Tâlharii – Dismas și Gestas

  Împreună cu El duceau şi pe doi făcători de rele, care trebuiau omorâţi împreună cu Isus. (Luca 23:32)

  Deşi cărţile canonice ale Sfintei Scripturi nu amintesc numele proprii ale celor doi tâlhari, prin intermediul evangheliilor apocrife (ex: Evanghelia lui Nicodim) facem cunoştinţă cu Dismas şi Gestas – două vieţi asemănătoare, dar două destine total diferite.

  Indiferent de vârsta pe care o ai, probabil că unul dintre cele mai populare sfaturi pe care le-ai auzit este: „Stai lângă Domnul şi va fi bine!”, iar una dintre cele mai uzuale forme de încurajare se rezumă la expresia: „Suferinţa te face mai puternic!”

  Gestas, tâlharul revoltat, deşi a stat atât de aproape de Domnul, a fost pierdut, iar suferinţa care trebuia să-l facă mai puternic l-a scos din fire. Unde este problema? Răspunsul se află în atitudinea reconciliantă a lui Dismas, izvorâtă dintr-un caracter aparte. Ce poţi învăţa de la un tâlhar? Are el caracter? O, da! Şi încă ce caracter!

  Din tot discursul acestui personaj (Luca 23:40-42), cel mai mult îmi atrage atenţia începutul şi sfârşitul, deoarece aduce în prim-plan două stări paradoxale: teama şi speranţa. În nechibzuinţa neînţeleasă a unui caracter îndoielnic, cel dintâi tâlhar (Gestas) încearcă să-şi ascundă teama, printr-o atitudine de aşa-zis curaj (mult prea exagerat), irosind fără nonşalanţă ultima şi cea mai mare şansă de a-şi salva sufletul. Dismas, în schimb, permite să se vadă nestingherit sentimentul de teamă sfântă generat de privirea blândă a Mântuitorului.

  „Când a fost condamnat pentru crimele sale, tâlharul ajunsese într-o stare de deznădejde şi disperare, dar, lucru ciudat, acum au început să apară gânduri duioase. El şi-a amintit tot ce a auzit despre Domnul Hristos.” (Viaţa lui Iisus, p. 717)

  Pentru câteva momente, tâlharul uită de suferinţa lui şi de teama morţii, şi singura lui teamă era aceea de a nu provoca vreo situaţie care să mărească în vreun fel suferinţa Mântuitorului, suferinţă deja mult prea apăsătoare. Aceasta este singura formă de teamă compatibilă cu speranţa.

  Astfel, sufletul îndurerat al Mântuitorului este înviorat, iar noi descoperim că doar pocăinţa care începe cu teamă va culmina cu speranţă.

  Bogdan Plătică, pastor, Conferinţa Muntenia

  Tâlharii - Dismas și Gestas - 2018. Pentru câteva momente, tâlharul uită de suferinţa lui şi de teama morţii, şi singura lui teamă era aceea de a nu provoca vreo situaţie care să mărească în vreun fel suferinţa Mântuitorului, suferinţă deja mult prea apăsătoare. Aceasta este singura formă de teamă compatibilă cu speranţa.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...