Articolul precedentFii fără vină
  Articolul următorBiruința asupra lumii, prin credință

  Dionisie Areopagitul

  De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată. (2 Petru 1:10)

  Numele acestui personaj, Dionisie Areopagitul, apare o singură dată în Biblie cu ocazia discursului pe care Pavel îl susţine în Areopagul din Atena. Denumirea locului unde Pavel vorbeşte spune mult despre cine era Dionisie şi despre caracterul său.

  Areopagul era un loc de adunare, un loc sacru pentru atenieni. Aici erau luate în atenţie problemele privitoare la religie, de către oamenii care lucrau ca judecători supremi în toate problemele morale şi civile mai importante. Dionisie este unul dintre aceşti oameni care au răspunderea să hotărască în probleme morale şi civile. Este unul dintre cei mai de vază cetăţeni ai Atenei, un om înţelept, educat în domeniul ştiinţei, filozofiei, logicii.

  Cuvântul ne spune că „unii au trecut de partea lui (Pavel) şi au crezut”. Faptul că dintre aceştia este numit Dionisie ne duce cu gândul că, probabil, el era cel mai cu vază dintre aceştia. Ce a însemnat pentru Dionisie să treacă de partea lui Pavel? Să se desprindă de grupul cu care a trăit o viaţă. Să nu urmeze mulţimea. Să treacă, fără vreun interes vremelnic, de partea minorităţii atunci când a fost convins că „palavragiul” are dreptate. Avea deja propriile convingeri. Totuşi, în faţa unei descoperiri noi care i-a luminat mintea, se deschide, acceptă lumina nouă şi ia atitudine pentru ea. Dionisie poate fi trecut în lista celor care au primit o chemare de la Dumnezeu, au lăsat totul şi l-au urmat: Avraam, Matei, Pavel.

  Pavel explică planul de mântuire pe limba atenienilor şi probabil a fost foarte bine înţeles de Dionisie, care era judecător. Atenianul, areopagitul, am putea parafraza, idolatrul, filozoful, teoreticianul, judecătorul Dionisie, a auzit, a analizat, s-a convins şi a acţionat. Dă dovadă de curaj, exprimându-şi public crezul şi apartenenţa.

  Când citeşti astăzi despre acest bărbat, roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea o inimă înţeleaptă, să faci cele mai bune alegeri. Analizează bine fiecare situaţie, cântăreşte bine ceea ce auzi şi fă alegeri înţelepte! Fii un om curajos şi stai de partea adevărului!

  Adrian Trifan, pastor, Conferinţa Oltenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Căpetenie a oștirii Domnului

  Ne-am pierde credința și curajul în luptă dacă nu am fi susținuți de puterea lui Dumnezeu. Orice formă a răului izbucnește într-o activitate intensă. GÂNDESC MAI DEPARTE Satana și armatele lui vor face tot posibilul să lupte împotriva oștirilor lui Dumnezeu. Sunt eu gata să-mi ocup locul în marea confruntare care urmează? Ce pot face astăzi ca să mă pregătesc?

  Publicate astăzi

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Blocată în noroi

  Când viața ta începe să pară că nu este mai mult decât niște dealuri prăfuite, meditează la râurile proaspete care curg între ele. Apoi gândește-te mai profund la apa vie pe care o găsim în adevărul, mângâierea și făgăduințele din Cuvântul lui Dumnezeu.

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  A hit pajzsa

  „Mindezekhez fölvévén a hitnek pajzsát, amellyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok” (Ef 6:16)Sátán várva...

  Sursa iubirii

  Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică; de aceea îţi...