Slăbănogul de la Betesda

  Acolo se afla un om bolnav de treizeci şi opt de ani. Isus, când l-a văzut zăcând şi fiindcă ştia că este bolnav de multă vreme, i-a zis: „Vrei să te faci sănătos?” „Doamne”, I-a răspuns bolnavul, „n-am pe nimeni să mă bage în scăldătoare când se tulbură apa; şi, până să mă duc eu, se coboară altul înaintea mea.” „Scoală-te”, i-a zis Isus, „ridică-ţi patul şi umblă”. (Ioan 5:5-8)

  Există în Asociația „Ridică-te și umblă” un băiat pe nume Gigi Voicu. Cândva s-a aruncat în apă mică și și-a frânt coloana cervicală. Deși nu i s-a dat nicio șansă să meargă, acum se deplasează greu, trăgându-și piciorul drept cu o sfoară. Poziția lui preferată este la orizontală, căci nu poate sta prea mult în picioare. La întâlnirile de asociație se ridică și cântă: „Este soare azi în viața mea!” Pe vremuri era agitator pe stadion și suporter în galeria Clubului „Steaua”. Azi este în galeria oamenilor care preferă altă societate de când L-au cunoscut pe Isus.

  O umbră cerească s-a oprit peste cel mai nefericit caz dintre cei adunați lângă peticul de apă socotit tămăduitor prin forța unei tradiții. Era singur și era secularizat. Interesul lui era doar să fie vindecat, nu conta de cine și prin ce mijloace. De aceea Isus nu a avut nicio manifestare a descoperirii identității Lui și nici n-a creat o atmosferă religioasă pentru cel care pierduse relevanța acestei practici. Ochii lui erau îndreptați doar spre apă. Era în cea mai intimă relație impersonală.

  Care au fost mijloacele Învățătorului prin care l-a mobilizat la ridicarea lui pe verticală? Omul uitat de treizeci și opt de ani de alții avea nevoie de o atenție specială din partea cuiva interesat de neputința lui. Așa că Isus Și-a luat timp, oprindu-Se în fața lui. Apoi l-a întrebat cu un ton iubitor dacă vrea să fie vindecat, un cuvânt care a stat atât de mult departe de el. După ce omul și-a justificat singurătatea prin lipsa unui ajutor („n-am pe nimeni”), Isus i-a dat porunca să se scoale. Toate aceste semnale ale interesului lui Isus pentru el l-au convins că în fața lui Se află cineva care îi vrea binele și acceptă să se supună cerințelor, de altfel fără sens pentru rațiunea umană. Manifestarea iubitoare a Celui care a vizitat salonul suferinței umane l-a determinat să-și ia privirea de la acea apă în care pescuia zilnic dezamăgiri și frustrări.

  Lângă tine și în drumul tău sunt atâția oameni căzuți sub suferința lor sufletească, uitându-se la plăsmuirile acestei lumi, care agravează tot mai mult boala lor. Oprește-te în fața lor și întreabă-i dacă vor să fie vindecați. Apoi folosește Cuvântul vindecării, care te-a ridicat și pe tine, și spune-le cerește să se scoale pentru viață.

  George Uba, pastor, Conferinţa Muntenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Nicio negociere

  Generația de mâine se clădește prin generația de astăzi. Tu poți fi azi un arhitect al celor ce Îi vor sluji mâine lui Dumnezeu. PROVOCARE: Ia-ți timp să te ocupi de viața spirituală a copiilor sau a nepoților tăi! Ajută-i să Îl cunoască pe Isus în mod personal!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...