Agripa și Berenice

  Agripa a zis lui Festus: „Aş vrea să aud şi eu pe omul acela.” „Mâine”, a răspuns Festus, „îl vei auzi. A doua zi deci, Agripa şi Berenice au venit cu multă fală şi au intrat în locul de ascultare, împreună cu căpitanii şi cu oamenii cei mai de frunte ai cetăţii. (Faptele 25:22-23)

  Aş vrea să aud şi eu”, spune Agripa. În original este folosit un timp imperfect, care în limba greacă exprimă o acţiune liniară, continuă. Astfel înţelegem că Agripa nutrea curiozitatea de a-l asculta pe Pavel mai de mult.

  Sala de audienţă a fost pregătită şi iată că a venit ocazia apariţiei împăratului Agripa şi a lui Berenice. Au intrat în sală cu multă fală, îmbrăcaţi exorbitant. Toţi ochii din sală le-au sorbit cu nesaţ apariţia triumfală. Urma ca vorbitorul, motivul pentru care toţi se aflau în acea sală, să apară modest îmbrăcat, legat cu lanţuri. Iată ce discrepanţă! De pe picior regal, acoperit cu extravaganţă, Agripa şi Berenice s-au hotărât să-l asculte pe umilul predicator Pavel. Deznodământul a fost predictibil. Împăratul Agripa şi Berenice n-au fost pătrunşi de experienţa uimitoare a convertirii fostului Saul.

  Să nu trăim cu falsa impresie că ne putem raporta la un predicator, la Sfânta Scriptură de pe o poziţie superioară, autosuficientă, mândră, şi totuşi să putem fi schimbaţi de către Duhul Sfânt. Nu putem aborda ocaziile sfinte cu nonşalanţă, pentru că nu avem garanţia unei alte ocazii.

  Dumnezeu „nu oferă acolo unde ceea ce oferă nu e primit sau măcar aşteptat. Şi asta nu pentru că refuză să investească fără profit, ci pentru că ceea ce are de oferit nu are nicio valoare dacă nu răspunde unor nevoi şi întrebări vii” (Andrei Pleşu, Parabolele lui Iisus). Astăzi, Dumnezeu poate că va încerca să-ţi vorbească printr-o emisiune la radio, printr-un frate mai vârstnic sau printr-un citat dintr-o carte. Adoptă o atitudine umilă, de învăţăcel, simte-ţi nevoia după El, aşază-ţi inima în mâinile Lui şi lasă-L să ţi-o modeleze!

  Abel Daniel Noață, pastor, Conferinţa Muntenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  Un cuvânt potrivit la vreme potrivită

  Te rugăm, Tată bun, să ne ajuți să vorbim ca Tine! PROVOCARE: Caută astăzi să comunici cu cineva cu care nu îți este ușor să o faci, preferabil dintr-o altă generație decât a ta! Cere inspirație pentru a-i da un telefon, pentru a-i scrie o scrisoare sau pentru a discuta deschis cu o astfel de persoană!

  Vorba multă, bogăția omului

  Doamne, Te rog să îmi deschizi mintea pentru a putea fi deschis în comunicarea și relaționarea cu cei din jurul meu! PROVOCARE: Încearcă astăzi să eviți în felul în care comunici exagerările, bârfa și judecarea altora!

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Publicate astăzi

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  O voce slabă și liniștită

  Când ești îndemnată de Duhul Sfânt să faci un anumit lucru – când auzi vocea Lui spunându-ți să faci ceva – ascultă și acționează! Nu știi niciodată cum vrea Dumnezeu să te folosească pentru a le face un bine celorlalți.

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  A tevékeny szeretet országa

  „Jézus pedig felelt nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” (Ján...