Toma – fratele meu!

  Drept răspuns, Toma I-a zis: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!” (Ioan 20:28)

  E declarația de boltă a lui Toma, a ucenicilor și a bisericii. Cei mai mulți dorim ca Isus să ne fie Mântuitor, dar oare vrem să ne fie și Domn?

  Toma n-a mai pus degetul în coastă și nici în semnul cuielor, deoarece era convins că Hristos a înviat cu adevărat nu numai din mormânt, ci și în viața lui!

  Hristos are semne, nu pentru El, ci pentru îndoiala noastră!

  Din ziua aceea, Toma nu a mai lipsit niciodată de la biserică. Mai târziu și-a cumpărat bilet de India. Numai dus! A trecut pe la parți, pe la perși. Le-a vorbit de îndoială și de credință! A plantat multe biserici în Palestina, în Parția, iar în ultima parte a vieții, în India. A fost întemnițat, torturat și apoi străpuns cu cinci lănci, în anul 72 d.Hr., în orașul Meliapur (India), după ce s-au convertit fiul și soția guvernatorului.

  În timpul patimilor și morții Mântuitorului, gânditorul erudit a devenit necredincios! Zece perechi de buze i-au spus că a înviat Hristos în trup. L-au văzut ei! Dar el a rămas de neclintit! Patru de „NU” a afirmat. Câte unul pentru fiecare punct cardinal, sau pentru fiecare direcție a crucii: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.” (Ioan 20:25)

  Scepticul Toma gândea că doar ce crede el e corect, iar ei nu aveau destule dovezi.El considera că nu-i de glumit cu viața, cu învierea, cu mântuirea!

  De 2000 de ani, biserica îl numește necredincios. Deși el s-a îndoit o singură dată! Azi, Toma are cu el un dosar uriașde dovezi: „Doamne, cine e necredinciosul, eu sau ei? Căci de 2000 de ani, ei tot se îndoiesc de Tine!”

  Ne îndoim de atâtea în viață, avem negări. Suntem un Toma… Dar n-avem noi îndoieli câtă dragoste are Isus…

  Pe Toma l-a chemat și Didimus, adică Geamănul. Nu știm cine este fratele lui geamăn. Doamne, oare nu cumva sunt eu?

  Este fratele nostru atunci când găsim motive să lipsim de la întâlnirea cu Domnul şi pierdem roadele unei astfel de întâlniri! Este fratele nostru atunci când nu reuşim să dăm o mărturie convingătoare despre întâlnirea noastră cu Isus! Dar este fratele nostru şi atunci când suntem dispuşi să facem doar un mic pas spre Dumnezeu!

  Doamne, ajută-mă și pe mine, ca pe fratele meu Toma, să fac din Tine, astăzi și în fiecare zi, „Domnul meu și Dumnezeul meu”!

  Dorel Neacșu, pastor, Conferinţa Moldova

  Toma - fratele meu! - 2018. Toma este fratele nostru atunci când găsim motive să lipsim de la întâlnirea cu Domnul şi pierdem roadele unei astfel de întâlniri! Este fratele nostru atunci când nu reuşim să dăm o mărturie convingătoare despre întâlnirea noastră cu Isus! Dar este fratele nostru şi atunci când suntem dispuşi să facem doar un mic pas spre Dumnezeu!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Publicate astăzi

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  „Íme az Isten Báránya”

  „Ímé az Istennek ama báránya, aki elveszi a világ bűneit!” (Ján1,29)„Jánosnak természettől fogva ugyanolyan hibái...