Sutașul roman

  Sutaşul care stătea în faţa lui Isus, când a văzut că Şi-a dat astfel duhul, a zis: „Cu adevărat, Omul acesta era Fiul lui Dumnezeu.” (Marcu 15:39)

  Era o noapte liniştită şi tăcută. Vântul adia uşor, iar soarele îşi trimitea către pământ ultimele raze palide înainte de a dispărea după coline. Sutaşul stătea singur în faţa casei sale şi privea îngândurat apusul de soare. Nu îşi putea explica de ce, însă noaptea aceea i se părea diferită de toate celelalte de până atunci.

  A doua zi se prefigura a fi ca restul zilelor: trebuiau organizate patrulele şi trebuiau executaţi nişte tâlhari. Îşi făcea datoria ca de obicei, însă sutaşul roman era neliniştit. Ceva nu era în regulă cu un deţinut. A executat deja mulţi deţinuţi, dar acest om era diferit. Nu se împotrivea, nu înjura, nu blestema; chiar i se părea că are o demnitate nemaiîntâlnită până atunci. Şi privirea lui… ah, aceea privire blândă şi tristă parcă vedea tainele cele mai ascunse ale sufletului său.

  „Când întunericul s-a ridicat de deasupra crucii, iar strigătul Mântuitorului muribund fusese rostit, de îndată s-a auzit o voce spunând: «Cu adevărat, acesta a fost Fiul lui Dumnezeu!» (Matei 27:54). Aceste cuvinte n-au fost rostite în şoaptă. Toţi ochii s-au îndreptat să vadă de unde vin. Cine vorbise? Era sutaşul, ostaşul roman. Răbdarea divină a Mântuitorului şi moartea Sa subită, cu strigătul biruinţei pe buzele Lui, îl impresionaseră pe acest păgân. În trupul acela sfărâmat, zdrobit, atârnând pe cruce, sutaşul a recunoscut chipul Fiului lui Dumnezeu.” (Hristos, Lumina lumii, p. 521)

  Nu contează cine eşti, de unde ai pornit, ce cale ai urmat sau unde ai poposit în călătoria aceasta numită viaţă. La un moment dat, pe un deal singuratic, vei observa o cruce veche. Chiar dacă eşti obosit sau frânt, porneşte spre Golgota. Cu fiecare pas, te vei apropia tot mai mult de pacea sufletească mult dorită. Iar când vei ajunge, poate chiar azi, sub cruce şi vei privi la Cel ce atârnă pe ea, prin perdeaua de lacrimi din ochii tăi Îl vei vedea pe El, pe Isus, Fiul lui Dumnezeu. Viaţa ta se va schimba şi vei regăsi pacea sufletului tău de mult pierdută.

  Ilyés Róbert János, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...