Dimitrie

  Un argintar, numit Dimitrie, făcea temple de argint de-ale Dianei și aducea lucrătorilor săi nu puțin câștig cu ele.(Faptele 19:24)

  Revolta stârnită de Dimitrie în Efes este un exemplu clasic de manipulare în masă, care ar putea intra cu succes în manualele de psihologie. La prima vedere, am putea face greșeala să subestimăm un om ca Dimitrie: un simplu meseriaș, turnător și șlefuitor de suveniruri din argint, pe care le scotea la tarabă să le vândă celor creduli, care nu se puteau detașa de curentul religios popular. Însă Dimitrie este un om inteligent, care se folosește de sentimentele religioase ale efesenilor pentru a-și menține prosperă afacerea, amenințată de faptul că predicarea Evangheliei făcuse lumină în mintea oamenilor, iar vânzările de temple miniaturale scăzuseră dramatic.

  Discursul său, care a aprins scânteia revoltei, merită o atenție specială, deoarece conține elementele caracteristice manipulării: Dimitrie, instigatorul și promotorul intereselor breslei argintarilor, se erijează în apărător al religiei; scopul real este menținerea prosperității argintarilor; pericolul insinuat – disprețul față de templul Dianei și distrugerea faimei zeiței; iar vinovatul de serviciu: Pavel, prin mesajul lui. Adică rețeta perfectă. Însă Dimitrie își dezvăluie adevăratele intenții prin topica ultimei fraze a discursului (v. 27), în care adevăratul motiv al nemulțumirii lui apare în prim-plan, în timp ce presupusul interes pentru templul zeiței Diana și a faimei acesteia este lăsat la sfârșit.

  Urmarea: tot orașul se pune în mișcare și, timp de două ceasuri, toți cei adunați la teatru strigă la unison: „Mare este Diana efesenilor!” (când, de fapt, adevăratul mesaj era: „Nu ne luați pâinea de la gură!”) Mențiunea din versetul 32 – „mulți nici nu știau pentru ce se adunaseră” – este dovada cea mai elocventă despre reușita acestei manipulări în masă. Studiile moderne asupra psihologiei maselor au arătat cu prisosință potențialul devastator pe care îl au mulțimile manipulate, mai ales când „scânteia” care le aprinde este de natură religioasă.

  Așadar, mare atenție la oameni ca Dimitrie, care exploatează sentimentele religioase ale oamenilor în interes personal sau de grup! Ei sunt prezenți și astăzi în societate și, dacă Dumnezeu nu i-ar ocroti pe slujitorii Săi, manipulatorii i-ar transforma în victime, fără nicio urmă de regret.

  Florian Ristea, pastor, Uniunea de Conferințe

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...