Oaspetele fără haină de nuntă

  Prietene […], cum ai intrat aici fără să ai haina de nuntă? (Matei 22:12)

  Astăzi suntem invitați la o nuntă specială. Nu trebuie să aducem cadouri, nici bani. Un singur lucru ni se cere: înainte de a intra în marea sală frumos împodobită și cu cele mai alese bucate, trebuie să trecem printr-o cameră, unde urmează să schimbăm haina noastră, cu pete negre de mândrie și îndreptățire prin fapte pe care le considerăm meritorii, cu haina albă, țesută din fir de aur ceresc a neprihănirii prin credința în Domnul Hristos, care ne este oferită gratuit. Eu accept acest schimb nemeritat. Nu-i așa că și tu dorești la fel? Vino grabnic acum, cât oferta mai este valabilă, ca să intrăm în sala de ospăț înainte de ora anunțată! Gata! Se închid ușile. Tatăl Mirelui, Împăratul, vine să-Și cerceteze oaspeții. Deodată, zărește un mesean fără haina de nuntă. „Prietene”, i se adresează El cu mustrare în glas: „Cum ai intrat aici fără să ai haina de nuntă”? Observ cum, îngrozit, acest oaspete amuțește, pentru că nicio scuză nu ar fi fost valabilă în fața unei oferte atât de mari.

  Din această parabolă pe care Mântuitorul le-a spus-o ucenicilor și pe care am actualizat-o și personalizat-o, învățăm multe lecții prețioase:

  1. Astăzi, chemarea Evangheliei este adresată tuturor de către Dumnezeu, Împăratul universului. 2. „Prin imaginea hainei de nuntă, parabola ne prezintă caracterul curat și fără pată pe care îl vor avea adevărații urmași ai Domnului Hristos” (Parabolele Domnului Hristos, p. 308, orig.) 3. „Omul care a venit la ospăț fără haina de nuntă îi reprezintă pe aceia care, deși se declară a fi creștini […], nu au trăit niciodată o adevărată pocăință pentru păcat” […]. Ei „se bazează pe meritele proprii. Răspund chemării, vin la ospăț, dar nu îmbracă haina neprihănirii Domnului Hristos”. 4. „Neprihănirea Sa nu va acoperi niciun păcat îndrăgit”, nicio încălcare a Legii Sale. 5. „Iubirea lui Dumnezeu nu-L determină să scuze păcatul” (Ibidem, p. 316). 6. Viața aceasta este timpul reprezentat prin camera dinaintea sălii de nuntă, unde încă se mai poate face schimbul de haine. 7. În curând vom sta față în față cu veșnicia.

  Purtând haina neprihănirii Sale, îmi doresc fierbinte să fiu la nunta Mirelui divin. Dorești și tu?

  Magdalena Toma, Arad

  Oaspetele fără haină de nuntă - 2018. Vino grabnic acum, cât oferta mai este valabilă, ca să intrăm în sala de ospăț înainte de ora anunțată! Gata! Se închid ușile. Tatăl Mirelui, Împăratul, vine să-Și cerceteze oaspeții. Purtând haina neprihănirii Sale, îmi doresc fierbinte să fiu la nunta Mirelui divin. Dorești și tu?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...