Cârmaciul corabiei lui Iona

  Cârmaciul s-a apropiat de el și i-a zis: „Ce dormi? Scoală-te și cheamă pe Dumnezeul tău! Poate că Dumnezeu va voi să se gândească la noi și nu vom pieri!” (Iona 1:6)

  Cârmaciul nu are nume, nu are naționalitate, nu știm aproape nimic despre el, decât că era cârmaciul, era căpitanul unei corăbii ce pleca din portul Iafo spre Tars. Ce putem presupune este că, dacă era cârmaci, înseamnă că era un om capabil să cârmuiască o corabie, că era curajos și stăpân pe sine și că putea gestiona aproape orice situație fără să-și piardă cumpătul. Totuși, în corabia lui, de data asta urcase la bord un călător oarecare, ce nu atrăgea cu nimic atenția asupra lui, dar care avea să marcheze în mod unic și dramatic cursul istoriei – inclusiv istoria cetății Ninive.

  Dar cârmaciul nu avea cum să anticipeze aceasta, pentru că Iona era pentru el un pasager care a plătit prețul biletului și atât. Însă a devenit un chip pe care bietul cârmaci nu avea să-l uite toată viața: Iona este personajul care l-a pus pe cârmaci în fața unui Dumnezeu de care nu mai auzise sau nu-I cunoscuse puterea.Marele paradox în această istorie este că acest cârmaci este cel care îl trezește pe Iona la realitate din „somnul rațiunii”, un somn care naște „monștri”.

  Răspunsul lui Iona îl șochează pe cârmaci, deși, surprinzător, el avea o vagă presupunere că furtuna venită brusc și inexplicabil din punct de vedere meteorologic era rezultatul faptului că cineva își supărase „zeul”.

  Ce istorie! Să iei un om și să-l arunci în mare! Să iei viața unui om nu era un lucru obișnuit, din contră, după ce Iona plătise prețul călătoriei, cârmaciul avea datoria să-l ducă la destinație în siguranță. Însă ajunge în fața unei situații limită, o furtună neobișnuită amenința să-i înghită. Fiind depășit de situație, nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să strige și el: „«Doamne, nu ne pierde din pricina vieții omului acestuia și nu ne împovăra cu sânge nevinovat! Căci Tu, Doamne, faci ce vrei!» Apoi au luat pe Iona și l-au aruncat în mare. Și furia mării s-a potolit.” (Iona 1:14-15)

  Impactul cu Dumnezeul lui Iona avea să-i schimbe viața: „Pe oamenii aceia i-a apucat o mare frică de Domnul și au adus Domnului o jertfă” (Iona 1:16).

  Uneori și noi credem că suntem suficient de înțelepți să facem față provocărilor. Dar ne trezim dintr-odată în mijlocul furtunii, îngroziți. Abia atunci Îl descoperim pe Dumnezeu într-un mod în care nu L-am cunoscut și strigăm după ajutor, nevoiți să aruncăm peste bordul vieții lucrurile care au cauzat furtună și să-I facem juruințe lui Dumnezeu. Să-L rugăm pe El să ne deschidă azi ochii. Amin!

  Ioan Pârcălab, pastor, Transilvania de Nord

  Cârmaciul corabiei lui Iona - 2018. Abia atunci Îl descoperim pe Dumnezeu într-un mod în care nu L-am cunoscut și strigăm după ajutor, nevoiți să aruncăm peste bordul vieții lucrurile care au cauzat furtună și să-I facem juruințe lui Dumnezeu. Să-L rugăm pe El să ne deschidă azi ochii. Amin!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...