Timotei

  Dar, dacă voi zăbovi, să ştii cum trebuie să te porţi în Casa lui Dumnezeu, care este biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul şi temelia adevărului. (1 Timotei 3:15)

  Numele propriu „Timotei”, înseamnă „cel care Îl onorează pe Dumnezeu” şi apare de 23 de ori în Biblie. Prima dată, „Timotei”, apare în Faptele 16:1. Caracterizarea prin care intră pe scena istoriei biblice şi a istoriei mântuirii este de ucenic, „un ucenic Timotei”. În timpul activităţii misionare, la umbra maestrul său, apostolul Pavel, acesta apare sub caracterizarea de rob, „Pavel şi Timotei, robi ai lui Isus Hristos” (Filipeni 1:1). Iar în ultima apariţie în Biblie a numelui „Timotei”, statutul său este de frate, „fratelui Timotei i s-a dat drumul” (Evrei 13:23). Astfel avem deja o reţetă de urmat, şi anume: „ucenic, rob şi frate”!

  Un text relevant în legătură cu grupa de vârstă a lui Timotei, care se afla printre cei tineri, este: „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie” (1 Timotei 4:12).

  În cea de-a doua epistolă a lui Pavel către Timotei, acesta îl caracterizează ca fiind, în primul rând, afectuos: „Mi-aduc aminte de lacrimile tale.” În al doilea rând, credincios: „Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută.” Iar în al treilea rând, temerar pentru Dumnezeu: „Să nu-ţi fie ruşine dar de mărturisirea Domnului nostru…” (2 Timotei 1:4-8). Aşadar, să fim afectuoşi, credincioşi şi temerari!

  Apostolul Pavel îl îndeamnă pe Timotei să apeleze la Sfintele Scripturi, pe care le cunoaşte din pruncie, „pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3:16-17).

  „Adevăratul slujitor al lui Dumnezeu nu se va teme de greutăţi sau de răspundere… A urî şi a mustra păcatul şi în acelaşi timp a arăta milă şi blândeţe faţă de păcătos este un lucru greu de realizat.” (Faptele apostolilor, p. 49)

  Daniel Glodeanu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Timotei - 2018. „Adevăratul slujitor al lui Dumnezeu nu se va teme de greutăţi sau de răspundere… A urî şi a mustra păcatul şi în acelaşi timp a arăta milă şi blândeţe faţă de păcătos este un lucru greu de realizat.” (Faptele apostolilor, p. 49)
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Gata oricând!

  Doamne, mă pun la dispoziția Ta astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Identifică-ți limitele! Vezi care sunt reale și care țin doar de teama de a ieși din zona de confort!

  Ucenicul iubit, fiu al tunetului?

  Doamne, ajută-mă să văd, ca și Tine, ce pot deveni tinerii sub influența Ta și să fiu un canal al iubirii Tale revărsate către ei! PROVOCARE: Roagă-te ca pentru acei tineri greu de iubit, asemenea lui Ioan, să ai dragostea pe care a avut-o Isus față de acesta!

  Mergem acasă!

  Doamne, fă să vedem în semnele din jurul nostru pașii Tăi care vin spre noi! PROVOCARE: Știi care este textul de memorat de la studiile biblice ale Școlii de Sabat? Repetă-l în fiecare zi săptămâna acesta!

  Trioul perfect care trece linia sfârșitului

  Doamne, ajută-ne să iubim mai mult Cuvântul Tău și mai puțin cuvintele noastre! PROVOCARE: Încearcă să memorezi astăzi un psalm care îți place în mod deosebit!

  Publicate astăzi

  Maximum șase centimetri

  Fă o scanare completă printre lucrurile și folderele tale. Vezi ce nu ar trebui să mai fie păstrat și ia decizia de a arunca, de a șterge tot ce nu te onorează. Renunță la acele lucruri care trebuie ascunse. Când simțim nevoia să ascundem ceva de ceilalți, trebuie să ne gândim serios dacă avem nevoie de acel lucru. Oare nu mă afectează dacă îl păstrez sau dacă va fi descoperit de altcineva mai iscoditor din fire?

  „Nu ai lumini!”

  Isus dorește să lăsăm o cărare luminoasă pentru ca oamenii să poată urma acea lumină. Mă rog să nu auzim niciodată pe cineva care să zică: „Nu ai lumini! Nu ai lumini!” Astăzi, fie că Dumnezeu să ne ajute să fim lumini strălucitoare pentru El!

  Marea trimitere

  Tu ce zici? Nu aştepta o situaţie mai bună ca să împlineşti Marea Trimitere! Ia-ţi ochii de la tine şi îndreaptă-i spre Hristos! Sunt în jurul tău oameni care au nevoie să audă un mesaj de îndurare din partea celor care au trăit aceeaşi durere.

  Gata oricând!

  Doamne, mă pun la dispoziția Ta astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Identifică-ți limitele! Vezi care sunt reale și care țin doar de teama de a ieși din zona de confort!

  Élelem és földek az utolsó napokban

  „Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől, mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől....