu Se folosește de oameni credincioși pentru a-și aduce la îndeplinire planul. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă Estera ar fi ales să tacă și să nu se implice. Sigur, Dumnezeu ar fi avut soluții pregătite și în acest caz, însă este atât de minunat să vezi cum ea arată că a înțeles pe deplin cuvintele rostite de Mardoheu: „Şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăţie.”

  Ajută-mă, Doamne, să nu uit că Tu ești mereu la cârma evenimentelor și că Tu ai o soluție la toate problemele mele, oricare ar fi acestea! Fă-mă să înțeleg că Tu ai un plan cu mine aici, în locul în care ai îngăduit să mă nasc și să trăiesc! Fă-mă o Estera!

  Sorin Goleanu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Estera - 2018. Ajută-mă, Doamne, să nu uit că Tu ești mereu la cârma evenimentelor și că Tu ai o soluție la toate problemele mele, oricare ar fi acestea! Fă-mă să înțeleg că Tu ai un plan cu mine aici, în locul în care ai îngăduit să mă nasc și să trăiesc! Fă-mă o Estera!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...