Apolo

  Înfrunta cu putere pe iudei înaintea norodului şi le dovedea din Scripturi că Isus este Hristosul. (Faptele 18:28)

  În cartea Faptele apostolilor îl întâlnim pe Apolo. El era un evreu din Alexandria, oraş celebru al Egiptului, situat pe ţărmul sud-estic al Mediteranei.

  Ellen White ne oferă detalii valoroase despre Apolo în cartea Schiţe din viaţa lui Pavel. El a avut parte de cea mai bună educaţie a culturii greceşti, fiind un erudit şi un orator deosebit. Cunoştea foarte bine învăţăturile lui Ioan Botezătorul şi cerceta cu minuţiozitate profeţiile Vechiului Testament. Apolo era capabil să expună foarte clar adevărurile Scripturilor şi mărturisea în mod public credinţa lui în Hristos.

  Deşi zelul său pentru cauza lui Hristos era mare, totuşi cunoştinţele lui despre misiunea Mântuitorului, învierea, înălţarea Lui şi venirea Mângâietorului erau incomplete. Aquila şi Priscila, oameni umili care se ocupau cu facerea corturilor, l-au ajutat pe Apolo să înţeleagă mai clar Scripturile.

  Merită apreciată disponibilitatea acestui învăţat şi orator strălucit de a învăţa de la nişte oameni simpli. Într-o lume în care cunoştinţele şi titlurile academice sunt însoţite adesea de infatuare, există oameni care strălucesc nu doar prin cultura lor vastă, ci şi prin modestia lor. Dumnezeu are în biserica Sa şi oameni simpli, şi oameni învăţaţi, iar adevărata modestie trebuie să caracterizeze ambele categorii. În urma completării învăţăturilor lui despre Hristos, Apolo a ajuns să fie unul dintre cei mai capabili apologeţi ai bisericii creştine din primul secol. În Corint, Apolo devine o provocare pentru evreii care au respins adevărul predicat de Pavel. „El a purtat dezbateri cu ei din casă în casă, atât public, cât şi în particular, arătându-L pe Hristos în profeţie; că el a fost Isus pe care L-a predicat Pavel şi că aşteptările lor pentru un alt Mesia care urma să vină erau în zadar.” (Lucrarea pastorală, p. 119.3)

  Capabil, perseverent în studiul Scripturii şi devotat Mântuitorului său, Apolo se remarcă în rândul creştinilor dedicaţi misiunii evanghelice. Însă cunoaşterea şi înţelegerea aprofundată a Cuvântului sunt un imperativ nu doar pentru erudiţii de teapa lui Apolo. Fiecare creştin are datoria morală de a şti de ce crede ceea ce crede, pentru a fi capabil să îşi justifice credinţa cu argumente solide bibice şi extra biblice în faţa celor care doresc o temelie solidă pentru a crede mesajul Evangheliei.

  Gabriel Ciocârlan, pastor, Conferinţa Muntenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...