Eunice

  Îmi aduc aminte de credința ta neprefăcută, care s-a sălășluit întâi în bunica ta, Lois, și în mama ta, Eunice, și sunt încredințat că și în tine. (2 Timotei 1:5)

  Timotei trebuie să fi fost tânăr când Pavel l-a întâlnit la Listra, în jurul anului 45. Mulțimea schimbătoare l-a scos pe Pavel afară din orașși a aruncat cu pietre în el. Probabil că Timotei era în grupul care s-a adunat în jurul trupului lui Pavel, care era lipsit de viață. Privind la el, s-au bucurat când Pavel a început să miște și s-a ridicat. Unii teologi consideră că Pavel a rămas în noaptea aceea acasă la Timotei, refăcându-se de pe urma atacului asupra vieții lui. Astfel, Pavel a observat practicile religioase ale mamei, Eunice, și ale bunicii Lois, care erau credincioase creștine.

  Unele mame cred că nu pot să facă nimic pentru a transmite o moștenire religioasă copiilor lor. Nu așa a fost și cu Eunice. Pavel scria: „Din pruncie cunoști Sfintele Scripturi, care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire, prin credința în Hristos Isus” (2 Timotei 3:15). Mama Eunice a pus bazele dezvoltării lui, întemeind credința sa în Sfânta Scriptură. De ce anume îi lipsesc părinții pe copiii lor atunci când nu își iau timp pentru altar sau pentru a le face cunoscut pe Isus? De șansa de a absorbi și dezvolta iubire și credință, așa cum a făcut Timotei sub îndrumarea mamei Eunice. Religia, care era atmosfera căminului său, era una curată, rațională, necoruptă de sentimente false. Influența ei morală a fost solidă, nu ocazională sau schimbătoare. „Credința neprefăcută” înseamnă o credință stabilă și durabilă. Acum el era făcut responsabil de purtarea ei mai departe și încredințarea ei altora. Astfel, dreapta credință ne face responsabili atât față de înaintașii de la care am primit-o, cât și față de urmașii cărora trebuie să le-o dăm, în forma în care aceasta să poată fi trăită și păstrată mai bine.

  Cu toate că Timotei nu avea talente remarcabile (vezi The Youth’s Instructor, 5 mai 1898), educația sa timpurie primită acasă a făcut din el un misionar de încredere pe care Pavel îl putea trimite în cele mai delicate misiuni.

  Ce rezultat a avut Eunice ca urmare a faptului că a urmărit să transmită această comoară spirituală fiului ei? Numai veșnicia va descoperi influența atotcuprinzătoare a acelei moșteniri de credință transmise de această mamă aproape necunoscută, prin viața de familie din acea locuință din Listra.

  Alexandru Gavrilă, student Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Eunice - 2018. Ce rezultat a avut Eunice ca urmare a faptului că a urmărit să transmită această comoară spirituală fiului ei? Numai veșnicia va descoperi influența atotcuprinzătoare a acelei moșteniri de credință transmise de această mamă aproape necunoscută, prin viața de familie din acea locuință din Listra.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...