Sosten

  Atunci ei l-au apucat pe Sostenes, conducătorul sinagogii, şi l-au bătut chiar în faţa scaunului de judecată, fără ca lui Galio să-i pese de aceasta. (Faptele 18:17; NTR)

  Sosten era succesorul lui Crisp, fruntaş al sinagogii despre care se spune că a devenit creştin împreună cu toată familia lui (Faptele 18:8). Într-o ocazie, cuprinşi de zel acerb faţă de Lege, iudeii conduşi de Sosten îl aduc forţat pe Pavel în faţa scaunului de judecată din Corint, ocupat de Galion. Spre stupoarea iudeilor, Galion tratează cazul lor cu indiferenţă, refuzându-i. Acum este momentul în care mulţimea pune mâna pe Sosten şi-i aplică acestuia o bătaie serioasă. Sosten este în ipostaza unui agresor agresat. Pornind cu intenţia de a-l reduce la tăcere pe Pavel, iată că acum este el redus la tăcere. Sosten, cel mai probabil, a fost bătut de către grecii care, văzând că Galion îi respinge pe iudei cu indiferenţă şi dispreţ, şi având ei înşişi resentimente şi ură faţă de iudei, aleg să le ofere o lecţie acestora, agresându-le conducătorul. Sosten a fost invitat la banchetul consecinţelor.

  Sunt ocazii în care Dumnezeu ne permite să gustăm din ceea „ce gătim” prin alegerile noastre. Biblia spune că ceea ce seamănă omul, aceea va secera. Să nu ne lăsăm amăgiţi că vom primi altceva decât oferim. Este adevărat că fiecare om îşi doreşte să fie apreciat, să fie întâmpinat de zâmbete calde la serviciu sau la şcoală, să i se servească prânzul cu politeţe, să i se cedeze trecerea în trafic, să primească un mesaj de încurajare înainte de examen, să fie întrebat ce mai face sau să fie ajutat atunci când întâmpină dificultăţi. Însă mulţi uită să aprecieze şi, din contră, critică şi bârfesc; mulţi îşi întâmpină colegii cu faţa încruntată, anostă, nu puţini se agită şi gesticulează vehement atunci când cineva le taie calea în trafic. Sosten să ne fie mărturie astăzi că ceea ce cultivăm vom secera. Nu există alegere a cărei consecinţă s-o suspendăm.

  Abel Daniel Noață, pastor, Conferinţa Muntenia

  Sosten - 2018. Mulţi uită să aprecieze şi, din contră, critică şi bârfesc; mulţi îşi întâmpină colegii cu faţa încruntată, anostă, nu puţini se agită şi gesticulează vehement atunci când cineva le taie calea în trafic. Sosten să ne fie mărturie astăzi că ceea ce cultivăm vom secera. Nu există alegere a cărei consecinţă s-o suspendăm.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Două vieți și o istorie

  PROVOCARE: Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

  Doar faţă-n faţă

  PROVOCARE: Alege astăzi să citești ceva dintr-un domeniu necunoscut! Încearcă să descoperi cât mai multe lucruri interesante și împărtășește-le atunci când ai ocazia!

  Publicate astăzi

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Deschide-mi inima!

  Doamne, fie ca dragostea Ta necondiționată să crească în inima mea și să mă determine la acțiune!

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  A hamis tudomány veszélyei

  „Timótheus, őrizd meg, ami rád van bízva, elfordulván a szentségtelen, üres beszédektől és a hamis...