Simeon

  Au văzut ochii mei mântuirea Ta. (Luca 2:30)

  Omul a fost înzestrat cu cele cinci simţuri prin care explorează lumea şi mediul înconjurător. Majoritatea se bucură să descopere tot ce este în jur, folosind văzul, auzul, mirosul, gustul şi pipăitul. Dar sunt şi oameni care au dezvoltat al şaselea simţ – simţul prezenţei lui Dumnezeu.

  Toată viaţa aşteptase ziua aceasta. Se rugase şi se pregătise ani şi ani pentru clipa de aur a vieţii lui. Şi târziu, foarte târziu, după o lungă aşteptare, în sfârşit visul a devenit realitate.

  Simeon înseamnă ascultare – ascultare până la capăt. Văzuse multe în viaţă, multe motive de descurajare, compromisuri, abuzuri, şi totuşi el a venit la templu şi în ziua aceea. Multe motive îl puteau reţine acasă: vârsta, monotonia ritualului de la templu, nu mai vedea bine, nu mai auzea, şi totuşi a venit la templu. Aici trebuia să fie prezenţa lui Dumnezeu.

  Într-o zi obişnuită, preoţii şi leviţii îndeplineau slujbele fără să vadă, fără să audă, fără să simtă că în mâinile lor se afla Cel aşteptat de veacuri.

  Când simţurile fizice obosesc, se dezvoltă al şaselea simţ. Este rezultatul unei relaţii constante, de durată cu Acela care l-a înzestrat pe om cu toate simţurile. După o experienţă îndelungată într-o vieţuire cu Dumnezeu, când cele cinci simţuri dau semne de oboseală, cel de-al şaselea îşi face tot mai clar simţită prezenţa.

  Experienţa lui Simeon este un îndemn de ascultare până la capăt. Poate Dumnezeu a pregătit cea mai plăcută surpriză la capăt de drum, la linia de sosire. Ai motivele tale de descurajare, ai vrea să te retragi, să abandonezi lupta, dar nu uita: Simeon a rămas ascultător şi aşteptător până la capăt. Iar capătul luptei a fost când L-a văzut cu ochii lui pe Dumnezeu.

  Mulţi au ochi şi nu văd, au urechi şi nu aud; sunt însă oameni care dezvoltă în timpul vieţii al şaselea simţ – să simţi prezenţa lui Dumnezeu. Doar ei vor putea să-L vadă într-o zi pe Cel Nevăzut şi să audă glasul Celui ce este, a fost şi va fi, singurul Creator din veşnicii. Poţi deveni şi tu un om ca Simeon, să dobândeşti în viaţă cel de-al şaselea simţ. Succes!

  Ionel Preda, pastor, Conferinţa Muntenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...