Bildad

  Aşa se întâmplă tuturor celor ce uită pe Dumnezeu, şi nădejdea celui nelegiuit va pieri. Încrederea lui este zdrobită şi sprijinul lui este o pânză de păianjen. (Iov 8:13-14)

  De multe ori, se observă că există diferenţe între cuvintele unui lider spiritual şi faptele acestuia. Pericolul semnalat, aparent secundar în cântarul deciziilor, are efecte devastatoare în alinierea convingerilor în mintea omului.

  Bildad se încadrează perfect în analiza noastră. În primele şapte zile predică fără cuvinte. A reuşit să-l consoleze pe Iov prin împreună-simţire. Când a început să vorbească, între tăcerea lui iniţială şi mesajul său s-a ivit o prăpastie. Bildad vede suferinţa ca fiind răspunsul lui Dumnezeu pentru omul rău. El vede în rău şi păcat cauza tuturor problemelor. Un om rău îşi trăieşte viaţa în zone tot mai îndepărtate de cunoaşterea lui Dumnezeu. Siguranţa lui seamănă doar cu o pânză de păianjen. Situaţia lui Iov este cu totul diferită. El era neprihănit şi curat la suflet, iar suferinţa sa era nedreaptă. Cuvintele lui Bildad sunt străine de realitatea din viaţa lui Iov. Astfel, faptele lui de împreună-simţire sunt demolate de ideile lui greşite. Cum se poate?

  În primul rând, a „uita de Dumnezeu” nu înseamnă să-i întorci spatele pentru aventurile tale, ci poate fi un fel de indiferenţă faţă de lumea supranaturală. Păianjenul îşi ţese pânza pentru insecte, neţinând cont de forţa altora capabili să-i distrugă opera. Bildad şi-a ţesut convingerile la marginea unei concepţii religioase fisurate. Uneori, refugiul nostru este dat de concepţiile moştenite, bune sau rele, dar incapabile să cuprindă natura infinită a lui Dumnezeu. A rămâne în propriile noastre pânze de păianjen înseamnă să-L scoţi pe Dumnezeu din ecuaţie.

  În al doilea rând, „sprijinul” omului rău se bazează în permanenţă pe un proces autonom. Păianjenul nu are nevoie de ajutor exterior pentru a-şi ţese pânza. El o produce natural. În mod similar, Bildad s-a bazat pe naturaleţea actelor ancestrale. Convingerile sunt un corp al trecutului, adunate din ani de experienţă şi educaţie, făurite de bunici şi părinţi. Moştenirea este un act al binecuvântării atâta timp cât nu distruge revelaţia lui Dumnezeu. Ori de câte ori trecutul devine mai valoros decât revelaţia divină, suntem într-un proces de legănare pe o pânză de păianjen. În acest fel, sprijinul nostru nu mai este divin, ci devine autonom.

  Prin urmare, a face şi a zice rămâne un teren de luptă dificil. Bildad a eşuat pentru că nu I-a îngăduit lui Dumnezeu să fie suveran peste convingerile sale. Indiferent ce crezi, dă-I lui Dumnezeu libertatea să fie azi marele tău Dumnezeu.

  Doru Paraşcineţ, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

  Bildad - 2018. A face şi a zice rămâne un teren de luptă dificil. Bildad a eşuat pentru că nu I-a îngăduit lui Dumnezeu să fie suveran peste convingerile sale. Indiferent ce crezi, dă-I lui Dumnezeu libertatea să fie azi marele tău Dumnezeu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Publicate astăzi

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Krisztus az egyetlen Megváltó

  „Aki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába. Akiben van...