Articolul precedentCrucea și Legea
  Articolul următorCrucea ne ajută să înțelegem natura

  Lui Țofar îi sare muștar(ul)…

  Elifaz…, Bildad… și Țofar s-au dus și au făcut cum le spusese Domnul. Și Domnul a ascultat rugăciunea lui Iov. (Iov 42:9)

  Se ştie că, în timpurile de demult, numele primite la naştere aveau întotdeauna o semnificaţie şi, un lucru foarte important, chiar îşi puneau amprenta asupra caracterului purtătorului.

  Aşa se face că prietenul nostru Ţofar era posesorul unui nume plin de semnificaţie. L-am numit „prietenul nostru”, pentru că îl vom „devora” şi noi puţin, cum a făcut şi el cu prietenul său Iov.

  Nu putem şti motivele care au stat la baza alegerii emblematicului apelativ, dar cunoaştem atât semnificaţia, cât și punerea „în valoare” a caracteristicilor sonorului nume. Ţofar, care şi în limba română sună destul de strident, în aramaică ar constitui un nume destul de onomatopeic: „Ciripind”, „Trezindu-se devreme”, sau, într-o notă mai puţin muzicală, dar nu neapărat mai inspirată, „Mişcare circulară”, „Coroana”, „Cel ce sare”. Cu o astfel de „zestre” etimologică, pare explicabilă evoluţia abruptă, aproape mortală a vajnicului apărător al dreptăţii şi chiar al lui Dumnezeu, cu riscurile de rigoare ale unei intervenţii nechibzuite.

  Astfel, în capitolele 11 şi 20 din cartea lui Iov, putem urmări evoluţia impetuoasă şi incriminatorie a lui Ţofar. Respectând caracteristicile numelui său, acesta se trezeşte vorbind (ciripind) vrute şi nevrute, sărind ca ars şi învârtindu-se vitejeşte în jurul propriei neînțelegeri. Ambele discursuri au fost marcate de acelaşi spirit al bine cunoscutei vorbe înţelepte: „Fiecare pasăre pe limba ei piere.” Din fericire, ca să nu se întâmple totuşi aşa, însuşi Iov, prietenul lor neînțeles, a cerut iertarea lui Dumnezeu pentru ei.

  Aviz ţofarilor de pretutindeni: doar adevărul și dragostea ne pot scoate din cercul îngust al neînțelegerii și încăpățânării spre lumina adevăratei cunoașteri a lui Dumnezeu și a celorlalți!

  Delia Drăghici, colportor, Conferința Muntenia

  Lui Țofar îi sare muștar(ul)... - 2018. Aviz ţofarilor de pretutindeni: doar adevărul și dragostea ne pot scoate din cercul îngust al neînțelegerii și încăpățânării spre lumina adevăratei cunoașteri a lui Dumnezeu și a celorlalți!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Publicate astăzi

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  „Íme az Isten Báránya”

  „Ímé az Istennek ama báránya, aki elveszi a világ bűneit!” (Ján1,29)„Jánosnak természettől fogva ugyanolyan hibái...