Elifaz (cine ne influențează visurile?)

  Elifaz din Teman a luat cuvântul şi a zis: „Un cuvânt s-a furişat până la mine… Şi am auzit un glas care şoptea: «Fi-va omul fără vină înaintea lui Dumnezeu?»” (Iov 4:1,12,16-17)

  Elifaz a fost unul dintre prietenii lui Iov. Acesta a venit împreună cu alţi doi prieteni să fie alături de Iov după marea tragedie prin care a trecut. Era din Teman, o cetate a Edomului, cunoscută ca un loc al înţelepciunii (Ieremia 49:7; Obadia 1:8). Ţinând seama de obiceiurile şi specificul culturii orientale, putem spune că Elifaz era cel mai în vârstă dintre cei trei prieteni ai lui Iov şi considerat ca cel mai experimentat şi înţelept dintre ei. Astfel, Elifaz se înscrie primul la cuvânt, încercând să dea o explicaţie tragediei prin care trecea Iov, dar este şi cel care primeşte în final sfatul din partea lui Dumnezeu să aducă jertfă împreună cu Ţofar şi Bildad pentru a fi iertaţi de „nebunia” lor (Iov 42:7-8).

  Filozofia vremii era aceasta: faci bine, ai parte de bine; faci rău, ai parte de rău. Elifaz însă a aşteptat şapte zile în tăcere, dând astfel dovadă de respect şi înţelepciune faţă de prietenul său Iov. Numai că apare un element nou, care va influenţa pe deplin discursurile lui Elifaz şi ale prietenilor lui. Elifaz are un vis în care un spirit îi trece pe dinainte şi îl întreabă: „Fi-va omul fără vină înaintea lui Dumnezeu? Fi-va el curat înaintea Celui ce l-a făcut?” (Iov 4:17). Din momentul acesta, Elifaz, considerând că a avut o revelaţie divină, în loc să fie un mângâietor, a devenit un fervent acuzator al lui Iov (vezi, de exemplu, Iov 5:1-7). Practic, Elifaz este atât de amăgit, încât cel rău îl foloseşte ca instrument al său pentru a-l face pe Iov să se descurajeze şi să se prăbuşească.

  Elifaz a fost un om înţelept, dar atunci când a avut un vis cu care s-a măgulit oarecum că este de origine divină, a fost atât de amăgit, încât toată înţelepciunea lui a trecut drept „nebunie” în ochii lui Dumnezeu (Iov 42:8). Experienţa acestui bărbat al Antichităţii ne învaţă să analizăm bine ce influenţă se află la baza visului nostru, fie că este vorba de un vis de noapte, fie că este vorba de aspiraţiile pe care le avem.

  George Șchiopu, capelan, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Elifaz (cine ne influențează visurile?) - 2018. Elifaz a fost un om înţelept, dar atunci când a avut un vis cu care s-a măgulit oarecum că este de origine divină, a fost atât de amăgit, încât toată înţelepciunea lui a trecut drept „nebunie” în ochii lui Dumnezeu. Experienţa acestui bărbat al Antichităţii ne învaţă să analizăm bine ce influenţă se află la baza visului nostru, fie că este vorba de un vis de noapte, fie că este vorba de aspiraţiile pe care le avem.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...