Sila

  Sila, care şi el era proroc… şi era un frate credincios…, a întărit pe fraţi cu multe cuvinte. (Faptele 15:32; 1 Petru 5:12; parafrază)

  Sila/Silas este forma grecească a aramaicului Sheila, ce se traduce Saul. Se crede că Sila şi-a luat, la fel ca Pavel, un supranume roman, Silvanus, care semăna cu numele său de origine semitică. Conform câtorva epistole, îl regăsim pe Sila cu numele Silvan/Silvanus (2 Corinteni 1:19; 1 Tesaloniceni 1:1; 2 Tesaloniceni 1:1 şi 1 Petru 5:12). Acest Sila este cel care mai târziu a devenit companionul de călătorie al lui Pavel, însoţindu-l în a doua sa călătorie misionară, coleg, predicator în Corint şi mai târziu a fost scribul lui Petru pentru prima sa epistolă (1 Petru 5:12).

  Sila era profet (Faptele 15:32) şi putea să proclame şi să-i înveţe pe alţii Cuvântul lui Dumnezeu. Nu statutul său de profet îl împuternicea să proclame sau să-i înveţe pe alţii Cuvântul lui Dumnezeu, ci râvna lui pentru răspândirea Evangheliei – motivaţie ce se regăseşte şi în dreptul nostru. Fiind evreu (Faptele 16:37), avea acces la sinagogi. Datorită faptului că era cetăţean roman, se bucura de aceleaşi avantaje şi protecţie ca apostolul Pavel.

  Sila era un membru distins al bisericii din Ierusalim, care l-a însărcinat să se deplaseze împreună cu Pavel la Antiohia, pentru a le comunica creştinilor de acolo hotărârile Conferinţei de la Ierusalim (Faptele 15:22,27,32). Cu prilejul celui de-al doilea turneu misionar, Sila îl însoţeşte pe Pavel, în locul lui Ioan-Marcu şi al lui Barnaba (Faptele 15:40). Răscoala din Tesalonic l-a silit pe Sila să se deplaseze în Bereea, unde rămâne cu Timotei, după plecarea lui Pavel (17:1-14), iar acesta a dat o înaltă apreciere activităţii desfăşurate de Sila în Corint (2 Corinteni 1:19). Cu toate acestea, Sila nu căuta laude şi nici recunoaşterea meritelor din partea oamenilor, ci voia ca toţi creştinii pe care îi întâlnea să fie întăriţi în credinţă.

  Prin exemplul său de credincioşie şi de devotament faţă de Mântuitorul nostru, Sila a contribuit la schimbarea şi convertirea multor oameni. Şi în zilele noastre este nevoie de oameni devotaţi pentru răspândirea mesajului Evangheliei şi de oameni care să fie un exemplu de credincioşie faţă de Dumnezeu. Locul lui Sila îl putem ocupa fiecare dintre noi, prin credincioşia faţă de trimiterea Mântuitorului de a fi o lumină care să lumineze întunericul veacului acestuia.

  Ionuț Constantin, student Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Sila - 2018. Este nevoie de oameni devotaţi pentru răspândirea mesajului Evangheliei şi de oameni care să fie un exemplu de credincioşie faţă de Dumnezeu. Locul lui Sila îl putem ocupa fiecare dintre noi, prin credincioşia faţă de trimiterea Mântuitorului de a fi o lumină care să lumineze întunericul veacului acestuia.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...