Timotei

  Dar, dacă voi zăbovi, să ştii cum trebuie să te porţi în Casa lui Dumnezeu, care este biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul şi temelia adevărului. (1 Timotei 3:15)

  Numele propriu „Timotei”, înseamnă „cel care Îl onorează pe Dumnezeu” şi apare de 23 de ori în Biblie. Prima dată, „Timotei”, apare în Faptele 16:1. Caracterizarea prin care intră pe scena istoriei biblice şi a istoriei mântuirii este de ucenic, „un ucenic Timotei”. În timpul activităţii misionare, la umbra maestrul său, apostolul Pavel, acesta apare sub caracterizarea de rob, „Pavel şi Timotei, robi ai lui Isus Hristos” (Filipeni 1:1). Iar în ultima apariţie în Biblie a numelui „Timotei”, statutul său este de frate, „fratelui Timotei i s-a dat drumul” (Evrei 13:23). Astfel avem deja o reţetă de urmat, şi anume: „ucenic, rob şi frate”!

  Un text relevant în legătură cu grupa de vârstă a lui Timotei, care se afla printre cei tineri, este: „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie” (1 Timotei 4:12).

  În cea de-a doua epistolă a lui Pavel către Timotei, acesta îl caracterizează ca fiind, în primul rând, afectuos: „Mi-aduc aminte de lacrimile tale.” În al doilea rând, credincios: „Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută.” Iar în al treilea rând, temerar pentru Dumnezeu: „Să nu-ţi fie ruşine dar de mărturisirea Domnului nostru…” (2 Timotei 1:4-8). Aşadar, să fim afectuoşi, credincioşi şi temerari!

  Apostolul Pavel îl îndeamnă pe Timotei să apeleze la Sfintele Scripturi, pe care le cunoaşte din pruncie, „pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3:16-17).

  „Adevăratul slujitor al lui Dumnezeu nu se va teme de greutăţi sau de răspundere… A urî şi a mustra păcatul şi în acelaşi timp a arăta milă şi blândeţe faţă de păcătos este un lucru greu de realizat.” (Faptele apostolilor, p. 49)

  Daniel Glodeanu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Timotei - 2018. „Adevăratul slujitor al lui Dumnezeu nu se va teme de greutăţi sau de răspundere… A urî şi a mustra păcatul şi în acelaşi timp a arăta milă şi blândeţe faţă de păcătos este un lucru greu de realizat.” (Faptele apostolilor, p. 49)
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...