Eunice

  Îmi aduc aminte de credința ta neprefăcută, care s-a sălășluit întâi în bunica ta, Lois, și în mama ta, Eunice, și sunt încredințat că și în tine. (2 Timotei 1:5)

  Timotei trebuie să fi fost tânăr când Pavel l-a întâlnit la Listra, în jurul anului 45. Mulțimea schimbătoare l-a scos pe Pavel afară din orașși a aruncat cu pietre în el. Probabil că Timotei era în grupul care s-a adunat în jurul trupului lui Pavel, care era lipsit de viață. Privind la el, s-au bucurat când Pavel a început să miște și s-a ridicat. Unii teologi consideră că Pavel a rămas în noaptea aceea acasă la Timotei, refăcându-se de pe urma atacului asupra vieții lui. Astfel, Pavel a observat practicile religioase ale mamei, Eunice, și ale bunicii Lois, care erau credincioase creștine.

  Unele mame cred că nu pot să facă nimic pentru a transmite o moștenire religioasă copiilor lor. Nu așa a fost și cu Eunice. Pavel scria: „Din pruncie cunoști Sfintele Scripturi, care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire, prin credința în Hristos Isus” (2 Timotei 3:15). Mama Eunice a pus bazele dezvoltării lui, întemeind credința sa în Sfânta Scriptură. De ce anume îi lipsesc părinții pe copiii lor atunci când nu își iau timp pentru altar sau pentru a le face cunoscut pe Isus? De șansa de a absorbi și dezvolta iubire și credință, așa cum a făcut Timotei sub îndrumarea mamei Eunice. Religia, care era atmosfera căminului său, era una curată, rațională, necoruptă de sentimente false. Influența ei morală a fost solidă, nu ocazională sau schimbătoare. „Credința neprefăcută” înseamnă o credință stabilă și durabilă. Acum el era făcut responsabil de purtarea ei mai departe și încredințarea ei altora. Astfel, dreapta credință ne face responsabili atât față de înaintașii de la care am primit-o, cât și față de urmașii cărora trebuie să le-o dăm, în forma în care aceasta să poată fi trăită și păstrată mai bine.

  Cu toate că Timotei nu avea talente remarcabile (vezi The Youth’s Instructor, 5 mai 1898), educația sa timpurie primită acasă a făcut din el un misionar de încredere pe care Pavel îl putea trimite în cele mai delicate misiuni.

  Ce rezultat a avut Eunice ca urmare a faptului că a urmărit să transmită această comoară spirituală fiului ei? Numai veșnicia va descoperi influența atotcuprinzătoare a acelei moșteniri de credință transmise de această mamă aproape necunoscută, prin viața de familie din acea locuință din Listra.

  Alexandru Gavrilă, student Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Eunice - 2018. Ce rezultat a avut Eunice ca urmare a faptului că a urmărit să transmită această comoară spirituală fiului ei? Numai veșnicia va descoperi influența atotcuprinzătoare a acelei moșteniri de credință transmise de această mamă aproape necunoscută, prin viața de familie din acea locuință din Listra.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...