Iane și Iambre

  După cum Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise, tot aşa şi oamenii aceştia se împotrivesc adevărului, ca unii care sunt stricaţi la minte şi osândiţi în ceea ce priveşte credinţa. (2 Timotei 3:8)

  Pavel vorbeşte aici despre anumiţi învăţători care propovăduiau învăţături false şi care se împotrivesc adevărului la fel cum „Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise”. Aceste nume nu apar în Vechiul Testament, dar aluziile extrabiblice arată că este vorba de vrăjitorii egipteni din Exodul 7 şi 8. Aceste personaje au fost identificate în mai multe scrieri antice sub diferite nume asemănătoare celor amintite de Pavel. Este clar că aici sunt folosite pentru că înţelegerea populară din acea vreme era că unii se împotrivesc adevărului doar pentru a-şi conserva propria poziţie sau convingere, la fel ca vrăjitorii lui faraon, care nu vedeau cu ochi buni minunile făcute de Moise. La fel ca ei, cei despre care vorbeşte Pavel aici au profitat de slăbiciunea convingerilor unora ca să prezinte în mod plauzibil o parodie a adevărului.

  Probabil că deja te-ai gândit la ceva cunoscuţi care se potrivesc descrierii de mai sus. În dimineaţa asta te provoc să gândeşti puţin diferit. Aruncă listele, nu te mai gândi la alţii. Trage obloanele gândirii spre exterior şi caută în tine. Cât de deschis eşti să îţi corectezi vreo convingere greşită, vreo noutate care îţi pune în pericol poziţia? Dacă ai de ales între a-ţi schimba o convingere greşită şi a te încăpăţâna să rămâi cu ea, ce vei alege? De câte ori eşti considerat de alţii proverbialul „Gică Contra”?

  De obicei există foarte multe moduri de a face ceva. Probabil 90% din populaţie va face acel lucru în acelaşi fel, posibil greşit. Alţii 9% îl vor face diferit şi mult mai eficient decât ceilalţi 90%. Mai rămân 1% care vor face total diferit acel lucru faţă de toţi ceilalţi, nu pentru că au o soluţie mai bună, ci pentru că li se pare mai interesant să fie diferiţi, originali şi imposibil de geniali.

  „Există pericolul ca oamenii să piardă din vedere adevărurile importante pentru acest timp şi să caute lucruri noi, ciudate şi atrăgătoare. Sunt oameni care le prezintă altora adevărul, dar nu-şi corectează propriul comportament înaintea lui Dumnezeu… Aceşti oameni nu au curajul moral de a face lucrurile care ar fi spre binele lor. Ei nu văd nicio nevoie de reformă şi, în felul acesta, resping cuvintele Domnului şi îi urăsc pe aceia care îi mustră la poarta cetăţii.” (Mărturii pentru pastori, p. 408.1)

  Roagă-te azi să nu fii unul dintre ei! Ascultă-l pe înţelept: „Cumpără adevărul şi nu-l vinde…” (Proverbele 23:23). Dumnezeu să ne ajute pe toţi!

  Rubin Atomei, asistent Departamentul Tineret, Conferinţa Moldova

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...