Prietenii lui Daniel

Şadrac, Meşac şi Abed-Nego au răspuns împăratului Nebucadneţar: „Noi nu avem nevoie să-ţi răspundem la cele de mai sus. Iată, Dumnezeul nostru, căruia Îi slujim, poate să ne scoată din cuptorul aprins şi ne va scoate din mâna ta, împărate. Şi chiar de nu ne va scoate, să ştii, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi şi nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălţat!” (Daniel 3:16-18)

Despre Şadrac, Meşac şi Abed-Nego nu ştim prea multe, dar ceea ce ştim ne este suficient ca să ne descopere caracterul lor. Ei împreună cu Daniel s-au hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului (Daniel 1:7-8), iar Dumnezeu a onorat credincioşia lor, făcându-i de zece ori mai înţelepţi (Daniel 1:19-20). Acolo, în Babilon, ei s-au constituit într-o grupă de rugăciune împreună cu Daniel, pentru a li se descoperi visul împăratului (Daniel 2:17-18).

Aceasta a fost ziua testului lor. Capitolul 3 din Daniel este o povestire biblică cu final fericit, foarte îndrăgită, dar oare cum a fost ziua aceea sub ameninţarea focului, sub mânia plină de urgie a împăratului Nebucadneţar? Cum poți să rămâi calm, dar hotărât? Arătându-și în mod personal credincioşia (loialitatea) faţă de Dumnezeul pe care-L slujeau, ei au spus: „Nu vom sluji dumnezeilor tăi şi nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălţat.” Despre ei spune apostolul Pavel în capitolul credinţei din Evrei că „prin credinţă… au stins puterea focului” (Evrei 11:33-34). Credincioşia este rezultatul credinţei lor în Dumnezeul care i-a onorat venind la ei, acolo, în focul încercării. Credincioşia lor a determinat ca împăratul să-L vadă pe cel de-al patrulea, un „fiu de dumnezeu”.

Trei tineri care, prin devotamentul lor, au zguduit un imperiu şi pe împăratul său, aşa cum cele trei solii vor zgudui lumea la finalul ei.

„Ca şi în zilele lui Şadrac, Meşac şi Abed-Nego, la încheierea istoriei acestui pământ, Domnul va lucra cu putere în favoarea acelora care stau neclintiţi pentru ceea ce este drept. Acela care a mers împreună cu eroii evrei în cuptorul de foc va fi şi cu urmaşii Săi, oriunde s-ar afla aceştia. Prezenţa Sa îi va mângâia şi susţine.” (Profeţi şi regi, p. 513)

Vrei azi să te alături grupului celor ce vor zgudui lumea?

Profir Eugen, pastor, Conferinţa Moldova

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video