Naum

  Domnul este bun, El este un loc de scăpare în ziua necazului şi cunoaşte pe cei ce se încred în El. (Naum 1:7)

  Proverbul „Cine seamănă vânt, culege furtună” este folosit în multe situaţii din viaţă. Dincolo de circumstanţe, ideea transmisă este că avem astăzi parte de rezultatele acţiunilor realizate ieri. În Biblie, istoria cetăţii Ninive are legătură cu profetul Naum, dar şi cu proverbul amintit anterior.

  Naum este personajul biblic despre care nu avem multe informaţii în afara faptului că este din Elcoş (Naum 1:1). Totuşi, din mesajul transmis, descoperim că este curajos, susţinător al dreptăţii, dar şi mesager al speranţei, căci numele său înseamnă „mângâiere”.

  Profetul Naum a avut misiunea să transmită vestea despre distrugerea cetăţii Ninive. În ciuda atitudinii din vremea lui Iona, după un secol, asirienii s-au „pocăit de pocăinţa lor”. Astfel, prin actele de nedreptate şi de violenţă, prin comerţul necinstit, prin imoralitate şi lux, cei din Ninive şi-au semnat singuri verdictul, şi anume condamnarea divină.

  Dumnezeul sfânt, puternic şi drept, stăpân al istoriei, îl însărcinează pe Naum să-i avertizeze pe asirienii neascultători că faptele lor de astăzi vor contribui la verdictul ireversibil de mâine. Prin urmare, profetul anunţă consecinţele răzvrătirii lor faţă de îndelunga răbdare manifestată de Dumnezeu.

  „Lucrarea fiecărui om este trecută în revistă înaintea lui Dumnezeu şi înregistrată la credincioşie sau necredincioşie. În dreptul fiecărui nume din cărţile cerului, sunt trecute cu o exactitate teribilă orice cuvânt rău şi orice faptă egoistă, orice datorie neîndeplinită şi orice păcat ascuns, orice prefăcătorie iscusită. Avertizările sau mustrările trimise de cer, dar neglijate, clipele risipite, ocaziile nefolosite, influenţa exercitată spre bine sau spre rău, cu rezultatele ei îndepărtate, toate sunt înregistrate de îngerul raportor.” (Tragedia veacurilor, ed. 2013, p. 396)

  Astăzi culegem recolta acţiunilor semănate ieri, dar avem şi posibilitatea de a planta seminţele iubirii, ale răbdării şi bunătăţii. Totul merită făcut în temere de Dumnezeu cu gândul că mâine vom descoperi rezultatele. Dacă evităm drumul răutăţii şi al ambiţiei folosit de niniveni, vom primi nota maximă din partea Cerului.

  Florin Răduț, pastor, Conferinţa Oltenia

  Naum - 2018. Astăzi culegem recolta acţiunilor semănate ieri, dar avem şi posibilitatea de a planta seminţele iubirii, ale răbdării şi bunătăţii. Totul merită făcut în temere de Dumnezeu cu gândul că mâine vom descoperi rezultatele. Dacă evităm drumul răutăţii şi al ambiţiei folosit de niniveni, vom primi nota maximă din partea Cerului.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Timiditatea spirituală

  Doamne, dă-ne curajul să permitem „focului” Cuvântului Tău și lucrării Duhului Tău să curețe viața noastră și a copiilor noștri pentru a fi în siguranța oferită de făgăduința Ta de mântuire! PROVOCARE: Mai știi făgăduința primită la începutul anului? Dar textul de memorat de la Școala de Sabat? Ce-ar fi să îți faci un plan de a memora cât mai mult din Biblie și de a-i ajuta și pe copii să o facă?

  Cea mai valoroasă moştenire

  Lucrează, Doamne, în noi dorința de a Te cunoaște, de a ne lăsa cunoscuți de Tine și de a le lăsa copiilor noștri o moștenire trainică! PROVOCARE: Roagă-te astăzi în mod special pentru tații și mamele din biserica ta! Roagă-L pe Dumnezeu să le dea putere să le lase copiilor lor moștenirea credinței autentice!

  Privind, suntem schimbaţi

  Doamne, ajută-ne să privim la Tine în fiecare zi pentru a fi cu adevărat fericiți și a reflecta frumusețea Ta cât mai complet! PROVOCARE: Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să descoperi care sunt lucrurile din viața ta care te împiedică să fii un exemplu bun, apoi cere-I puterea de a le depăși!

  Publicate astăzi

  Sămânța pe cale – partea 2

  Dragostea L-a determinat să Se arunce în mijlocul păcatului meu și să moară, ca eu să trăiesc! Te iubesc, Isuse!

  Adevărul

  Cu cât este noaptea mai întunecoasă, cu atât este mai strălucitoare şi clară lumina adevărului. Cel care a promis că ne ajută să rezistăm la fiecare ispită ne-a promis şi că adevărul va fi scutul nostru.

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Mások megmentéséért élni

  „Mondta pedig mindenkinek: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét...

  Frații mei

  Căci Ezra își pusese inima să adîncească și să împlinească Legea Domnului, și să învețe...