Gamaliel

  Dar un fariseu numit Gamaliel, un învăţător al Legii, preţuit de tot norodul, s-a sculat în picioare în Sobor şi a poruncit să scoată puţin afară pe apostoli. (Faptele 5:34)

  Chiar dacă Petru și Ioan au fost închiși și eliberați în mod providențial din închisoare, totuși nu au fost scutiți de anchetă și de pedeapsă. În consiliul adunat pentru judecarea lor se afla și un bărbat care „a recunoscut glasul lui Dumnezeu în cuvintele rostite de ucenici. Acesta era Gamaliel, un fariseu cu un nume bun, un bărbat învățat și cu o poziție înaltă” (Faptele apostolilor, ed. 2011, p. 63). Gamaliel era un fariseu cu influență și mult onorat de iudei. El a fost primul care a primit titlul de Rabban. Pavel a avut privilegiul de a studia la picioarele lui (Faptele 22:3).

  Cu mintea luminată și cu spirit de prevedere, Gamaliel a dorit ca apostolii să fie scoși din sala de consiliu, timp în care el și colegii săi să poată discuta liber cu privire la deciziile ce urmau să le ia. „El a început să vorbească foarte cugetat și liniștit, zicând: «Bărbați israeliți, luați bine seama ce aveți de gând să faceți oamenilor acestora!»” (Ibidem). Apoi amintește de două revolte, conduse de Teuda și Iuda Galileeanul, care au fost înfrânte. Gamaliel concluzionează prin cuvinte inspirate de Duhul Sfânt, care au rămas ca o încurajare pentru toți cei persecutați de-a lungul timpului, dar și ca o aspră mustrare pentru persecutori: „Si acum, eu vă spun: «Nu mai necăjiți pe oamenii aceștia și lăsați-i în pace! Dacă încercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici, dar dacă este de la Dumnezeu, n-o veți putea nimici! Să nu vă pomeniți că luptați împotriva lui Dumnezeu!»” (Faptele 5:38-39).

  Deși preoții fierbeau de ură împotriva apostolilor, sfatul lui Gamaliel a fost aprobat de întreg Sinedriul. Relatarea cu privire la cele discutate în acest consiliu s-ar putea să fi ajuns la Luca fie de la Nicodim, fie de la Pavel sau direct prin inspirația Duhului Sfânt. „Vestirea Evangheliei a fost totdeauna dusă înainte, chiar dacă a întâmpinat împotrivire” (Ibidem, p. 64). Dar în toate timpurile, Dumnezeu a avut oameni influenți, ca Gamaliel, care au ieșit în față și i-au apărat pe slujitorii Săi nu doar în consilii, ci și în viața de zi cu zi.

  Dacă auzi astăzi pe cineva criticând, judecând sau calomniind pe un slujitor al Domnului, nu te uni cu el! Fii un apărător înțelept, ca Gamaliel, și Dumnezeu îți va răsplăti!

  Magdalena Toma, Arad

  Gamaliel - 2018. În toate timpurile, Dumnezeu a avut oameni influenți, ca Gamaliel, care au ieșit în față și i-au apărat pe slujitorii Săi nu doar în consilii, ci și în viața de zi cu zi. Dacă auzi astăzi pe cineva criticând, judecând sau calomniind pe un slujitor al Domnului, nu te uni cu el! Fii un apărător înțelept, ca Gamaliel, și Dumnezeu îți va răsplăti!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...