Osea

  „În ziua aceea”, zice Domnul, „Îmi vei zice: «Bărbatul meu!» și nu-Mi vei mai zice: «Stăpânul meu!»” (Osea 2:16)

  Uneori Dumnezeul drept și amenințător cu judecata al Vechiului Testament pare atât de diferit de Dumnezeul iubitor și plin de iertare și milă al Noului Testament. Deseori profeții vorbeau tăios oamenilor, însă atunci când faci un pas în spate, să vezi întreaga imagine, descoperi un Dumnezeu plin de îndurare.

  Cum putem noi, ființe mărginite și imperfecte, să provocăm durere unei Ființe infinite și perfecte? Când noi iubim ceva, sau pe cineva, și pierdem obiectul iubirii noastre, suferim, pentru că am pierdut ceva din noi. Însă când noi nu Îl mai iubim pe Dumnezeu cu toată inima, Dumnezeu nu a pierdut nimic în Sine Însuși. Noi suntem cei care pierdem, și asta umple inima lui Dumnezeu de durere.

  Pentru a ilustra această dragoste, Dumnezeu îi vorbește lui Osea. Pe lângă mesajul pe care l-a transmis poporului prin profet, Domnul are un mesaj și pentru profet – „Căsătorește-te cu o prostituată!” Osea se supune voinței divine. Cum să facă altfel, tocmai el care mustra poporul că Îl respingea pe Dumnezeu și voința Lui? Însă Osea nu știa că tocmai experiența lui va fi cel mai puternic mesaj pentru poporul care-l asculta. După ce se căsătorește cu ea și au împreună un copil, Gomera devine infidelă și se nasc doi copii din relații nelegitime. Osea îi crește ca pe copiii lui. Apoi Gomera îi întoarce spatele lui Osea și trăiește în mod fățișcu alți bărbați. Aici istoria lui atinge apogeul. Dumnezeu îi spune să o răscumpere. Osea plătește 15 sicli de argint și ceva orz. Prețul ei dă de înțeles în ce stadiu ajunsese propria lui soție. Era puțin mai mult de jumătate din prețul unui sclav. Acest preț nu ne spune cât de mult o prețuia Osea, ci cât de disprețuită ajunsese ea.

  Osea a înțeles ceva din dragostea lui Dumnezeu, care ne dorește pentru Sine nu pentru că are nevoie de noi, ci pentru că noi avem o disperată nevoie de El. Imaginați-vi-l pe profet, în piață, predicând poporului, și acasă, încercând să recâștige dragostea soției lui. Apoi, într-o zi, în loc de predică, Osea o cumpără, o răscumpără pe Gomera din piața sclavilor, pentru a o trata așa cum el o vedea – iubita lui soție.

  Dumnezeul Vechiului Testament este acela care Se apropie de noi, căruia de multe ori i-am fost infideli, și ne spune: „Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare; te voi logodi cu Mine prin credincioşie şi vei cunoaşte pe Domnul!” (Osea 2:19-20).

  Daniel Cirț, pastor, Conferinţa Muntenia

  Osea - 2018. Dumnezeul Vechiului Testament este acela care Se apropie de noi, căruia de multe ori i-am fost infideli, și ne spune: „Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare; te voi logodi cu Mine prin credincioşie şi vei cunoaşte pe Domnul!” (Osea 2:19-20).
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...