Sila

  Sila, care şi el era proroc… şi era un frate credincios…, a întărit pe fraţi cu multe cuvinte. (Faptele 15:32; 1 Petru 5:12; parafrază)

  Sila/Silas este forma grecească a aramaicului Sheila, ce se traduce Saul. Se crede că Sila şi-a luat, la fel ca Pavel, un supranume roman, Silvanus, care semăna cu numele său de origine semitică. Conform câtorva epistole, îl regăsim pe Sila cu numele Silvan/Silvanus (2 Corinteni 1:19; 1 Tesaloniceni 1:1; 2 Tesaloniceni 1:1 şi 1 Petru 5:12). Acest Sila este cel care mai târziu a devenit companionul de călătorie al lui Pavel, însoţindu-l în a doua sa călătorie misionară, coleg, predicator în Corint şi mai târziu a fost scribul lui Petru pentru prima sa epistolă (1 Petru 5:12).

  Sila era profet (Faptele 15:32) şi putea să proclame şi să-i înveţe pe alţii Cuvântul lui Dumnezeu. Nu statutul său de profet îl împuternicea să proclame sau să-i înveţe pe alţii Cuvântul lui Dumnezeu, ci râvna lui pentru răspândirea Evangheliei – motivaţie ce se regăseşte şi în dreptul nostru. Fiind evreu (Faptele 16:37), avea acces la sinagogi. Datorită faptului că era cetăţean roman, se bucura de aceleaşi avantaje şi protecţie ca apostolul Pavel.

  Sila era un membru distins al bisericii din Ierusalim, care l-a însărcinat să se deplaseze împreună cu Pavel la Antiohia, pentru a le comunica creştinilor de acolo hotărârile Conferinţei de la Ierusalim (Faptele 15:22,27,32). Cu prilejul celui de-al doilea turneu misionar, Sila îl însoţeşte pe Pavel, în locul lui Ioan-Marcu şi al lui Barnaba (Faptele 15:40). Răscoala din Tesalonic l-a silit pe Sila să se deplaseze în Bereea, unde rămâne cu Timotei, după plecarea lui Pavel (17:1-14), iar acesta a dat o înaltă apreciere activităţii desfăşurate de Sila în Corint (2 Corinteni 1:19). Cu toate acestea, Sila nu căuta laude şi nici recunoaşterea meritelor din partea oamenilor, ci voia ca toţi creştinii pe care îi întâlnea să fie întăriţi în credinţă.

  Prin exemplul său de credincioşie şi de devotament faţă de Mântuitorul nostru, Sila a contribuit la schimbarea şi convertirea multor oameni. Şi în zilele noastre este nevoie de oameni devotaţi pentru răspândirea mesajului Evangheliei şi de oameni care să fie un exemplu de credincioşie faţă de Dumnezeu. Locul lui Sila îl putem ocupa fiecare dintre noi, prin credincioşia faţă de trimiterea Mântuitorului de a fi o lumină care să lumineze întunericul veacului acestuia.

  Ionuț Constantin, student Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Sila - 2018. Este nevoie de oameni devotaţi pentru răspândirea mesajului Evangheliei şi de oameni care să fie un exemplu de credincioşie faţă de Dumnezeu. Locul lui Sila îl putem ocupa fiecare dintre noi, prin credincioşia faţă de trimiterea Mântuitorului de a fi o lumină care să lumineze întunericul veacului acestuia.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...