Bartimeu

  Au ajuns la Ierihon. Şi pe când ieşea Isus din Ierihon cu ucenicii Săi şi cu o mare mulţime de oameni, fiul lui Timeu, Bartimeu, un cerşetor orb, şedea jos lângă drum şi cerea de milă. (Marcu 10:46)

  Care îţi este numele? Cum te cheamă?

  Cu siguranţă aceste întrebări ţi-au fost adresate de foarte multe ori pe parcursul vieţii. Numele poartă în spate nu doar o identitate, ci şi o mare responsabilitate. Părinţii consultă Google ca să găsească un nume potrivit pentru copilul lor. În lumea biblică, părinţii îşi consultau experienţa şi aşteptările pentru a găsi un nume potrivit pentru copil.

  Priviţi cu atenţie la Bartimeu, un simplu cerşetor despre care nu ni se spune prea mult. Cu siguranţă, singurele detalii despre el sunt de natură să scoată în evidenţă întâlnirea cu Isus, şi mai ales persoana Mântuitorului. Totuşi nu poţi să treci pe lângă omul acesta şi să nu descoperi lecţii cu adevărat importante pentru viaţa de creştin.

  De ce oare a primit acest nume (Bartimeu)? Să o luăm pe rând.

  Bar înseamnă fiu. Timeu, pe de altă parte, este numele tatălui său. Ceea ce e foarte interesant e semnificaţia acestui nume. Timeu se traduce prin Cel onorat, Cel cinstit, Cel pus în mare cinste, Un om căruia i se face o mare onoare. Dacă este să le punem împreună, nu putem să nu observăm o contradicţie majoră. Bar-Timeu înseamnă Fiul celui onorat. De aici rezultă o întrebare ce mă frământă şi pe care o împărtăşesc cu tine. Cum e posibil ca un om ce poartă un asemenea nume să aibă o astfel de ocupaţie? Fiul Celui onorat să fie un cerşetor?

  Cu siguranţă că, în ziua în care a primit acest nume de la părinţi, aceştia nu au ştiut că fiul lor era orb. Cum de a ajuns cerşetor, asta e altă istorie ce o vom afla în veşnicii, însă putem cu siguranţă să ne imaginăm scenariul. Cert este că Bartimeu (Fiul celui onorat) se comportă ca unul al cărui tată nu a primit nicio onoare.

  De multe ori, şi noi putem să ne numim „copii ai lui Dumnezeu”, în timp ce comportamentul nostru să fie mai degrabă ca al unui cerşetor. Prin viaţa noastră, prin cuvinte, fapte şi atitudini, dovedim în fiecare zi ai cui fii suntem.

  Pe tine cum te cheamă? Care îţi este numele?

  Sergiu Macovei, secretar-executiv, Conferinţa Moldova

  Bartimeu - 2018. De multe ori, şi noi putem să ne numim „copii ai lui Dumnezeu”, în timp ce comportamentul nostru să fie mai degrabă ca al unui cerşetor. Prin viaţa noastră, prin cuvinte, fapte şi atitudini, dovedim în fiecare zi ai cui fii suntem. Pe tine cum te cheamă? Care îţi este numele?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...