Osea

  „În ziua aceea”, zice Domnul, „Îmi vei zice: «Bărbatul meu!» și nu-Mi vei mai zice: «Stăpânul meu!»” (Osea 2:16)

  Uneori Dumnezeul drept și amenințător cu judecata al Vechiului Testament pare atât de diferit de Dumnezeul iubitor și plin de iertare și milă al Noului Testament. Deseori profeții vorbeau tăios oamenilor, însă atunci când faci un pas în spate, să vezi întreaga imagine, descoperi un Dumnezeu plin de îndurare.

  Cum putem noi, ființe mărginite și imperfecte, să provocăm durere unei Ființe infinite și perfecte? Când noi iubim ceva, sau pe cineva, și pierdem obiectul iubirii noastre, suferim, pentru că am pierdut ceva din noi. Însă când noi nu Îl mai iubim pe Dumnezeu cu toată inima, Dumnezeu nu a pierdut nimic în Sine Însuși. Noi suntem cei care pierdem, și asta umple inima lui Dumnezeu de durere.

  Pentru a ilustra această dragoste, Dumnezeu îi vorbește lui Osea. Pe lângă mesajul pe care l-a transmis poporului prin profet, Domnul are un mesaj și pentru profet – „Căsătorește-te cu o prostituată!” Osea se supune voinței divine. Cum să facă altfel, tocmai el care mustra poporul că Îl respingea pe Dumnezeu și voința Lui? Însă Osea nu știa că tocmai experiența lui va fi cel mai puternic mesaj pentru poporul care-l asculta. După ce se căsătorește cu ea și au împreună un copil, Gomera devine infidelă și se nasc doi copii din relații nelegitime. Osea îi crește ca pe copiii lui. Apoi Gomera îi întoarce spatele lui Osea și trăiește în mod fățișcu alți bărbați. Aici istoria lui atinge apogeul. Dumnezeu îi spune să o răscumpere. Osea plătește 15 sicli de argint și ceva orz. Prețul ei dă de înțeles în ce stadiu ajunsese propria lui soție. Era puțin mai mult de jumătate din prețul unui sclav. Acest preț nu ne spune cât de mult o prețuia Osea, ci cât de disprețuită ajunsese ea.

  Osea a înțeles ceva din dragostea lui Dumnezeu, care ne dorește pentru Sine nu pentru că are nevoie de noi, ci pentru că noi avem o disperată nevoie de El. Imaginați-vi-l pe profet, în piață, predicând poporului, și acasă, încercând să recâștige dragostea soției lui. Apoi, într-o zi, în loc de predică, Osea o cumpără, o răscumpără pe Gomera din piața sclavilor, pentru a o trata așa cum el o vedea – iubita lui soție.

  Dumnezeul Vechiului Testament este acela care Se apropie de noi, căruia de multe ori i-am fost infideli, și ne spune: „Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare; te voi logodi cu Mine prin credincioşie şi vei cunoaşte pe Domnul!” (Osea 2:19-20).

  Daniel Cirț, pastor, Conferinţa Muntenia

  Osea - 2018. Dumnezeul Vechiului Testament este acela care Se apropie de noi, căruia de multe ori i-am fost infideli, și ne spune: „Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare; te voi logodi cu Mine prin credincioşie şi vei cunoaşte pe Domnul!” (Osea 2:19-20).
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Publicate astăzi

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...

  Răsplata, la urmă

  ,,Eu, Domnul, cercetez inima, și cerc rărunchii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtare lui, după...