Iane și Iambre

  După cum Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise, tot aşa şi oamenii aceştia se împotrivesc adevărului, ca unii care sunt stricaţi la minte şi osândiţi în ceea ce priveşte credinţa. (2 Timotei 3:8)

  Pavel vorbeşte aici despre anumiţi învăţători care propovăduiau învăţături false şi care se împotrivesc adevărului la fel cum „Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise”. Aceste nume nu apar în Vechiul Testament, dar aluziile extrabiblice arată că este vorba de vrăjitorii egipteni din Exodul 7 şi 8. Aceste personaje au fost identificate în mai multe scrieri antice sub diferite nume asemănătoare celor amintite de Pavel. Este clar că aici sunt folosite pentru că înţelegerea populară din acea vreme era că unii se împotrivesc adevărului doar pentru a-şi conserva propria poziţie sau convingere, la fel ca vrăjitorii lui faraon, care nu vedeau cu ochi buni minunile făcute de Moise. La fel ca ei, cei despre care vorbeşte Pavel aici au profitat de slăbiciunea convingerilor unora ca să prezinte în mod plauzibil o parodie a adevărului.

  Probabil că deja te-ai gândit la ceva cunoscuţi care se potrivesc descrierii de mai sus. În dimineaţa asta te provoc să gândeşti puţin diferit. Aruncă listele, nu te mai gândi la alţii. Trage obloanele gândirii spre exterior şi caută în tine. Cât de deschis eşti să îţi corectezi vreo convingere greşită, vreo noutate care îţi pune în pericol poziţia? Dacă ai de ales între a-ţi schimba o convingere greşită şi a te încăpăţâna să rămâi cu ea, ce vei alege? De câte ori eşti considerat de alţii proverbialul „Gică Contra”?

  De obicei există foarte multe moduri de a face ceva. Probabil 90% din populaţie va face acel lucru în acelaşi fel, posibil greşit. Alţii 9% îl vor face diferit şi mult mai eficient decât ceilalţi 90%. Mai rămân 1% care vor face total diferit acel lucru faţă de toţi ceilalţi, nu pentru că au o soluţie mai bună, ci pentru că li se pare mai interesant să fie diferiţi, originali şi imposibil de geniali.

  „Există pericolul ca oamenii să piardă din vedere adevărurile importante pentru acest timp şi să caute lucruri noi, ciudate şi atrăgătoare. Sunt oameni care le prezintă altora adevărul, dar nu-şi corectează propriul comportament înaintea lui Dumnezeu… Aceşti oameni nu au curajul moral de a face lucrurile care ar fi spre binele lor. Ei nu văd nicio nevoie de reformă şi, în felul acesta, resping cuvintele Domnului şi îi urăsc pe aceia care îi mustră la poarta cetăţii.” (Mărturii pentru pastori, p. 408.1)

  Roagă-te azi să nu fii unul dintre ei! Ascultă-l pe înţelept: „Cumpără adevărul şi nu-l vinde…” (Proverbele 23:23). Dumnezeu să ne ajute pe toţi!

  Rubin Atomei, asistent Departamentul Tineret, Conferinţa Moldova

  Iane și Iambre - 2018. Cât de deschis eşti să îţi corectezi vreo convingere greşită, vreo noutate care îţi pune în pericol poziţia? Dacă ai de ales între a-ţi schimba o convingere greşită şi a te încăpăţâna să rămâi cu ea, ce vei alege? De câte ori eşti considerat de alţii proverbialul „Gică Contra”?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...