Samariteanul milos

  Dar un samaritean care era în călătorie a venit în locul unde era el și, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. (Luca 10:33)

  Pe drumul care coboară de la Ierusalim la Ierihon, printr-o trecătoare sălbatică, iată, călătorește un om. La un moment dat este atacat de tâlhari, care îl jefuiesc, îl bat și-l lasă aproape mort. Pe același drum coboară un preot, care aruncă doar o privire spre omul rănit. Ceva mai târziu, coboară și un levit. Se oprește și privește la cel suferind, dar, deși știe prea bine ce are de făcut, pleacă mai departe.

  Acești doi oameni „aveau ocupații sfinte și pretindeau că sunt tălmăcitori ai Scripturilor. Când au privit la omul rănit, n-au știut dacă este din neamul lor sau nu. Se gândeau că s-ar putea să fie samaritean și, de aceea, au trecut pe alături” (Viața lui Iisus, ed. 2015, p. 431).

  Călătorind pe același drum, un samaritean ajunge la locul unde zăcea suferindul și, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. „Și-a scos haina ca să-l acopere. […] L-a așezat apoi pe asinul lui și l-a dus la un han, având toată noaptea grijă de el. Dimineața, l-a dat în grija hangiului, a plătit totul […] și, nefiind mulțumit numai cu atât, a luat măsuri și pentru alte nevoi, spunând gazdei: «Ai grijă de el și orice vei mai cheltui, îți voi da înapoi la întoarcere»” (Ibidem).

  Domnul Hristos Își îndreaptă privirea către învățătorul Legii, care Îi pusese o întrebare la început și, cu o expresie prin care pare că-i citește sufletul, îi adresează o contraîntrebare: Care dintre acești trei ți se pare că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari? (Luca 10:36). El a răspuns: «Cel ce și-a făcut milă cu el». Isus i-a zis: «Du-te și fă și tu la fel!»” În felul acesta s-a răspuns pentru totdeauna la întrebarea Cine este aproapele meu? Hristos a arătat că aproapele nostru […] este orice om care are nevoie de ajutorul nostru.

  În parabola despre samariteanul milos, Isus a prezentat tabloul Său și al misiunii Sale. Când vedem ființe omenești în suferință, fie din cauza bolilor, fie din cauza păcatului, să nu zicem niciodată: Aceasta nu mă privește. Atitudinea față de frații noștri arată care este atitudinea noastră față de Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu în inimă este singurul izvor pentru iubirea de aproapele.

  Eu aleg să fiu azi un samaritean milos. Tu ce alegi?

  Magdalena Toma, Arad

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te lui Dumnezeu să ridice tineri din biserica ta care să predice cu putere despre Împărăția cerurilor! PROVOCARE: Gândește-te la un tânăr din biserica ta care crezi că ar putea deveni un pastor bun și încurajează-l în această direcție!

  Adevăratul motiv al mustrării

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare! PROVOCARE: Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Disciplinează prin vulnerabilitate!

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta! PROVOCARE: Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...