Matei

  Pe când şedea Isus la masă în casa lui Levi, mulţi vameşi şi păcătoşi au şezut şi ei la masă cu El şi cu ucenicii Lui; căci erau mulţi care mergeau de obicei după El. (Marcu 2:15)

  Personajul acestei dimineţi îmi este cunoscut: purtăm acelaşi nume – darul lui Dumnezeu. Matei a descoperit în Domnul Hristos darul lui Dumnezeu pentru omenire şi astfel viaţa lui a fost schimbată în bine.

  Matei apare în listele celor doisprezece apostoli şi despre el ni se spune că era vameş (sau a fost chemat să-L urmeze pe Domnul pe când era lucrător la vamă). Viaţa sa a luat o altă turnură odată cu întâlnirea cu Hristos: din viaţa unui materialist, dornic de câştig prin orice metodă, spre viaţa unui altruist, gata să slujească altora. De fapt, întâlnirea dintre Domnul Hristos şi vameşul Matei (care era considerat ca făcând parte dintr-o categorie socială văzută ca departe de desăvârşirea morală sau rituală) devine emblematică pentru scopul venirii lui Hristos pe planeta noastră. Încă de la începutul relaţionării dintre Domnul Isus şi Matei, viitorul apostol şi evanghelist, Isus este zugrăvit în anturajul vameşilor şi păcătoşilor, ca dovadă vie a mesajului clar propovăduit de El: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă doctor, ci cei bolnavi. Eu am venit să chem la pocăinţă nu pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi” (Marcu 2:17).

  După momentul chemării lui, Matei părăseşte vechiul stil de viaţă (legat cel mai probabil de metode nepotrivite de a câştiga bani) şi devine un promotor al lucrării lui Hristos. Încă de la început, Matei îşi pune casa la dispoziţia lui Isus, ca loc de întâlnire şi confesare a vameşilor înaintea Celui ce îi primea fără a-i respinge. Şi astfel, masa oferită de Levi Matei era un pretext pentru a arăta şi altora viaţa pe care a descoperit-o în cuvintele lui Isus. Şi astfel, Matei cel chemat cheamă la rândul lui pe alţii: şi îi cheamă pe prietenii lui, pe cei din tagma lui, pe cei pe care îi cunoştea şi îi înţelegea foarte bine. Şi răspunsul acestora este unul bun, găsind pe Mesia: mulţi vameşi şi păcătoşi au şezut… la masă cu El.

  Astăzi, suntem chemaţi de Isus: Cel ce încălzeşte sufletul nostru. Găsindu-L cu adevărat, nu vom putea să ţinem acest lucru doar pentru noi. Întreabă-te astăzi: pe cine ai putea invita la masa ta pentru a-i povesti ce bine ţi-a făcut Domnul? Invită-L pe Isus la masă, dar invită-ţi şi prietenii. La masă, Evanghelia se povesteşte mai uşor.

  Laurențiu Matei, pastor, Conferinţa Muntenia

  Matei - 2018. Astăzi, suntem chemaţi de Isus: Cel ce încălzeşte sufletul nostru. Găsindu-L cu adevărat, nu vom putea să ţinem acest lucru doar pentru noi. Întreabă-te astăzi: pe cine ai putea invita la masa ta pentru a-i povesti ce bine ţi-a făcut Domnul? Invită-L pe Isus la masă, dar invită-ţi şi prietenii. La masă, Evanghelia se povesteşte mai uşor.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...