Osea

  „În ziua aceea”, zice Domnul, „Îmi vei zice: «Bărbatul meu!» și nu-Mi vei mai zice: «Stăpânul meu!»” (Osea 2:16)

  Uneori Dumnezeul drept și amenințător cu judecata al Vechiului Testament pare atât de diferit de Dumnezeul iubitor și plin de iertare și milă al Noului Testament. Deseori profeții vorbeau tăios oamenilor, însă atunci când faci un pas în spate, să vezi întreaga imagine, descoperi un Dumnezeu plin de îndurare.

  Cum putem noi, ființe mărginite și imperfecte, să provocăm durere unei Ființe infinite și perfecte? Când noi iubim ceva, sau pe cineva, și pierdem obiectul iubirii noastre, suferim, pentru că am pierdut ceva din noi. Însă când noi nu Îl mai iubim pe Dumnezeu cu toată inima, Dumnezeu nu a pierdut nimic în Sine Însuși. Noi suntem cei care pierdem, și asta umple inima lui Dumnezeu de durere.

  Pentru a ilustra această dragoste, Dumnezeu îi vorbește lui Osea. Pe lângă mesajul pe care l-a transmis poporului prin profet, Domnul are un mesaj și pentru profet – „Căsătorește-te cu o prostituată!” Osea se supune voinței divine. Cum să facă altfel, tocmai el care mustra poporul că Îl respingea pe Dumnezeu și voința Lui? Însă Osea nu știa că tocmai experiența lui va fi cel mai puternic mesaj pentru poporul care-l asculta. După ce se căsătorește cu ea și au împreună un copil, Gomera devine infidelă și se nasc doi copii din relații nelegitime. Osea îi crește ca pe copiii lui. Apoi Gomera îi întoarce spatele lui Osea și trăiește în mod fățișcu alți bărbați. Aici istoria lui atinge apogeul. Dumnezeu îi spune să o răscumpere. Osea plătește 15 sicli de argint și ceva orz. Prețul ei dă de înțeles în ce stadiu ajunsese propria lui soție. Era puțin mai mult de jumătate din prețul unui sclav. Acest preț nu ne spune cât de mult o prețuia Osea, ci cât de disprețuită ajunsese ea.

  Osea a înțeles ceva din dragostea lui Dumnezeu, care ne dorește pentru Sine nu pentru că are nevoie de noi, ci pentru că noi avem o disperată nevoie de El. Imaginați-vi-l pe profet, în piață, predicând poporului, și acasă, încercând să recâștige dragostea soției lui. Apoi, într-o zi, în loc de predică, Osea o cumpără, o răscumpără pe Gomera din piața sclavilor, pentru a o trata așa cum el o vedea – iubita lui soție.

  Dumnezeul Vechiului Testament este acela care Se apropie de noi, căruia de multe ori i-am fost infideli, și ne spune: „Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare; te voi logodi cu Mine prin credincioşie şi vei cunoaşte pe Domnul!” (Osea 2:19-20).

  Daniel Cirț, pastor, Conferinţa Muntenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Mustrarea nu dăunează acceptării

  Dragi părinți, nu ocoliți cuvintele de avertizare pentru copiii și tinerii din casele voastre! Veți secera cele mai mari bucurii când îi veți vedea că Îi dau dreptate lui Dumnezeu și fac legământ cu El. Chiar azi, semănați o avertizare cu blândețe și dragoste! PROVOCARE: Ce lucru pe care îl fac copiii tăi ești convins că nu este bun? Roagă-te astăzi să ai putere să le spui cu blândețe că Dumnezeu vrea să le dea putere să renunțe la el!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Publicate astăzi

  Luna când începe școala

  Dacă ești printre cei care pot învăța mai ușor și mai mult, nu te mulțumi să aduni în palmaresul personal note bune, ci fă din capacitățile tale un atu pentru tot grupul! Ajută-i pe ceilalți să te ajungă din urmă! Vei simți mult mai multă satisfacție decât dacă o faci pe deșteptul și îi lași în urmă.

  Un uragan și o minune – partea 2

  Dumnezeu a promis să restaureze, să reconstruiască și să refacă. El are puterea de a da o viață nouă visurilor tale ofilite, vieții tale distruse. Amintește-ți ce a făcut El pentru noi după uraganul Maria. Și tu poți trăi o așa minune.

  Atacul de panică

  Îţi poţi ridica ochii spre cer şi să fii sigur că Dumnezeu te va ajuta. Cel care poate să te păzească de orice lucru rău nici nu doarme şi nici nu dormitează. „Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac”.

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Amikor már túl késő

  „Ímé, napok jőnek, azt mondja az Úr Isten, és éhséget bocsátok e földre; nem kenyér...