Eutih

  Şi un tânăr, numit Eutih, care ședea pe fereastră, a adormit de-a binelea în timpul lungii vorbiri a lui Pavel; biruit de somn, a căzut din catul al treilea şi a fost ridicat mort. (Faptele 20:9)

  În ziua întâi a săptămânii, Eutih este prezent la o adunare creştină care se desfăşura la etajul al treilea al unei clădiri în care predica Pavel. Tânărul a venit acolo sincer interesat să asculte Cuvântul, dar, pentru că era o grupă mai mare decât de obicei, nu a găsit alt loc de şedere decât pervazul uneia dintre ferestre. „În această poziţie primejdioasă, el a adormit şi a căzut în curte… Tânărul a fost ridicat mort şi mulţi s-au strâns în jurul lui, cu strigăte şi bocete. Însă Pavel, făcându-şi loc prin mulţimea înspăimântată, l-a luat în braţe şi a înălţat o rugă plină de căldură, ca Dumnezeu să-i redea viaţa. Cererea lui a fost ascultată.” (Faptele apostolilor, ed. I, p. 325, )

  Să subliniem câteva aspecte care conduc la aplicaţii pentru viaţa noastră:

  Locul şederii tânărului, pe fereastră, adică nici înăuntru, nici afară, pare să fie un alt simbol al stării laodiceene, care rezultă din nici rece, nici în clocot. Nu există echilibru în zona de graniţă, iar prăbuşirea lui Eutih o dovedeşte fără posibilitate de tăgadă.

  Adormirea nu s-a produs instantaneu, ci a fost precedată de o luptă cu somnul, dusă de cineva conştient de riscul unei căderi de la catul al treilea. Şi totuşi Eutih nu şi-a schimbat locul şi nu a făcut nimic să ţină somnul departe. Aceasta se numeşte delăsare sau poate teribilism.

  Este un motiv de îngrijorare faptul că, într-o adunare atât de numeroasă, nimeni nu a observat un tânăr aflat într-o stare critică, într-un loc riscant. Aceasta se numeşte nepăsare sau poate este un alt fel de adormire…

  Deşi căderea şi moartea lui Eutih au fost un fapt împlinit, Dumnezeu a arătat că nenorocirile din biserica Sa pot fi convertite în ocazii: tânărul a fost înviat, şi „lucrul acesta a fost pricina unei mari mângâieri.” Aceasta a devenit vestea misionară.

  Să ne aşezăm astăzi în braţele Domnului Hristos, de unde nu vom cădea, şi să aruncăm frăţeşte o privire în jur ca Eutih să nu adoarmă a doua oară.

  Ovidiu Burbulea, pastor, Conferinţa Moldova

  Eutih - 2018. Deşi căderea şi moartea lui Eutih au fost un fapt împlinit, Dumnezeu a arătat că nenorocirile din biserica Sa pot fi convertite în ocazii: tânărul a fost înviat, şi „lucrul acesta a fost pricina unei mari mângâieri.” Aceasta a devenit vestea misionară.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...