Ostașii care l-au răstignit pe Isus

  Ostaşii, de asemenea, îşi băteau joc de El, se apropiau, Îi dădeau oţet şi-I ziceau: „Dacă eşti Tu Împăratul iudeilor, mântuieşte-Te pe Tine însuţi!” (Luca 23:36-37)

  Am satisfăcut stagiul militar, conform legislaţiei din vremea aceea, la un regiment de tancuri care cu puţin timp înainte fusese un batalion disciplinar atât pentru soldaţi, cât şi pentru ofiţeri. Cadrele militare au rămas aceleaşi, cu aceleaşi practici, obiceiuri, atitudini, comportament şi vocabular. Ţinuta militară era uzată şi ruptă. Ironia, batjocurile şi metodele uneori brutale erau o practică obişnuită. Nicio ţintă nobilă. Fiecare lupta pentru el, numărându-şi zilele până la eliberare. Aspectele etice şi morale erau excepţii rare. Aceasta era viaţa de soldat, un robot care executa ordine.

  Începusem să înţeleg mai bine ce se întâmplase cu Isus când a fost dat pe mâna soldaţilor: şi-au bătut joc de El, L-au bătut cu nuiele, L-au îmbrăcat într-o haină stacojie, I-au împletit o cunună de spini, I-au dat o trestie cu care apoi Îl băteau peste cap, L-au scuipat şi se aplecau batjocoritor înaintea Lui (Matei 27:26-31). La Golgota, fiind însetat, I-au dat să bea oţet (Ioan 19:29), după execuţie au tras la sorţi pentru haina Lui (Ioan 19:23-24), L-au străpuns în coastă (Ioan 19:34).

  „Nu toţi soldaţii romani care Îl înconjurau pe Domnul Hristos erau cu inima împietrită; unii dintre ei căutau cu stăruinţă să găsească o dovadă că El nu este un criminal sau o persoană periculoasă.” (Hristos, Lumina lumii, p. 735)

  Despre execuţie este menţionat: „Niciun blestem n-a fost rostit asupra soldaţilor care-L tratau atât de aspru… Domnului Hristos I-a fost milă de ei, în ignoranţa şi vinovăţia lor. El şopti, pentru iertarea lor, scuza «căci nu ştiu ce fac».” (Ibidem, p. 744)

  În lumea păcatului din jurul nostru, vedem oameni despre care spunem că, în dreptul lor, nu mai este nicio şansă. Isus şi acolo căuta speranţa licăririi luminii slabe, în perspectiva salvării. Avem şi noi aceeaşi ocazie. Poate că astăzi o vom înţelege mai bine.

  Doamne Isuse, Îţi mulţumim pentru şansa de a iubi aşa ca Tine! Ajută-ne să o înţelegem corect şi să o trăim pe deplin!

  Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

  Ostașii care l-au răstignit pe Isus - 2018. În lumea păcatului din jurul nostru, vedem oameni despre care spunem că, în dreptul lor, nu mai este nicio şansă. Isus şi acolo căuta speranţa licăririi luminii slabe, în perspectiva salvării. Avem şi noi aceeaşi ocazie. Poate că astăzi o vom înţelege mai bine.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...