Elihu

  Și Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, a luat cuvântul și a zis: „Eu sunt tânăr și voi sunteți bătrâni, de aceea m-am temut și m-am ferit să vă arăt gândul meu.” (Iov 32:6)

  Cei trei (ulterior, patru) bărbaţi care au venit în vizită la Iov au avut intenţii bune. Ei au aflat ce i s-a întâmplat şi au venit la el ca „să-i plângă de milă şi să-l mângâie” (Iov 2:11). Când Iov a început să vorbească despre tragedia prin care trecea şi să se plângă, ei au considerat că era mai important să-l pună la punct şi să-i corecteze greşelile teologice, decât să-l încurajeze şi să-l sprijine în suferinţă.

  Pe de altă parte, prietenii lui Iov sunt blamați că au fost prieteni răi. Într-adevăr, în cursul dialogului cu Iov, au venit cu insinuări și chiar cu acuzații împotriva lui, pe temeiul falsei lor teologii, că lucrurile care ni se întâmplă în viață sunt rezultatele sau răsplata faptelor noastre.

  Trebuie să subliniem disponibilitatea lor. Lăsându-şi treburile personale, ei vin în mare grabă; nu fac economie nici de timp, nici de efort pentru a veni să-l sprijine pe Iov.

  Dar, în timp ce aspectul menționat a fost o realitate, și încă una foarte comună printre oameni, fie ei și prieteni, mult mai interesantă este atitudinea compasională a prietenilor lui Iov.

  Gândirea dogmatică a lui Elifaz, Bildad, Țofar și Elihu este determinată de teologia vremii și de logica populară încadrată în doctrina retribuției, în care orice faptă văzută și nevăzută și chiar conștientă și inconștientă reprezintă pârghiile lui Dumnezeu de plată și răsplată, iar în spatele binecuvântărilor stau faptele bune și gândurile bune ale oamenilor, și în spatele pedepselor sunt derapajele conștiente și inconștiente ale omului.

  În acest război, Dumnezeu îi ține partea lui Iov și îl solidifică în poziția lui: „Căci n-ați vorbit așa de drept despre Mine cum a vorbit robul Meu Iov” (Iov 42:8).

  Într-o măsură mai mică sau mai mare, în viață intrăm și în rolul lui Iov, și în rolul lui Elihu. Important este să păstrăm echilibrul și legătura cu Dumnezeu.

  Vrei să fii azi, asemenea Domnului Hristos, un prieten adevărat pentru cei în suferință, din preajma ta?

  Daniel Duță, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Elihu - 2018. Într-o măsură mai mică sau mai mare, în viață intrăm și în rolul lui Iov, și în rolul lui Elihu. Important este să păstrăm echilibrul și legătura cu Dumnezeu. Vrei să fii azi, asemenea Domnului Hristos, un prieten adevărat pentru cei în suferință, din preajma ta?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să ierte

  Cere în rugăciune iertare și puterea de a ierta! PROVOCARE: Scrie pe o foaie motivele pentru care nu poți ierta de obicei! Gândeștete la o modalitate de a trece peste acestea și de a te bucura de pacea iertării depline!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Publicate astăzi

  Porunca a treia

  Atenție, distanțarea dintre noi și Dumnezeu nu apare dintr-odată, ci treptat, pe neobservate și în etape mici, dar repetate. Dacă Îl rechemăm acum în viața noastră, Tatăl ceresc vine fără întârziere sau șovăire.

  Un biscuit fără unt

  Ca un biscuit care nu merită să fie mâncat fără unt, tot astfel nicio viață nu merită să fie trăită fără Dumnezeu.

  Cine înţelege mai bine?

  Dacă ești ispitit să te înfurii, să te enervezi, să îţi piezi cumpătul, să fii scos din sărite, îndepărtează-te cât poţi de repede de un asemenea sentiment. Domnul îţi va da pace şi control de sine, ca să poţi arăta dragoste, apreciere şi admiraţie faţă de alţii. În consecinţă, relaţiile tale vor înflori.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să ierte

  Cere în rugăciune iertare și puterea de a ierta! PROVOCARE: Scrie pe o foaie motivele pentru care nu poți ierta de obicei! Gândeștete la o modalitate de a trece peste acestea și de a te bucura de pacea iertării depline!

  A menny polgárai

  „Azért immár nem vagytok jövevények és zsellérek, hanem polgártársai a szenteknek, és cselédei az Istennek.”...