Femeia gârbovă

  Când a văzut-o Isus, a chemat-o şi i-a zis: „Femeie, eşti dezlegată de neputinţa ta.” (Luca 13:12)

  Cândva, lângă râul Olt, am avut o străbunică cu o coloană atât de deformată, că spatele ei făcea o paralelă cu pământul. Rareori putea să ne privească. Ne recunoștea după voce, după încălțăminte sau după haine. Privea mai mult în pământ, iar comunicarea față către față era o dorință mereu amânată. Nu puteam ști niciodată dacă era tristă sau veselă, dacă zâmbea sau plângea. Dar în mod sigur plânsul ei din inimă era o revărsare continuă.

  De necrezut! Isus vindecă o femeie gârbovă fără ca aceasta să-I ceară. Un argument tare pentru vrăjmașca să-I impute Mântuitorului acest gest părtinitor. „De ce nu-i vindeci pe toți cei cărora nu le trece prin minte să-Ți ceară vindecarea?” auzim parcă reproșul vocal al oponentului Lui și al nostru.

  Unde stătea femeia în sinagogă? În față sau în spate? Dacă Isus a văzut-o, înseamnă că era în față. Și, pentru că nu erau scaune sau bănci, toți stăteau în picioare. Nu ar fi putut fi văzută, așa gârbovă, dacă era în spate. Apoi, gestul ei de a veni în față însemna dispreț față de contestarea pe care „neprihăniții” o tot aminteau, că în sinagogă nu li se permitea să intre celor cu deficiențe fizice. De ce? Interpretarea era clară pentru ei: aceștia erau pedepsiți pentru păcatul lor, iar trupul lor deformat era certitudinea acestei rațiuni.

  Isus strică tiparul, ceea ce duce la revolta fruntașului sinagogii. Femeia trece peste tradițiile fariseilor și cărturarilor și se expune batjocurii celor care se considerau drepți. Isus o vede pentru că femeia vrea să fie văzută. De aceea a venit în față, în ciuda faptului că strica peisajul cutumelor sinagogii. În curajul ei de a se expune, Isus a citit cererea ei: „Doamne, iată-mă aici, în fața Ta, pocită, strâmbă, marginalizată, exclusă din drepturi, cu o tristețe lungă de optsprezece ani. N-am mai văzut de mult fețe de oameni și nici cerul nu l-am mai putut privi. Dacă vrei, poți să-mi dai acea îndreptare după care tânjesc. De aceea sunt aici, ca să mă vezi cum sunt.” Și Isus a văzut-o și a răspuns rugăciunii ei nerostite.

  Este posibil că păcatul sau alegerile greșite să îți încovoaie sufletul până acolo încât să nu mai vezi Cerul și nici să nu te mai intereseze ce spun privirile celor din jur. Dar deodată, nu te mai suporți și nu mai vrei să trăiești o viață cocoșată și aplecată spre mizeriile pământului. Îl cauți și El te vede, pentru că vrei să fii văzut. Apoi auzi: „Ești dezlegat de neputința ta!” Nu aceasta voiai?

  George Uba, pastor, Conferința Muntenia

  Femeia gârbovă - 2018. Este posibil că păcatul sau alegerile greșite să îți încovoaie sufletul până acolo încât să nu mai vezi Cerul și nici să nu te mai intereseze ce spun privirile celor din jur. Dar deodată, nu te mai suporți și nu mai vrei să trăiești o viață cocoșată și aplecată spre mizeriile pământului. Îl cauți și El te vede, pentru că vrei să fii văzut. Apoi auzi: „Ești dezlegat de neputința ta!” Nu aceasta voiai?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...