Apolo

  Înfrunta cu putere pe iudei înaintea norodului şi le dovedea din Scripturi că Isus este Hristosul. (Faptele 18:28)

  În cartea Faptele apostolilor îl întâlnim pe Apolo. El era un evreu din Alexandria, oraş celebru al Egiptului, situat pe ţărmul sud-estic al Mediteranei.

  Ellen White ne oferă detalii valoroase despre Apolo în cartea Schiţe din viaţa lui Pavel. El a avut parte de cea mai bună educaţie a culturii greceşti, fiind un erudit şi un orator deosebit. Cunoştea foarte bine învăţăturile lui Ioan Botezătorul şi cerceta cu minuţiozitate profeţiile Vechiului Testament. Apolo era capabil să expună foarte clar adevărurile Scripturilor şi mărturisea în mod public credinţa lui în Hristos.

  Deşi zelul său pentru cauza lui Hristos era mare, totuşi cunoştinţele lui despre misiunea Mântuitorului, învierea, înălţarea Lui şi venirea Mângâietorului erau incomplete. Aquila şi Priscila, oameni umili care se ocupau cu facerea corturilor, l-au ajutat pe Apolo să înţeleagă mai clar Scripturile.

  Merită apreciată disponibilitatea acestui învăţat şi orator strălucit de a învăţa de la nişte oameni simpli. Într-o lume în care cunoştinţele şi titlurile academice sunt însoţite adesea de infatuare, există oameni care strălucesc nu doar prin cultura lor vastă, ci şi prin modestia lor. Dumnezeu are în biserica Sa şi oameni simpli, şi oameni învăţaţi, iar adevărata modestie trebuie să caracterizeze ambele categorii. În urma completării învăţăturilor lui despre Hristos, Apolo a ajuns să fie unul dintre cei mai capabili apologeţi ai bisericii creştine din primul secol. În Corint, Apolo devine o provocare pentru evreii care au respins adevărul predicat de Pavel. „El a purtat dezbateri cu ei din casă în casă, atât public, cât şi în particular, arătându-L pe Hristos în profeţie; că el a fost Isus pe care L-a predicat Pavel şi că aşteptările lor pentru un alt Mesia care urma să vină erau în zadar.” (Lucrarea pastorală, p. 119.3)

  Capabil, perseverent în studiul Scripturii şi devotat Mântuitorului său, Apolo se remarcă în rândul creştinilor dedicaţi misiunii evanghelice. Însă cunoaşterea şi înţelegerea aprofundată a Cuvântului sunt un imperativ nu doar pentru erudiţii de teapa lui Apolo. Fiecare creştin are datoria morală de a şti de ce crede ceea ce crede, pentru a fi capabil să îşi justifice credinţa cu argumente solide bibice şi extra biblice în faţa celor care doresc o temelie solidă pentru a crede mesajul Evangheliei.

  Gabriel Ciocârlan, pastor, Conferinţa Muntenia

  Apolo - 2018. Cunoaşterea şi înţelegerea aprofundată a Cuvântului sunt un imperativ nu doar pentru erudiţii de teapa lui Apolo. Fiecare creştin are datoria morală de a şti de ce crede ceea ce crede, pentru a fi capabil să îşi justifice credinţa cu argumente solide bibice şi extra biblice în faţa celor care doresc o temelie solidă pentru a crede mesajul Evangheliei.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...