Iane și Iambre

  După cum Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise, tot aşa şi oamenii aceştia se împotrivesc adevărului, ca unii care sunt stricaţi la minte şi osândiţi în ceea ce priveşte credinţa. (2 Timotei 3:8)

  Pavel vorbeşte aici despre anumiţi învăţători care propovăduiau învăţături false şi care se împotrivesc adevărului la fel cum „Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise”. Aceste nume nu apar în Vechiul Testament, dar aluziile extrabiblice arată că este vorba de vrăjitorii egipteni din Exodul 7 şi 8. Aceste personaje au fost identificate în mai multe scrieri antice sub diferite nume asemănătoare celor amintite de Pavel. Este clar că aici sunt folosite pentru că înţelegerea populară din acea vreme era că unii se împotrivesc adevărului doar pentru a-şi conserva propria poziţie sau convingere, la fel ca vrăjitorii lui faraon, care nu vedeau cu ochi buni minunile făcute de Moise. La fel ca ei, cei despre care vorbeşte Pavel aici au profitat de slăbiciunea convingerilor unora ca să prezinte în mod plauzibil o parodie a adevărului.

  Probabil că deja te-ai gândit la ceva cunoscuţi care se potrivesc descrierii de mai sus. În dimineaţa asta te provoc să gândeşti puţin diferit. Aruncă listele, nu te mai gândi la alţii. Trage obloanele gândirii spre exterior şi caută în tine. Cât de deschis eşti să îţi corectezi vreo convingere greşită, vreo noutate care îţi pune în pericol poziţia? Dacă ai de ales între a-ţi schimba o convingere greşită şi a te încăpăţâna să rămâi cu ea, ce vei alege? De câte ori eşti considerat de alţii proverbialul „Gică Contra”?

  De obicei există foarte multe moduri de a face ceva. Probabil 90% din populaţie va face acel lucru în acelaşi fel, posibil greşit. Alţii 9% îl vor face diferit şi mult mai eficient decât ceilalţi 90%. Mai rămân 1% care vor face total diferit acel lucru faţă de toţi ceilalţi, nu pentru că au o soluţie mai bună, ci pentru că li se pare mai interesant să fie diferiţi, originali şi imposibil de geniali.

  „Există pericolul ca oamenii să piardă din vedere adevărurile importante pentru acest timp şi să caute lucruri noi, ciudate şi atrăgătoare. Sunt oameni care le prezintă altora adevărul, dar nu-şi corectează propriul comportament înaintea lui Dumnezeu… Aceşti oameni nu au curajul moral de a face lucrurile care ar fi spre binele lor. Ei nu văd nicio nevoie de reformă şi, în felul acesta, resping cuvintele Domnului şi îi urăsc pe aceia care îi mustră la poarta cetăţii.” (Mărturii pentru pastori, p. 408.1)

  Roagă-te azi să nu fii unul dintre ei! Ascultă-l pe înţelept: „Cumpără adevărul şi nu-l vinde…” (Proverbele 23:23). Dumnezeu să ne ajute pe toţi!

  Rubin Atomei, asistent Departamentul Tineret, Conferinţa Moldova

  Iane și Iambre - 2018. Cât de deschis eşti să îţi corectezi vreo convingere greşită, vreo noutate care îţi pune în pericol poziţia? Dacă ai de ales între a-ţi schimba o convingere greşită şi a te încăpăţâna să rămâi cu ea, ce vei alege? De câte ori eşti considerat de alţii proverbialul „Gică Contra”?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Samuel

  Roagă-te pentru părinții care, asemenea lui Eli, neglijează educația copiilor lor! PROVOCARE: Îndrumă un tânăr să își consacre viața lui Dumnezeu asemenea lui Samuel!

  Publicate astăzi

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  În tandem către eternitate

  Atât timp cât bărbații și femeile nu se privesc reciproc așa cum îi privește Isus, ei vor rata posibilitățile unei lucrări unite. Dar atunci când încetează să se opună și să se trateze rău unii pe alții, ei lucrează în tandem ca împreună moștenitori, mergând spre eternitate și având beneficiul ajutorării reciproce.

  Nevoia de disciplină

  Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Ne dolgozzunk az ördögnek!

  „Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, akik várjátok és...