Samariteanul milos

  Dar un samaritean care era în călătorie a venit în locul unde era el și, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. (Luca 10:33)

  Pe drumul care coboară de la Ierusalim la Ierihon, printr-o trecătoare sălbatică, iată, călătorește un om. La un moment dat este atacat de tâlhari, care îl jefuiesc, îl bat și-l lasă aproape mort. Pe același drum coboară un preot, care aruncă doar o privire spre omul rănit. Ceva mai târziu, coboară și un levit. Se oprește și privește la cel suferind, dar, deși știe prea bine ce are de făcut, pleacă mai departe.

  Acești doi oameni „aveau ocupații sfinte și pretindeau că sunt tălmăcitori ai Scripturilor. Când au privit la omul rănit, n-au știut dacă este din neamul lor sau nu. Se gândeau că s-ar putea să fie samaritean și, de aceea, au trecut pe alături” (Viața lui Iisus, ed. 2015, p. 431).

  Călătorind pe același drum, un samaritean ajunge la locul unde zăcea suferindul și, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. „Și-a scos haina ca să-l acopere. […] L-a așezat apoi pe asinul lui și l-a dus la un han, având toată noaptea grijă de el. Dimineața, l-a dat în grija hangiului, a plătit totul […] și, nefiind mulțumit numai cu atât, a luat măsuri și pentru alte nevoi, spunând gazdei: «Ai grijă de el și orice vei mai cheltui, îți voi da înapoi la întoarcere»” (Ibidem).

  Domnul Hristos Își îndreaptă privirea către învățătorul Legii, care Îi pusese o întrebare la început și, cu o expresie prin care pare că-i citește sufletul, îi adresează o contraîntrebare: Care dintre acești trei ți se pare că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari? (Luca 10:36). El a răspuns: «Cel ce și-a făcut milă cu el». Isus i-a zis: «Du-te și fă și tu la fel!»” În felul acesta s-a răspuns pentru totdeauna la întrebarea Cine este aproapele meu? Hristos a arătat că aproapele nostru […] este orice om care are nevoie de ajutorul nostru.

  În parabola despre samariteanul milos, Isus a prezentat tabloul Său și al misiunii Sale. Când vedem ființe omenești în suferință, fie din cauza bolilor, fie din cauza păcatului, să nu zicem niciodată: Aceasta nu mă privește. Atitudinea față de frații noștri arată care este atitudinea noastră față de Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu în inimă este singurul izvor pentru iubirea de aproapele.

  Eu aleg să fiu azi un samaritean milos. Tu ce alegi?

  Magdalena Toma, Arad

  Samariteanul milos - 2018. Când vedem ființe omenești în suferință, fie din cauza bolilor, fie din cauza păcatului, să nu zicem niciodată: Aceasta nu mă privește. Atitudinea față de frații noștri arată care este atitudinea noastră față de Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu în inimă este singurul izvor pentru iubirea de aproapele. Eu aleg să fiu azi un samaritean milos. Tu ce alegi?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să ierte

  Cere în rugăciune iertare și puterea de a ierta! PROVOCARE: Scrie pe o foaie motivele pentru care nu poți ierta de obicei! Gândeștete la o modalitate de a trece peste acestea și de a te bucura de pacea iertării depline!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Publicate astăzi

  Cei trei iezi

  Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?

  SM (Sindromul Martei)

  Dumnezeu a spus că, înainte să Îl chemăm, El va răspunde. Domnul ar fi răspuns mai devreme rugăciunilor mele fierbinți, dacă m-aș fi oprit și aș fi stat mai întâi să petrec timp cu El. În schimb, am lăsat ca sindromul Martei să mă cuprindă.

  Cine este mai tare?

  Dacă ai tendinţa să te enervezi uşor, supune-te Domnului, pentru ca El să-ţi controleze firea. Fii deschis la posibilitatea de a primi ajutor profesionist, deoarece Dumnezeu lucrează adesea prin consilieri şi psihologi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Isten teljesebb megismerése

  „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél,...