Haman

  Apăsătorul, vrăjmașul, este Haman, răul acesta! (Estera 7:6)

  Haman este fiul lui Hamedata, căruia i se mai spunea și Agaghitul, și, potrivit unor cercetători, descindea din familia regală a lui Amalec, implicit urmașul lui Agag, împărat amalecit. Dumnezeu îi poruncise cândva lui Saul să-i nimicească pe amaleciți, un popor de tâlhari la drumul mare. Consecințele neascultării lui Saul de Dumnezeu aveau să iasă la suprafață peste secole. Astfel apare pe scena istoriei Haman, un prizonier în Persia. Istoricii amintesc faptul că poporul persan era tolerant cu prizonierii. Haman ajunge să fie promovat al doilea după împăratul persan, Ahașveroș. Toți i se închinau, împăratul îl primea cu cinste, era nelipsit de la masa împăratului. De ce Haman este un om rău, dacă avea atâtea avantaje de partea lui? Pentru un singur om, Mardoheu, care nu-i aducea închinare, Haman socotește că trebuie să-l aducă la tăcere pe el și poporul lui. Nu se uită la prețul plătit pentru a-și duce la capăt răzbunarea. De ce atâta răutate? Moștenise răutatea? După unii specialiști, se spune că fiecare om se naște cu dorință de a-i supune pe cei din jur. Încă de la naștere, această dorință se vede în ființa omenească. Copilul, de mic, de cele mai multe ori, le face programul celor mari. Dacă această tendință nu este anihilată la timp, odată cu parcurgerea etapelor vieții, omul ajunge să fie stăpânit de forme grave de manifestare a acestei tendințe în viața lui. Lupta pentru întâietate vine tocmai din nerezolvarea acestei probleme în viața omului, dorința lui de stăpânire peste cei din jur cu orice preț. Haman este orbit de această tendință, și setea lui de răzbunare atinge cote de neimaginat.

  Greșeala lui Haman a fost faptul că nu L-a prins în ecuația planurilor sale și pe Dumnezeul evreilor. Cu cât setea de răzbunare era mai mare și cu cât spânzurătoarea era mai înaltă, cu atât mai crunt avea să-l lovească judecata lui Dumnezeu pe el și familia lui. Cei ce se încred în Dumnezeu nu se supun acestei tendințe spre rău și nici capriciilor celor din jur, care le pretind copiilor lui Dumnezeu să meargă pe calea compromisului. Ei se închină și își pleacă genunchiul doar înaintea lui Dumnezeu, chiar dacă lucrul acesta îl înfurie pe Haman. Dar ca și atunci, și astăzi, Dumnezeu vine în ajutorul copiilor Săi care rămân credincioși indiferent de încercările prin care trec, de ispitele ce bat la ușa inimii, de amenințările hamanilor vremii, și intervine ca să-i izbăvească, să lege răni, să refacă familii, să refacă vieți distruse. Nimeni nu poate umbri planurile lui Dumnezeu. Nici măcar Haman.

  Marian Ciupagu, pastor, Conferinţa Oltenia

  Haman - 2018. Ca și atunci, și astăzi, Dumnezeu vine în ajutorul copiilor Săi care rămân credincioși indiferent de încercările prin care trec, de ispitele ce bat la ușa inimii, de amenințările hamanilor vremii, și intervine ca să-i izbăvească, să lege răni, să refacă familii, să refacă vieți distruse. Nimeni nu poate umbri planurile lui Dumnezeu. Nici măcar Haman.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Strângeţi-vă comori în cer!

  Te rog, dragă părinte, să nu lași nimic și pe nimeni să te abată de la misiunea vieții tale! Copleșit uneori de propria-mi neputință și de propriile eșecuri și limitări, aleg astăzi, Părinte, să-mi pun încrederea mea în credincioșia Ta, știind că atunci se vor petrece lucruri cu adevărat frumoase în căminul meu. PROVOCARE: Studiază astăzi împreună cu copiii sau nepoții tăi, dacă este posibil, studiile lor de Școala de Sabat!

  Formează-i pe copii pentru cer!

  Doamne, ajută-ne să lucrăm pentru copiii noștri și să facem o prioritate din convertirea lor! PROVOCARE: Ce programe se organizează în biserica ta pentru copii și tineri? Gândește-te cum i-ai putea susține și oferă-ți ajutorul!

  Oferă-le timp copiilor! Vei învăţa cea mai preţioasă lecţie

  Doamne, fă-mă dispus să învăț de la copiii mei ce înseamnă în mod autentic smerenia! PROVOCARE: Lasă deoparte telefonul și petrece timp cu copilul tău!

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...