Ana, Marele Preot

  Isus i-a răspuns: „Dacă am vorbit rău, arată ce am spus rău, dar, dacă am vorbit bine, de ce mă baţi?” Ana L-a trimis legat la marele-preot Caiafa. (Ioan 18:23-24)

  Numele Ana aminteşte de credincioşia şi încrederea unei femei, mama unui proroc, Samuel. În acelaşi spirit poate fi amintită şi Ana, fata lui Fanuel, care L-a recunoscut pe Hristos. Contrastul apare atunci când privim la varianta masculină a acestui nume (gr. Hannas), în persoana unui personaj sinistru, ajuns mare-preot în timpul copilăriei şi adolescenţei lui Isus pe pământ. Era un preot saducheu, din familia Macabeilor, care s-a străduit să menţină monopolul funcţiei clericale supreme în familie. După destituire, i-au succedat copiii şi ginerele Caiafa. Ana rămâne membru al sinedriului şi ia parte la interogatoriul Domnului Isus din noaptea de Paşte, înainte de condamnarea la moarte, contribuind la capetele de acuzare false împotriva Mântuitorului. Caiafa, marele-preot, Îl trimite pe Isus la Ana, socrul său, dovedindu-se şi astfel greutatea deciziilor acestuia, ca fost mare-preot. Ioan ucenicul descrie cele petrecute în procesul de judecată al sinedriului.

  „Ana a fost redus la tăcere de răspunsul categoric pe care l-a primit. Temându-se ca nu cumva Domnul Hristos să spună ceva cu privire la felul său de comportare, pe care prefera să-l ţină ascuns, Ana nu I-a mai spus nimic atunci. Unul dintre aprozii săi, plin de mânie, când l-a văzut pe Ana redus la tăcere, L-a lovit pe Domnul Hristos peste faţă, spunând: «Aşa răspunzi marelui-preot?»” (Hristos, Lumina lumii, p. 700)

  Viaţa lui Ana este un avertisment cu privire la ceea ce înseamnă credinţa şi slujirea lui Dumnezeu. Atunci când acestea ajung un scop în sine, pentru atingerea unor obiective sau ambiţii personale, familiale, suntem pe terenul alunecos şi periculos al Satanei. Viaţa de credinţă devine autoînşelăciune şi rezultatele nu întârzie să apară.

  Astăzi, în preajma revenirii lui Isus, avem nevoie de verificarea motivaţiei noastre în relaţia cu Isus pentru a avea un obiectiv şi o atitudine corectă.

  Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti, ajută-mă şi azi să fiu, în adevăr, copilul Tău, ca o mărturie a dragostei Tale!

  Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

  Ana, Marele Preot - 2018. Viaţa lui Ana este un avertisment cu privire la ceea ce înseamnă credinţa şi slujirea lui Dumnezeu. Atunci când acestea ajung un scop în sine, pentru atingerea unor obiective sau ambiţii personale, familiale, suntem pe terenul alunecos şi periculos al Satanei. Viaţa de credinţă devine autoînşelăciune şi rezultatele nu întârzie să apară.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Samuel

  Roagă-te pentru părinții care, asemenea lui Eli, neglijează educația copiilor lor! PROVOCARE: Îndrumă un tânăr să își consacre viața lui Dumnezeu asemenea lui Samuel!

  Publicate astăzi

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  În tandem către eternitate

  Atât timp cât bărbații și femeile nu se privesc reciproc așa cum îi privește Isus, ei vor rata posibilitățile unei lucrări unite. Dar atunci când încetează să se opună și să se trateze rău unii pe alții, ei lucrează în tandem ca împreună moștenitori, mergând spre eternitate și având beneficiul ajutorării reciproce.

  Nevoia de disciplină

  Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Ne dolgozzunk az ördögnek!

  „Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, akik várjátok és...