Înțelepții din Răsărit

  Iată ca au venit nişte magi din Răsărit la Ierusalim şi au întrebat: „Unde este Împăratul de curând născut al iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în Răsărit şi am venit să ne închinăm Lui.” (Matei 2:1-2)

  Sfânta Scriptură nu dă prea multe informaţii despre originea şi ocupaţia acestor bărbaţi care au venit să se închine Mântuitorului lumii. Dar căutarea insistentă a Împăratului de curând născut al iudeilor în circumstanţele descrise de evanghelistul Matei ne uimeşte pe noi, cei care credem că Dumnezeu este atât de aproape de noi, şi totuşi nu-L căutăm pentru închinare zilnică.

  Aceşti magi nu făceau parte din neamul iudeilor, ei nu au fost instruiţi în sinagogi şi nu aveau acces la toată informaţia profeţiilor exacte despre venirea lui Mesia. Totuşi au un interes profund pentru scrierile evreilor şi pornesc într-o călătorie lungă şi destul de periculoasă, fiind îndrumaţi de fenomenul supranatural, steaua, şi de scrierile sacre. În călătoria lor de câteva zile, sau poate săptămâni, unica lor temă de discuţie era Împăratul. O bucurie nespus de mare îi cuprindea când își imaginau oraşul Ierusalim, cuprins de sărbătoarea de bun venit a Prinţului aşteptat de secole. Ei îşi închipuiau că oraşul este plin cu pelerini din naţiunea iudaică, oameni veniţi din toată lumea, soldaţi care asigurau paza palatului unde, în cea mai festivă sală, stătea înfăşat în mătase Pruncul de origine divină. Probabil suite de preoţi şi leviţi asigurau solemnitatea serviciilor consacrate evenimentului sublim, iar oameni de rând făcând cozi pentru a privi frumuseţea evenimentului organizat. Dar nu a fost deloc aşa. Când au intrat în cetate, au văzut nepăsare şi indiferenţă. Au întrebat despre marele eveniment şi s-au mirat că întrebările lor stârneau doar dispreţ.

  Acum, credinţa lor este zguduită. Oare nu se înşelaseră? Oare chiar au văzut steaua? Aşteptările lor au fost mari, dar simplitatea şi umilinţa părinţilor lui Isus şi anturajul simplu al staulului nu i-au putut opri de la închinare. „Sub înfăţişarea umilă a lui Isus, au recunoscut prezenţa Divinităţii. Şi-au predat inimile înaintea Lui, ca fiind Mântuitorul lor… Ce credinţă aveau aceştia!” (Hristos, Lumina lumii, p. 37)

  Conduşi de credinţă, Doamne, ajută-ne să ne închinăm Ţie indiferent de circumstanţele protivnice în care ne găsim!

  Ilie Vâlcu, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

  Înțelepții din Răsărit - 2018. Aşteptările magilor au fost mari, dar simplitatea şi umilinţa părinţilor lui Isus şi anturajul simplu al staulului nu i-au putut opri de la închinare. Sub înfăţişarea umilă a lui Isus, au recunoscut prezenţa Divinităţii. Şi-au predat inimile înaintea Lui, ca fiind Mântuitorul lor… Ce credinţă aveau aceştia!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să ierte

  Cere în rugăciune iertare și puterea de a ierta! PROVOCARE: Scrie pe o foaie motivele pentru care nu poți ierta de obicei! Gândeștete la o modalitate de a trece peste acestea și de a te bucura de pacea iertării depline!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Publicate astăzi

  Cei trei iezi

  Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?

  SM (Sindromul Martei)

  Dumnezeu a spus că, înainte să Îl chemăm, El va răspunde. Domnul ar fi răspuns mai devreme rugăciunilor mele fierbinți, dacă m-aș fi oprit și aș fi stat mai întâi să petrec timp cu El. În schimb, am lăsat ca sindromul Martei să mă cuprindă.

  Cine este mai tare?

  Dacă ai tendinţa să te enervezi uşor, supune-te Domnului, pentru ca El să-ţi controleze firea. Fii deschis la posibilitatea de a primi ajutor profesionist, deoarece Dumnezeu lucrează adesea prin consilieri şi psihologi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Isten teljesebb megismerése

  „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél,...