Malhu

  Dar Isus a luat cuvântul și a zis: „Lăsați-i! Până aici!” Și s-a atins de urechea omului aceluia și l-a vindecat. (Luca 22:51)

  Contextul imediat al textului din Luca 22:51 descrie amănunțit singurul episod violent care a dus la vătămarea corporală a unei persoane de către unul dintre ucenicii lui Isus. Scena se desfășoară în Ierusalimul anului 31 (Comentariul biblic AZȘ, vol. V), în Grădina Ghetsimani, în noaptea de joi spre vineri, când lui Malhu, robul marelui-preot, i-a fost retezat pavilionul urechii drepte (Ioan 18:10) de către Petru. Isus pune capăt violențelor brusc, categoric și nespus de frumos…

  Legal vorbind, Petru s-a opus arestării ordonate de autorități, fapta în sine fiind un delict grav. Opoziția violentă este agravantă și se pedepsește conform legii; rănirea cu intenția de a ucide un soldat sau polițist în timpul arestării unui răufăcător (în cazul nostru Petru) dă dreptul agentului de ordine să ia viața atacatorului/lor. Sângele de pe sabia lui Petru putea să dezlănțuie un măcel în Ghetsimani în noaptea aceea. Diavolul, care îl stăpânea pe Iuda și dicta cetei de soldați, l-a inspirat pe Petru la violență în ceasul întunericului și a tresăltat de bucurie privind sângele de pe sabia lui, așteptând cu nerăbdare măcelul justificat legal, care L-ar fi compromis pe Isus și ar fi zădărnicit planul de mântuire.

  Au trecut doar ore de când Isus le-a spus ucenicilor: „Acesta este trupul Meu”, „Acesta este sângele Meu”, arătând că Își va da viața de bună-voie. Lovitura Diavolului prin Petru țintea exact inima planului de mântuire – jertfa voluntară a lui Isus motivată de dragostea Sa nemăsurată pentru păcătos.

  Isus L-a inspirat pe Petru nu la violență, ci la veghere și rugăciune. Au trecut doar minute de când El Însuși, ducându-Se la rugăciune, Le-a spus ucenicilor: „Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită!”

  Ce putem învăța din episodul Petru/Malhu? Clipele de întuneric vin în mod implacabil, iar noi nu ne putem permite să compromitem planul lui Dumnezeu. Nu ne putem permite să fim nepregătiți în cele mai solemne clipe ale bătăliilor spirituale. Nici cele mai bune intenții, nici cele mai performante echipamente nu ne salvează în situații de criză, ci numai vegherea în rugăciune.

  Isus S-a atins de urechea lui Malhu și l-a vindecat. Fie ca azi, Cel ce a făcut urechea mea și a ta și a vindecat urechea lui Malhu să ne facă să auzim până în străfundul ființei noastre glasul Său: „Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită!”

  Romeo Asanache, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te lui Dumnezeu să ridice tineri din biserica ta care să predice cu putere despre Împărăția cerurilor! PROVOCARE: Gândește-te la un tânăr din biserica ta care crezi că ar putea deveni un pastor bun și încurajează-l în această direcție!

  Adevăratul motiv al mustrării

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare! PROVOCARE: Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Disciplinează prin vulnerabilitate!

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta! PROVOCARE: Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...