Barnaba – căutătorul de ucenici

  Barnaba era un om de bine, plin de Duhul Sfânt şi de credinţă… S-a dus apoi la Tars, ca să caute pe Saul. (Faptele 11:24-25)

  Asemenea undelor gravitaționale, care nevăzute influențează mersul galaxiilor, există oameni prin care Dumnezeu împinge istoria. Precum atracția gravitației se exercită perpetuu și invizibil în a păstra ordinea cosmică, acești oameni par secundari în decorul evenimentelor, însă fără influența lor constantă luminile istoriei n-ar fi strălucit peste veacuri.

  Unul dintre ei, Iosif din Cipru, inițial doar un levit darnic al diasporei, își atrage între apostoli și în biserică numele de Barnaba – pentru că i-au fost remarcate adevăratele constante spirituale: generozitatea și încurajarea. Faptul că i-a susținut pe apostoli pare de la sine înțeles, însă Barnaba face mai mult: depășește neîncrederea acestora față de convertirea lui Saul, apoi îl caută pe fostul persecutor la Tars, îl recuperează pentru a lucra în Antiohia, îi oferă mentorat și un rol de răspundere în prima călătorie misionară. Prin acestea, Barnaba devine prin excelență canalul prin care se împlinește viziunea divină cu Saul, viitorul apostol al neamurilor. Fiind loial acestui spirit de slujire, Barnaba refuză să continue misiunea cu Pavel pentru a recupera alt ucenic, pe Ioan Marcu, pe care mai târziu îl găsim slujind la Roma, atât lui Pavel, cât și lui Petru și realizăm că recuperarea și (re)formarea de ucenici sunt opera Duhului, dar prin agenți umani indispensabili.

  Efectele extinse ale acestei slujiri întrec cu mult laurii activității din lumina reflectoarelor. Deși Luca ne prezintă doar două exemple – pe Saul și Ioan Marcu, probabil, fără lucrarea lui Barnaba, Noul Testament nu ar fi conținut epistolele pauline și nici Evanghelia după Marcu. Dacă Duhul Sfânt este cel care a inspirat aceste scrieri, atunci Barnaba i-a găsit și i-a pregătit pe autorii acestora pentru intervenția Lui în viața lor. Barnaba rămâne un reper pentru necesara diversitate a slujirii pe care Duhul Sfânt o menține în biserica Lui.

  Domnul are nevoie de oameni care să transmită viziunea Sa de a forma ucenici, de a observa și promova potențialul celorlalți pentru slujire, chiar dacă aceștia nu împărtășesc aceleași perspective de lucru și poate n-au un trecut ideal. Și astăzi, Dumnezeu așteaptă slujirea noastră discretă, curajoasă și perseverentă, modelată după exemplul lui Barnaba.

  Laurențiu Nistor, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Barnaba - căutătorul de ucenici - 2018. Domnul are nevoie de oameni care să transmită viziunea Sa de a forma ucenici, de a observa și promova potențialul celorlalți pentru slujire, chiar dacă aceștia nu împărtășesc aceleași perspective de lucru și poate n-au un trecut ideal.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...