Cele zece fecioare

  Cele nechibzuite, când și-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn, dar cele înțelepte, împreună cu candelele, au luat cu ele și untdelemn în vase. (Matei 25:3-4)

  În vremea lui Isus, fetele care o însoțeau pe mireasă în ziua nunții aveau un rol special în programul de nuntă. Era o mare onoare să fii ceea ce noi azi am numi „domnișoară de onoare”. În multe sate palestiniene, masa nunții avea loc seara, după o zi de jocuri și voie bună. Domnișoarele de onoare o părăseau pe mireasă seara și așteptau mirele pentru a-l însoți la casa alesei lui, iar apoi cu toții se îndreptau către casa mirelui. Tocmai aceste domnișoare aveau privilegiul să lumineze drumul pentru mire și pentru întregul alai și ele trebuiau să facă pregătiri și să aibă suficient untdelemn pentru candelele lor. Se întâmpla des ca mirele să întârzie și venirea lui era anunțată repetat până acesta sosea.

  În parabola celor zece fecioare, Isus descrie situația bisericii Sale la sfârșitul istoriei pământului și se folosește de rolul domnișoarelor de onoare de la nunțile vremii. Cele două grupe de așteptători au foarte multe în comun: (1) toate fecioarele sunt în așteptarea mirelui, (2) sunt asemănate cu fecioarele pentru că au credința curată, (3) toate au candele, Cuvântul lui Dumnezeu (Psalmii 119:105).

  Ceea ce face diferența între fecioare și le clasează pe unele ca fiind înțelepte, iar pe celelalte, nechibzuite este uleiul. „Cei reprezentați prin fecioarele nechibzuite nu sunt ipocriți. Ei au considerație pentru adevăr, l-au apărat și l-au susținut. Unii ca aceștia se simt atrași către cei care cred adevărul, dar nu s-au supus cu totul lucrării Duhului Sfânt… Ei nu știu cum să se încreadă în El, cum să privească la El și să trăiască.” (Parabolele Domnului Hristos, cap. „În întâmpinarea mirelui”, ed. electronică)

  Fecioarele înțelepte luminează alaiul de nuntă până la destinație. Să nu uităm că avem o datorie sfântă, un mandat pe care Regele universului l-a așezat în mâinile noastre. Suntem chemați a fi lumini în familie, în cercul de prieteni, la serviciu, între colegii de școală și oriunde ne aflăm. Iar pentru a lumina spre destinație într-o vreme de întuneric spiritual și de primejdii ademenitoare la tot pasul, avem nevoie de un ajutor sigur: „În darul cel mare și nemăsurat al Duhului Sfânt, se cuprind toate resursele cerului. Nu din cauza vreunei restricții din partea lui Dumnezeu se face ca bogățiile harului Său nu se revarsă peste oamenii acestui pământ. Dacă toți ar fi dispuși să primească, atunci, toți ar fi plini de Duhul Sfânt.” (Ibidem)

  Este privilegiul nostru astăzi să căutăm prezența Duhului Sfânt în rugăciune.

  Ovidiu Dascălu, pastor, Conferinţa Oltenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  Un cuvânt potrivit la vreme potrivită

  Te rugăm, Tată bun, să ne ajuți să vorbim ca Tine! PROVOCARE: Caută astăzi să comunici cu cineva cu care nu îți este ușor să o faci, preferabil dintr-o altă generație decât a ta! Cere inspirație pentru a-i da un telefon, pentru a-i scrie o scrisoare sau pentru a discuta deschis cu o astfel de persoană!

  Vorba multă, bogăția omului

  Doamne, Te rog să îmi deschizi mintea pentru a putea fi deschis în comunicarea și relaționarea cu cei din jurul meu! PROVOCARE: Încearcă astăzi să eviți în felul în care comunici exagerările, bârfa și judecarea altora!

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Publicate astăzi

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  O voce slabă și liniștită

  Când ești îndemnată de Duhul Sfânt să faci un anumit lucru – când auzi vocea Lui spunându-ți să faci ceva – ascultă și acționează! Nu știi niciodată cum vrea Dumnezeu să te folosească pentru a le face un bine celorlalți.

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  A tevékeny szeretet országa

  „Jézus pedig felelt nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” (Ján...