Articolul precedentFii fără vină
  Articolul următorBiruința asupra lumii, prin credință

  Dionisie Areopagitul

  De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată. (2 Petru 1:10)

  Numele acestui personaj, Dionisie Areopagitul, apare o singură dată în Biblie cu ocazia discursului pe care Pavel îl susţine în Areopagul din Atena. Denumirea locului unde Pavel vorbeşte spune mult despre cine era Dionisie şi despre caracterul său.

  Areopagul era un loc de adunare, un loc sacru pentru atenieni. Aici erau luate în atenţie problemele privitoare la religie, de către oamenii care lucrau ca judecători supremi în toate problemele morale şi civile mai importante. Dionisie este unul dintre aceşti oameni care au răspunderea să hotărască în probleme morale şi civile. Este unul dintre cei mai de vază cetăţeni ai Atenei, un om înţelept, educat în domeniul ştiinţei, filozofiei, logicii.

  Cuvântul ne spune că „unii au trecut de partea lui (Pavel) şi au crezut”. Faptul că dintre aceştia este numit Dionisie ne duce cu gândul că, probabil, el era cel mai cu vază dintre aceştia. Ce a însemnat pentru Dionisie să treacă de partea lui Pavel? Să se desprindă de grupul cu care a trăit o viaţă. Să nu urmeze mulţimea. Să treacă, fără vreun interes vremelnic, de partea minorităţii atunci când a fost convins că „palavragiul” are dreptate. Avea deja propriile convingeri. Totuşi, în faţa unei descoperiri noi care i-a luminat mintea, se deschide, acceptă lumina nouă şi ia atitudine pentru ea. Dionisie poate fi trecut în lista celor care au primit o chemare de la Dumnezeu, au lăsat totul şi l-au urmat: Avraam, Matei, Pavel.

  Pavel explică planul de mântuire pe limba atenienilor şi probabil a fost foarte bine înţeles de Dionisie, care era judecător. Atenianul, areopagitul, am putea parafraza, idolatrul, filozoful, teoreticianul, judecătorul Dionisie, a auzit, a analizat, s-a convins şi a acţionat. Dă dovadă de curaj, exprimându-şi public crezul şi apartenenţa.

  Când citeşti astăzi despre acest bărbat, roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea o inimă înţeleaptă, să faci cele mai bune alegeri. Analizează bine fiecare situaţie, cântăreşte bine ceea ce auzi şi fă alegeri înţelepte! Fii un om curajos şi stai de partea adevărului!

  Adrian Trifan, pastor, Conferinţa Oltenia

  Dionisie Areopagitul - 2018. Când citeşti astăzi despre acest bărbat, roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea o inimă înţeleaptă, să faci cele mai bune alegeri. Analizează bine fiecare situaţie, cântăreşte bine ceea ce auzi şi fă alegeri înţelepte! Fii un om curajos şi stai de partea adevărului!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...