Elifaz (cine ne influențează visurile?)

  Elifaz din Teman a luat cuvântul şi a zis: „Un cuvânt s-a furişat până la mine… Şi am auzit un glas care şoptea: «Fi-va omul fără vină înaintea lui Dumnezeu?»” (Iov 4:1,12,16-17)

  Elifaz a fost unul dintre prietenii lui Iov. Acesta a venit împreună cu alţi doi prieteni să fie alături de Iov după marea tragedie prin care a trecut. Era din Teman, o cetate a Edomului, cunoscută ca un loc al înţelepciunii (Ieremia 49:7; Obadia 1:8). Ţinând seama de obiceiurile şi specificul culturii orientale, putem spune că Elifaz era cel mai în vârstă dintre cei trei prieteni ai lui Iov şi considerat ca cel mai experimentat şi înţelept dintre ei. Astfel, Elifaz se înscrie primul la cuvânt, încercând să dea o explicaţie tragediei prin care trecea Iov, dar este şi cel care primeşte în final sfatul din partea lui Dumnezeu să aducă jertfă împreună cu Ţofar şi Bildad pentru a fi iertaţi de „nebunia” lor (Iov 42:7-8).

  Filozofia vremii era aceasta: faci bine, ai parte de bine; faci rău, ai parte de rău. Elifaz însă a aşteptat şapte zile în tăcere, dând astfel dovadă de respect şi înţelepciune faţă de prietenul său Iov. Numai că apare un element nou, care va influenţa pe deplin discursurile lui Elifaz şi ale prietenilor lui. Elifaz are un vis în care un spirit îi trece pe dinainte şi îl întreabă: „Fi-va omul fără vină înaintea lui Dumnezeu? Fi-va el curat înaintea Celui ce l-a făcut?” (Iov 4:17). Din momentul acesta, Elifaz, considerând că a avut o revelaţie divină, în loc să fie un mângâietor, a devenit un fervent acuzator al lui Iov (vezi, de exemplu, Iov 5:1-7). Practic, Elifaz este atât de amăgit, încât cel rău îl foloseşte ca instrument al său pentru a-l face pe Iov să se descurajeze şi să se prăbuşească.

  Elifaz a fost un om înţelept, dar atunci când a avut un vis cu care s-a măgulit oarecum că este de origine divină, a fost atât de amăgit, încât toată înţelepciunea lui a trecut drept „nebunie” în ochii lui Dumnezeu (Iov 42:8). Experienţa acestui bărbat al Antichităţii ne învaţă să analizăm bine ce influenţă se află la baza visului nostru, fie că este vorba de un vis de noapte, fie că este vorba de aspiraţiile pe care le avem.

  George Șchiopu, capelan, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Elifaz (cine ne influențează visurile?) - 2018. Elifaz a fost un om înţelept, dar atunci când a avut un vis cu care s-a măgulit oarecum că este de origine divină, a fost atât de amăgit, încât toată înţelepciunea lui a trecut drept „nebunie” în ochii lui Dumnezeu. Experienţa acestui bărbat al Antichităţii ne învaţă să analizăm bine ce influenţă se află la baza visului nostru, fie că este vorba de un vis de noapte, fie că este vorba de aspiraţiile pe care le avem.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...