Matei

  Pe când şedea Isus la masă în casa lui Levi, mulţi vameşi şi păcătoşi au şezut şi ei la masă cu El şi cu ucenicii Lui; căci erau mulţi care mergeau de obicei după El. (Marcu 2:15)

  Personajul acestei dimineţi îmi este cunoscut: purtăm acelaşi nume – darul lui Dumnezeu. Matei a descoperit în Domnul Hristos darul lui Dumnezeu pentru omenire şi astfel viaţa lui a fost schimbată în bine.

  Matei apare în listele celor doisprezece apostoli şi despre el ni se spune că era vameş (sau a fost chemat să-L urmeze pe Domnul pe când era lucrător la vamă). Viaţa sa a luat o altă turnură odată cu întâlnirea cu Hristos: din viaţa unui materialist, dornic de câştig prin orice metodă, spre viaţa unui altruist, gata să slujească altora. De fapt, întâlnirea dintre Domnul Hristos şi vameşul Matei (care era considerat ca făcând parte dintr-o categorie socială văzută ca departe de desăvârşirea morală sau rituală) devine emblematică pentru scopul venirii lui Hristos pe planeta noastră. Încă de la începutul relaţionării dintre Domnul Isus şi Matei, viitorul apostol şi evanghelist, Isus este zugrăvit în anturajul vameşilor şi păcătoşilor, ca dovadă vie a mesajului clar propovăduit de El: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă doctor, ci cei bolnavi. Eu am venit să chem la pocăinţă nu pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi” (Marcu 2:17).

  După momentul chemării lui, Matei părăseşte vechiul stil de viaţă (legat cel mai probabil de metode nepotrivite de a câştiga bani) şi devine un promotor al lucrării lui Hristos. Încă de la început, Matei îşi pune casa la dispoziţia lui Isus, ca loc de întâlnire şi confesare a vameşilor înaintea Celui ce îi primea fără a-i respinge. Şi astfel, masa oferită de Levi Matei era un pretext pentru a arăta şi altora viaţa pe care a descoperit-o în cuvintele lui Isus. Şi astfel, Matei cel chemat cheamă la rândul lui pe alţii: şi îi cheamă pe prietenii lui, pe cei din tagma lui, pe cei pe care îi cunoştea şi îi înţelegea foarte bine. Şi răspunsul acestora este unul bun, găsind pe Mesia: mulţi vameşi şi păcătoşi au şezut… la masă cu El.

  Astăzi, suntem chemaţi de Isus: Cel ce încălzeşte sufletul nostru. Găsindu-L cu adevărat, nu vom putea să ţinem acest lucru doar pentru noi. Întreabă-te astăzi: pe cine ai putea invita la masa ta pentru a-i povesti ce bine ţi-a făcut Domnul? Invită-L pe Isus la masă, dar invită-ţi şi prietenii. La masă, Evanghelia se povesteşte mai uşor.

  Laurențiu Matei, pastor, Conferinţa Muntenia

  Matei - 2018. Astăzi, suntem chemaţi de Isus: Cel ce încălzeşte sufletul nostru. Găsindu-L cu adevărat, nu vom putea să ţinem acest lucru doar pentru noi. Întreabă-te astăzi: pe cine ai putea invita la masa ta pentru a-i povesti ce bine ţi-a făcut Domnul? Invită-L pe Isus la masă, dar invită-ţi şi prietenii. La masă, Evanghelia se povesteşte mai uşor.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...