Dimitrie

  Un argintar, numit Dimitrie, făcea temple de argint de-ale Dianei și aducea lucrătorilor săi nu puțin câștig cu ele.(Faptele 19:24)

  Revolta stârnită de Dimitrie în Efes este un exemplu clasic de manipulare în masă, care ar putea intra cu succes în manualele de psihologie. La prima vedere, am putea face greșeala să subestimăm un om ca Dimitrie: un simplu meseriaș, turnător și șlefuitor de suveniruri din argint, pe care le scotea la tarabă să le vândă celor creduli, care nu se puteau detașa de curentul religios popular. Însă Dimitrie este un om inteligent, care se folosește de sentimentele religioase ale efesenilor pentru a-și menține prosperă afacerea, amenințată de faptul că predicarea Evangheliei făcuse lumină în mintea oamenilor, iar vânzările de temple miniaturale scăzuseră dramatic.

  Discursul său, care a aprins scânteia revoltei, merită o atenție specială, deoarece conține elementele caracteristice manipulării: Dimitrie, instigatorul și promotorul intereselor breslei argintarilor, se erijează în apărător al religiei; scopul real este menținerea prosperității argintarilor; pericolul insinuat – disprețul față de templul Dianei și distrugerea faimei zeiței; iar vinovatul de serviciu: Pavel, prin mesajul lui. Adică rețeta perfectă. Însă Dimitrie își dezvăluie adevăratele intenții prin topica ultimei fraze a discursului (v. 27), în care adevăratul motiv al nemulțumirii lui apare în prim-plan, în timp ce presupusul interes pentru templul zeiței Diana și a faimei acesteia este lăsat la sfârșit.

  Urmarea: tot orașul se pune în mișcare și, timp de două ceasuri, toți cei adunați la teatru strigă la unison: „Mare este Diana efesenilor!” (când, de fapt, adevăratul mesaj era: „Nu ne luați pâinea de la gură!”) Mențiunea din versetul 32 – „mulți nici nu știau pentru ce se adunaseră” – este dovada cea mai elocventă despre reușita acestei manipulări în masă. Studiile moderne asupra psihologiei maselor au arătat cu prisosință potențialul devastator pe care îl au mulțimile manipulate, mai ales când „scânteia” care le aprinde este de natură religioasă.

  Așadar, mare atenție la oameni ca Dimitrie, care exploatează sentimentele religioase ale oamenilor în interes personal sau de grup! Ei sunt prezenți și astăzi în societate și, dacă Dumnezeu nu i-ar ocroti pe slujitorii Săi, manipulatorii i-ar transforma în victime, fără nicio urmă de regret.

  Florian Ristea, pastor, Uniunea de Conferințe

  Dimitrie - 2018. Așadar, mare atenție la oameni ca Dimitrie, care exploatează sentimentele religioase ale oamenilor în interes personal sau de grup! Ei sunt prezenți și astăzi în societate și, dacă Dumnezeu nu i-ar ocroti pe slujitorii Săi, manipulatorii i-ar transforma în victime, fără nicio urmă de regret.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...