Eutih

  Şi un tânăr, numit Eutih, care ședea pe fereastră, a adormit de-a binelea în timpul lungii vorbiri a lui Pavel; biruit de somn, a căzut din catul al treilea şi a fost ridicat mort. (Faptele 20:9)

  În ziua întâi a săptămânii, Eutih este prezent la o adunare creştină care se desfăşura la etajul al treilea al unei clădiri în care predica Pavel. Tânărul a venit acolo sincer interesat să asculte Cuvântul, dar, pentru că era o grupă mai mare decât de obicei, nu a găsit alt loc de şedere decât pervazul uneia dintre ferestre. „În această poziţie primejdioasă, el a adormit şi a căzut în curte… Tânărul a fost ridicat mort şi mulţi s-au strâns în jurul lui, cu strigăte şi bocete. Însă Pavel, făcându-şi loc prin mulţimea înspăimântată, l-a luat în braţe şi a înălţat o rugă plină de căldură, ca Dumnezeu să-i redea viaţa. Cererea lui a fost ascultată.” (Faptele apostolilor, ed. I, p. 325, )

  Să subliniem câteva aspecte care conduc la aplicaţii pentru viaţa noastră:

  Locul şederii tânărului, pe fereastră, adică nici înăuntru, nici afară, pare să fie un alt simbol al stării laodiceene, care rezultă din nici rece, nici în clocot. Nu există echilibru în zona de graniţă, iar prăbuşirea lui Eutih o dovedeşte fără posibilitate de tăgadă.

  Adormirea nu s-a produs instantaneu, ci a fost precedată de o luptă cu somnul, dusă de cineva conştient de riscul unei căderi de la catul al treilea. Şi totuşi Eutih nu şi-a schimbat locul şi nu a făcut nimic să ţină somnul departe. Aceasta se numeşte delăsare sau poate teribilism.

  Este un motiv de îngrijorare faptul că, într-o adunare atât de numeroasă, nimeni nu a observat un tânăr aflat într-o stare critică, într-un loc riscant. Aceasta se numeşte nepăsare sau poate este un alt fel de adormire…

  Deşi căderea şi moartea lui Eutih au fost un fapt împlinit, Dumnezeu a arătat că nenorocirile din biserica Sa pot fi convertite în ocazii: tânărul a fost înviat, şi „lucrul acesta a fost pricina unei mari mângâieri.” Aceasta a devenit vestea misionară.

  Să ne aşezăm astăzi în braţele Domnului Hristos, de unde nu vom cădea, şi să aruncăm frăţeşte o privire în jur ca Eutih să nu adoarmă a doua oară.

  Ovidiu Burbulea, pastor, Conferinţa Moldova

  Eutih - 2018. Deşi căderea şi moartea lui Eutih au fost un fapt împlinit, Dumnezeu a arătat că nenorocirile din biserica Sa pot fi convertite în ocazii: tânărul a fost înviat, şi „lucrul acesta a fost pricina unei mari mângâieri.” Aceasta a devenit vestea misionară.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...