Elihu

  Și Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, a luat cuvântul și a zis: „Eu sunt tânăr și voi sunteți bătrâni, de aceea m-am temut și m-am ferit să vă arăt gândul meu.” (Iov 32:6)

  Cei trei (ulterior, patru) bărbaţi care au venit în vizită la Iov au avut intenţii bune. Ei au aflat ce i s-a întâmplat şi au venit la el ca „să-i plângă de milă şi să-l mângâie” (Iov 2:11). Când Iov a început să vorbească despre tragedia prin care trecea şi să se plângă, ei au considerat că era mai important să-l pună la punct şi să-i corecteze greşelile teologice, decât să-l încurajeze şi să-l sprijine în suferinţă.

  Pe de altă parte, prietenii lui Iov sunt blamați că au fost prieteni răi. Într-adevăr, în cursul dialogului cu Iov, au venit cu insinuări și chiar cu acuzații împotriva lui, pe temeiul falsei lor teologii, că lucrurile care ni se întâmplă în viață sunt rezultatele sau răsplata faptelor noastre.

  Trebuie să subliniem disponibilitatea lor. Lăsându-şi treburile personale, ei vin în mare grabă; nu fac economie nici de timp, nici de efort pentru a veni să-l sprijine pe Iov.

  Dar, în timp ce aspectul menționat a fost o realitate, și încă una foarte comună printre oameni, fie ei și prieteni, mult mai interesantă este atitudinea compasională a prietenilor lui Iov.

  Gândirea dogmatică a lui Elifaz, Bildad, Țofar și Elihu este determinată de teologia vremii și de logica populară încadrată în doctrina retribuției, în care orice faptă văzută și nevăzută și chiar conștientă și inconștientă reprezintă pârghiile lui Dumnezeu de plată și răsplată, iar în spatele binecuvântărilor stau faptele bune și gândurile bune ale oamenilor, și în spatele pedepselor sunt derapajele conștiente și inconștiente ale omului.

  În acest război, Dumnezeu îi ține partea lui Iov și îl solidifică în poziția lui: „Căci n-ați vorbit așa de drept despre Mine cum a vorbit robul Meu Iov” (Iov 42:8).

  Într-o măsură mai mică sau mai mare, în viață intrăm și în rolul lui Iov, și în rolul lui Elihu. Important este să păstrăm echilibrul și legătura cu Dumnezeu.

  Vrei să fii azi, asemenea Domnului Hristos, un prieten adevărat pentru cei în suferință, din preajma ta?

  Daniel Duță, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Elihu - 2018. Într-o măsură mai mică sau mai mare, în viață intrăm și în rolul lui Iov, și în rolul lui Elihu. Important este să păstrăm echilibrul și legătura cu Dumnezeu. Vrei să fii azi, asemenea Domnului Hristos, un prieten adevărat pentru cei în suferință, din preajma ta?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ucenicul iubit, fiu al tunetului?

  Doamne, ajută-mă să văd, ca și Tine, ce pot deveni tinerii sub influența Ta și să fiu un canal al iubirii Tale revărsate către ei! PROVOCARE: Roagă-te ca pentru acei tineri greu de iubit, asemenea lui Ioan, să ai dragostea pe care a avut-o Isus față de acesta!

  Mergem acasă!

  Doamne, fă să vedem în semnele din jurul nostru pașii Tăi care vin spre noi! PROVOCARE: Știi care este textul de memorat de la studiile biblice ale Școlii de Sabat? Repetă-l în fiecare zi săptămâna acesta!

  Trioul perfect care trece linia sfârșitului

  Doamne, ajută-ne să iubim mai mult Cuvântul Tău și mai puțin cuvintele noastre! PROVOCARE: Încearcă să memorezi astăzi un psalm care îți place în mod deosebit!

  Istorii repetate

  Învață-ne, Doamne, să căutăm voia Ta în Scripturi! Și învață-ne, Te rugăm, să le oferim cunoașterea de Tine și copiilor noștri! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, spune-i astăzi unui copil sau unui tânăr cât de mult îl iubește Dumnezeu și ce planuri mari a pregătit pentru el!

  Publicate astăzi

  Șase ani la câțiva centimetri de moarte

  Singurul care nu Se limitează la a coase rănile, ci le și curăță, apoi le vindecă pe deplin este Mântuitorul. Ceea ce vede și atinge El nu va mai putea deveni periculos vreodată; El vindecă pentru totdeauna.

  Ziua Taților

  De Ziua Tatălui, aplică versetul de azi la tatăl tău și oferă-i iertare, dacă este nevoie. Iată o versiune de Ziua Tatălui a textului din Filipeni 4:8: „La urma urmelor, copiilor, orice a făcut tatăl vostru adevărat, nobil, drept, curat, demn de iubit, demn de primit, orice faptă bună și orice este lăudabil, aceea să vă însuflețească!”

  Răsplata

  Se poate spune că răsplata imediată şi valabilă a slujirii constă într-o îmbunătăţire a stării de bine şi în bucuria oferirii ajutorului celor care sunt în nevoie. Astăzi, te încurajăm să împlineşti nevoile unei persoane apropiate. Adu-ţi aminte că „oricine dă un pahar de apă unuia din aceşti micuţi în numele unui ucenic nu-şi va pierde răsplata”.

  Ucenicul iubit, fiu al tunetului?

  Doamne, ajută-mă să văd, ca și Tine, ce pot deveni tinerii sub influența Ta și să fiu un canal al iubirii Tale revărsate către ei! PROVOCARE: Roagă-te ca pentru acei tineri greu de iubit, asemenea lui Ioan, să ai dragostea pe care a avut-o Isus față de acesta!

  Jel a nagyvárosok elhagyására

  „Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, amelyről Dániel próféta szólott, ott áll...