Filimon

  În adevăr, am avut o mare bucurie şi mângâiere pentru dragostea ta, fiindcă, frate, inimile sfinţilor au fost înviorate prin tine. (Filimon 7)

  În anul 1054, Henric al IV-lea a devenit Rex Romanorum, adică Rege al Romanilor. Acesta a intrat în conflict cu Papa Grigore al VII-lea în chestiunea acordării învestiturii episcopilor germani. După ce papa l-a excomunicat, împăratul a fost nevoit să ceară iertare, așteptând timp de trei zile, la începutul anului 1077, în fața castelului situat în localitatea italiană Canossa. În cele din urmă, Papa Grigore al VII-lea acceptă vizita împăratului răzvrătit și totodată îl repune în drepturi.

  Filimon, un credincios din Colose, prieten și împreună slujitor cu Pavel, era implicat în unele activități de binefacere care învioraseră „inimile sfinților” (v. 7). Cu toate acestea, el este provocat de apostolul neamurilor să treacă testul iertării. Mai concret, trebuia să-l reprimească pe Onisim, sclavul fugit la Roma și convertit între timp la creștinism, ca pe un „frate preaiubit” (v. 16). Astfel, Pavel trimite scrisoarea împăcării, amintind de puterea harului (v. 3) și de faptul că Filimon însuși îi este dator (v. 18). În numele dragostei (v. 9), Pavel insistă ca Filimon să accepte împăcarea, căci Onisim (Folositor) a fost despărțit de el o vreme tocmai ca să-l aibă pentru o veșnicie (v. 15)

  Astăzi, Cerul dorește să activăm iertarea în relația cu onisimul nostru, căci cel puțin o persoană ne-a păgubit prin vorbe sau atitudini. Totuși, dacă ne considerăm creștini autentici, trebuie să arătăm prin fapte spiritul divin de acceptare și reconciliere. De ce să avem această atitudine? „Creștinismul face o legătură de strânsă unire între stăpân și sclav, împărat și supus, slujitor al Evangheliei și păcătos decăzut, care a găsit în Hristos curățirea de păcat. Ei au fost spălați în același sânge, înviorați de același Duh și ei sunt făcuți una cu Isus Hristos.” (Faptelor apostolilor, ed. 2014, p. 339)

  Astăzi, dacă avem pe listă persoane „excomunicate”, este bine să oferim iertare, așa cum și noi am primit de la Dumnezeu!

  Florin Răduț, pastor, Conferinţa Oltenia

  Filimon - 2018. Creștinismul face o legătură de strânsă unire între stăpân și sclav, împărat și supus, slujitor al Evangheliei și păcătos decăzut, care a găsit în Hristos curățirea de păcat. Ei au fost spălați în același sânge, înviorați de același Duh și ei sunt făcuți una cu Isus Hristos.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Publicate astăzi

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  A menny hibátlan igazgyöngye

  „Ismét hasonlatos a mennyek országa a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöket keres.” (Mát 13,45)
 
„Az értékes igazgyöngy:...