Malhu

  Dar Isus a luat cuvântul și a zis: „Lăsați-i! Până aici!” Și s-a atins de urechea omului aceluia și l-a vindecat. (Luca 22:51)

  Contextul imediat al textului din Luca 22:51 descrie amănunțit singurul episod violent care a dus la vătămarea corporală a unei persoane de către unul dintre ucenicii lui Isus. Scena se desfășoară în Ierusalimul anului 31 (Comentariul biblic AZȘ, vol. V), în Grădina Ghetsimani, în noaptea de joi spre vineri, când lui Malhu, robul marelui-preot, i-a fost retezat pavilionul urechii drepte (Ioan 18:10) de către Petru. Isus pune capăt violențelor brusc, categoric și nespus de frumos…

  Legal vorbind, Petru s-a opus arestării ordonate de autorități, fapta în sine fiind un delict grav. Opoziția violentă este agravantă și se pedepsește conform legii; rănirea cu intenția de a ucide un soldat sau polițist în timpul arestării unui răufăcător (în cazul nostru Petru) dă dreptul agentului de ordine să ia viața atacatorului/lor. Sângele de pe sabia lui Petru putea să dezlănțuie un măcel în Ghetsimani în noaptea aceea. Diavolul, care îl stăpânea pe Iuda și dicta cetei de soldați, l-a inspirat pe Petru la violență în ceasul întunericului și a tresăltat de bucurie privind sângele de pe sabia lui, așteptând cu nerăbdare măcelul justificat legal, care L-ar fi compromis pe Isus și ar fi zădărnicit planul de mântuire.

  Au trecut doar ore de când Isus le-a spus ucenicilor: „Acesta este trupul Meu”, „Acesta este sângele Meu”, arătând că Își va da viața de bună-voie. Lovitura Diavolului prin Petru țintea exact inima planului de mântuire – jertfa voluntară a lui Isus motivată de dragostea Sa nemăsurată pentru păcătos.

  Isus L-a inspirat pe Petru nu la violență, ci la veghere și rugăciune. Au trecut doar minute de când El Însuși, ducându-Se la rugăciune, Le-a spus ucenicilor: „Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită!”

  Ce putem învăța din episodul Petru/Malhu? Clipele de întuneric vin în mod implacabil, iar noi nu ne putem permite să compromitem planul lui Dumnezeu. Nu ne putem permite să fim nepregătiți în cele mai solemne clipe ale bătăliilor spirituale. Nici cele mai bune intenții, nici cele mai performante echipamente nu ne salvează în situații de criză, ci numai vegherea în rugăciune.

  Isus S-a atins de urechea lui Malhu și l-a vindecat. Fie ca azi, Cel ce a făcut urechea mea și a ta și a vindecat urechea lui Malhu să ne facă să auzim până în străfundul ființei noastre glasul Său: „Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită!”

  Romeo Asanache, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

  Malhu - 2018. Isus S-a atins de urechea lui Malhu și l-a vindecat. Fie ca azi, Cel ce a făcut urechea mea și a ta și a vindecat urechea lui Malhu să ne facă să auzim până în străfundul ființei noastre glasul Său: „Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită!”
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să ierte

  Cere în rugăciune iertare și puterea de a ierta! PROVOCARE: Scrie pe o foaie motivele pentru care nu poți ierta de obicei! Gândeștete la o modalitate de a trece peste acestea și de a te bucura de pacea iertării depline!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Publicate astăzi

  Cei trei iezi

  Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?

  SM (Sindromul Martei)

  Dumnezeu a spus că, înainte să Îl chemăm, El va răspunde. Domnul ar fi răspuns mai devreme rugăciunilor mele fierbinți, dacă m-aș fi oprit și aș fi stat mai întâi să petrec timp cu El. În schimb, am lăsat ca sindromul Martei să mă cuprindă.

  Cine este mai tare?

  Dacă ai tendinţa să te enervezi uşor, supune-te Domnului, pentru ca El să-ţi controleze firea. Fii deschis la posibilitatea de a primi ajutor profesionist, deoarece Dumnezeu lucrează adesea prin consilieri şi psihologi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Isten teljesebb megismerése

  „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél,...