Tâlharii – Dismas și Gestas

  Împreună cu El duceau şi pe doi făcători de rele, care trebuiau omorâţi împreună cu Isus. (Luca 23:32)

  Deşi cărţile canonice ale Sfintei Scripturi nu amintesc numele proprii ale celor doi tâlhari, prin intermediul evangheliilor apocrife (ex: Evanghelia lui Nicodim) facem cunoştinţă cu Dismas şi Gestas – două vieţi asemănătoare, dar două destine total diferite.

  Indiferent de vârsta pe care o ai, probabil că unul dintre cele mai populare sfaturi pe care le-ai auzit este: „Stai lângă Domnul şi va fi bine!”, iar una dintre cele mai uzuale forme de încurajare se rezumă la expresia: „Suferinţa te face mai puternic!”

  Gestas, tâlharul revoltat, deşi a stat atât de aproape de Domnul, a fost pierdut, iar suferinţa care trebuia să-l facă mai puternic l-a scos din fire. Unde este problema? Răspunsul se află în atitudinea reconciliantă a lui Dismas, izvorâtă dintr-un caracter aparte. Ce poţi învăţa de la un tâlhar? Are el caracter? O, da! Şi încă ce caracter!

  Din tot discursul acestui personaj (Luca 23:40-42), cel mai mult îmi atrage atenţia începutul şi sfârşitul, deoarece aduce în prim-plan două stări paradoxale: teama şi speranţa. În nechibzuinţa neînţeleasă a unui caracter îndoielnic, cel dintâi tâlhar (Gestas) încearcă să-şi ascundă teama, printr-o atitudine de aşa-zis curaj (mult prea exagerat), irosind fără nonşalanţă ultima şi cea mai mare şansă de a-şi salva sufletul. Dismas, în schimb, permite să se vadă nestingherit sentimentul de teamă sfântă generat de privirea blândă a Mântuitorului.

  „Când a fost condamnat pentru crimele sale, tâlharul ajunsese într-o stare de deznădejde şi disperare, dar, lucru ciudat, acum au început să apară gânduri duioase. El şi-a amintit tot ce a auzit despre Domnul Hristos.” (Viaţa lui Iisus, p. 717)

  Pentru câteva momente, tâlharul uită de suferinţa lui şi de teama morţii, şi singura lui teamă era aceea de a nu provoca vreo situaţie care să mărească în vreun fel suferinţa Mântuitorului, suferinţă deja mult prea apăsătoare. Aceasta este singura formă de teamă compatibilă cu speranţa.

  Astfel, sufletul îndurerat al Mântuitorului este înviorat, iar noi descoperim că doar pocăinţa care începe cu teamă va culmina cu speranţă.

  Bogdan Plătică, pastor, Conferinţa Muntenia

  Tâlharii - Dismas și Gestas - 2018. Pentru câteva momente, tâlharul uită de suferinţa lui şi de teama morţii, şi singura lui teamă era aceea de a nu provoca vreo situaţie care să mărească în vreun fel suferinţa Mântuitorului, suferinţă deja mult prea apăsătoare. Aceasta este singura formă de teamă compatibilă cu speranţa.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...