Baruc

  Ieremia a chemat pe Baruc […] şi Baruc a scris într-o carte, după cum spunea Ieremia, toate cuvintele pe care le spusese lui Ieremia Domnul. (Ieremia 36:4)

  Este atât de bine să ai un prieten consacrat, cu care să poți colabora în lucrarea lui Dumnezeu! Așa a fost scriitorul Baruc față de profetul Ieremia. Domnul i-a poruncit lui Ieremia să scrie soliile pe care i le transmite pentru poporul Său, care zilnic cobora pe treptele apostaziei. „În ascultare de porunca aceasta”, scrie inspirată Ellen White, „Ieremia a chemat în ajutor un prieten credincios, pe Baruc, scriitorul, și […] toate cuvintele pe care le spusese lui Ieremia Domnul au fost scrise cu grijă pe un sul de pergament și au constituit o mustrare solemnă a păcatului […] și un apel stăruitor de renunțare la tot ce este rău” (Profeți și regi, ed. 2006, p. 299).

  „Când scrierea a fost terminată, Ieremia, care era încă în închisoare, l-a trimis pe Baruc să citească sulul mulțimilor care se adunau la Templu cu ocazia unei zile de post național […]. Baruc a ascultat și sulul a fost citit înaintea tuturor oamenilor lui Iuda” (Ibidem). Eu și tu ascultăm când Domnul ne poruncește să scriem sau să citim soliile Sale înaintea semenilor noștri?

  „După aceea, scribul a fost chemat să vină înaintea căpeteniilor, să le citească cele scrise”, și apoi, înaintea regelui. Acesta „a luat sulul, l-a tăiat cu briceagul logofătului și a aruncat cartea pe jăraticul de cărbuni, unde a fost arsă de tot” (v. 23). În mânia lui, a dat ordin ca Ieremia și Baruc să fie prinși, „dar Domnul i-a ascuns” (v. 24-26). Nici noi să nu ne temem niciodată de mânia vrăjmașilor. Domnul ne poate apăra și pe noi. Cu orice risc, să rămânem de partea Lui!

  „Arderea sulului nu a însemnat sfârșitul prorociei […]. Luând un alt sul – la porunca Domnului – Ieremia i l-a dat lui Baruc, care a «scris în el, după spusele lui Ieremia, toate cuvintele»” (Ibidem) din prima carte. Fiecare își îndeplinește cu loialitate chemarea, folosind darurile cu care a fost înzestrat.

  Și tu ai astăzi ocazia să fii un Baruc. Așadar, scrie un cuvânt de încurajare, un mesaj de iubire, o făgăduință biblică pentru cei din familie sau din afara ei! Fie ca tot ce scrii să aducă slavă lui Dumnezeu și salvare veșnică acelora care vor culege merele de aur din panerul scrierilor tale.

  Magdalena Toma, Arad

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Redeșteptarea din Țara Galilor (1904)

  Roagă-te lui Dumnezeu să îți dea și astăzi Duhul Sfânt! PROVOCARE: Povestește-i unui tânăr experiența convertirii tale!

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să simți astăzi puterea cuvântului Său! PROVOCARE: Fă-i cadou unui tânăr o carte cu biografia unuia dintre pionierii adventiști de ziua a șaptea!

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te pentru tinerii bisericii! PROVOCARE: Sugerează comitetului bisericii să organizeze o campanie evanghelistică în care vorbitorii să fie tinerii din biserică!

  Publicate astăzi

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  După ce nu voi mai fi

  Concentrează-te mai puțin pe stresul care îți stă în față și scoate ce poți mai bun din tine. Lasă urme bune oriunde mergi. Despre tine să se spună cuvinte bune. Țintește excelența tot timpul. La final, tot ceea ce facem transmite ceva despre noi. Fă tot ce ține de tine ca să transmiți pozitivitate oriunde te conduce Dumnezeu.

  Eu n-o să mă las dominat

  Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Az egyetlen valódi kincs: az igaz jellem

  „Korall és kristály említni sem való, a bölcsesség ára drágább a gyöngyöknél.” (Jób 28,18)„Az isteni...