Articolul precedentFii fără vină
  Articolul următorBiruința asupra lumii, prin credință

  Dionisie Areopagitul

  De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată. (2 Petru 1:10)

  Numele acestui personaj, Dionisie Areopagitul, apare o singură dată în Biblie cu ocazia discursului pe care Pavel îl susţine în Areopagul din Atena. Denumirea locului unde Pavel vorbeşte spune mult despre cine era Dionisie şi despre caracterul său.

  Areopagul era un loc de adunare, un loc sacru pentru atenieni. Aici erau luate în atenţie problemele privitoare la religie, de către oamenii care lucrau ca judecători supremi în toate problemele morale şi civile mai importante. Dionisie este unul dintre aceşti oameni care au răspunderea să hotărască în probleme morale şi civile. Este unul dintre cei mai de vază cetăţeni ai Atenei, un om înţelept, educat în domeniul ştiinţei, filozofiei, logicii.

  Cuvântul ne spune că „unii au trecut de partea lui (Pavel) şi au crezut”. Faptul că dintre aceştia este numit Dionisie ne duce cu gândul că, probabil, el era cel mai cu vază dintre aceştia. Ce a însemnat pentru Dionisie să treacă de partea lui Pavel? Să se desprindă de grupul cu care a trăit o viaţă. Să nu urmeze mulţimea. Să treacă, fără vreun interes vremelnic, de partea minorităţii atunci când a fost convins că „palavragiul” are dreptate. Avea deja propriile convingeri. Totuşi, în faţa unei descoperiri noi care i-a luminat mintea, se deschide, acceptă lumina nouă şi ia atitudine pentru ea. Dionisie poate fi trecut în lista celor care au primit o chemare de la Dumnezeu, au lăsat totul şi l-au urmat: Avraam, Matei, Pavel.

  Pavel explică planul de mântuire pe limba atenienilor şi probabil a fost foarte bine înţeles de Dionisie, care era judecător. Atenianul, areopagitul, am putea parafraza, idolatrul, filozoful, teoreticianul, judecătorul Dionisie, a auzit, a analizat, s-a convins şi a acţionat. Dă dovadă de curaj, exprimându-şi public crezul şi apartenenţa.

  Când citeşti astăzi despre acest bărbat, roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea o inimă înţeleaptă, să faci cele mai bune alegeri. Analizează bine fiecare situaţie, cântăreşte bine ceea ce auzi şi fă alegeri înţelepte! Fii un om curajos şi stai de partea adevărului!

  Adrian Trifan, pastor, Conferinţa Oltenia

  Dionisie Areopagitul - 2018. Când citeşti astăzi despre acest bărbat, roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea o inimă înţeleaptă, să faci cele mai bune alegeri. Analizează bine fiecare situaţie, cântăreşte bine ceea ce auzi şi fă alegeri înţelepte! Fii un om curajos şi stai de partea adevărului!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...