Ana, Marele Preot

  Isus i-a răspuns: „Dacă am vorbit rău, arată ce am spus rău, dar, dacă am vorbit bine, de ce mă baţi?” Ana L-a trimis legat la marele-preot Caiafa. (Ioan 18:23-24)

  Numele Ana aminteşte de credincioşia şi încrederea unei femei, mama unui proroc, Samuel. În acelaşi spirit poate fi amintită şi Ana, fata lui Fanuel, care L-a recunoscut pe Hristos. Contrastul apare atunci când privim la varianta masculină a acestui nume (gr. Hannas), în persoana unui personaj sinistru, ajuns mare-preot în timpul copilăriei şi adolescenţei lui Isus pe pământ. Era un preot saducheu, din familia Macabeilor, care s-a străduit să menţină monopolul funcţiei clericale supreme în familie. După destituire, i-au succedat copiii şi ginerele Caiafa. Ana rămâne membru al sinedriului şi ia parte la interogatoriul Domnului Isus din noaptea de Paşte, înainte de condamnarea la moarte, contribuind la capetele de acuzare false împotriva Mântuitorului. Caiafa, marele-preot, Îl trimite pe Isus la Ana, socrul său, dovedindu-se şi astfel greutatea deciziilor acestuia, ca fost mare-preot. Ioan ucenicul descrie cele petrecute în procesul de judecată al sinedriului.

  „Ana a fost redus la tăcere de răspunsul categoric pe care l-a primit. Temându-se ca nu cumva Domnul Hristos să spună ceva cu privire la felul său de comportare, pe care prefera să-l ţină ascuns, Ana nu I-a mai spus nimic atunci. Unul dintre aprozii săi, plin de mânie, când l-a văzut pe Ana redus la tăcere, L-a lovit pe Domnul Hristos peste faţă, spunând: «Aşa răspunzi marelui-preot?»” (Hristos, Lumina lumii, p. 700)

  Viaţa lui Ana este un avertisment cu privire la ceea ce înseamnă credinţa şi slujirea lui Dumnezeu. Atunci când acestea ajung un scop în sine, pentru atingerea unor obiective sau ambiţii personale, familiale, suntem pe terenul alunecos şi periculos al Satanei. Viaţa de credinţă devine autoînşelăciune şi rezultatele nu întârzie să apară.

  Astăzi, în preajma revenirii lui Isus, avem nevoie de verificarea motivaţiei noastre în relaţia cu Isus pentru a avea un obiectiv şi o atitudine corectă.

  Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti, ajută-mă şi azi să fiu, în adevăr, copilul Tău, ca o mărturie a dragostei Tale!

  Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

  Ana, Marele Preot - 2018. Viaţa lui Ana este un avertisment cu privire la ceea ce înseamnă credinţa şi slujirea lui Dumnezeu. Atunci când acestea ajung un scop în sine, pentru atingerea unor obiective sau ambiţii personale, familiale, suntem pe terenul alunecos şi periculos al Satanei. Viaţa de credinţă devine autoînşelăciune şi rezultatele nu întârzie să apară.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...