Mardoheu

  Toţi slujitorii împăratului, care stăteau la poarta împăratului, plecau genunchiul şi se închinau înaintea lui Haman, căci aşa era porunca împăratului cu privire la el. Dar Mardoheu nu-şi pleca genunchiul şi nu se închina. (Estera 3:2)

  1972. În faţa comisiei de recepţie a recruţilor pentru serviciul militar, după consultarea fişei personale, comandatul a spus: „Văd că eşti adventist.” „Da”, am răspuns. „Sper să nu avem probleme”, a fost replica binevoitoare. De-a lungul serviciului militar, am înţeles ca acesta era apelul de a nu face „steag” din credinţa mea, tolerată oarecum de superiori, într-o vreme de ateism incisiv, ajungând în scurt timp un protejat al lor. Era vremea trăirii unei mărturii tăcute.

  Mardoheu, un exilat evreu, slujitor la curtea lui Ahaşveroş, care stătea la poarta cetăţii Susa, înţelegea să îşi păstreze credinţa strămoşească, acceptând să se închine doar lui Dumnezeu, fiind în acelaşi timp credincios conducătorului ţării. Orgoliul lui Haman, noul dregător al împăratului, supărat pe atitudinea lui Mardoheu, a declanşat un proces care s-a terminat cu un decret imperial de nimicire a evreilor din toate ţinuturile împărăţiei. Dumnezeu intervine şi Îşi salvează poporul de la pieire. Alături de alţi credincioşi din împărăţie, care se rugau împreună cu Mardoheu şi Estera, Dumnezeu i-a folosit pe cei doi în lucrarea de salvare a unui popor, amândoi ajungând apropiaţii împăratului.

  „Lumea protestantă de astăzi vede în mica grupă a păzitorilor Sabatului un Mardoheu la poartă. Caracterul şi comportarea sa, care exprimă respect faţă de Legea lui Dumnezeu, sunt o continuă mustrare pentru cei care au dat la o parte temerea de Dumnezeu şi calcă în picioare Sabatul Său; acest intrus nepoftit trebuie – prin unele mijloace – să fie înlăturat din cale… Acum, ca şi în zilele lui Mardoheu, Domnul va apăra adevărul şi poporul Său.” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, pp. 450–451)

  Trăim într-o lume deranjată de idealurile şi obiectivele unei vieţi curate şi sfinte. Dumnezeu are nevoie de mărturia noastră tăcută, trăită în Hristos, cu un cuget curat, iubire şi spirit de sacrificiu şi slujire.

  Doamne, ajută-mă să fiu epistola Ta pentru cei din jurul meu, ca să fie şi ei câştigaţi pentru veşnicie!

  Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

  Mardoheu - 2018. Trăim într-o lume deranjată de idealurile şi obiectivele unei vieţi curate şi sfinte. Dumnezeu are nevoie de mărturia noastră tăcută, trăită în Hristos, cu un cuget curat, iubire şi spirit de sacrificiu şi slujire. Doamne, ajută-mă să fiu epistola Ta pentru cei din jurul meu, ca să fie şi ei câştigaţi pentru veşnicie!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...