Filimon

  În adevăr, am avut o mare bucurie şi mângâiere pentru dragostea ta, fiindcă, frate, inimile sfinţilor au fost înviorate prin tine. (Filimon 7)

  În anul 1054, Henric al IV-lea a devenit Rex Romanorum, adică Rege al Romanilor. Acesta a intrat în conflict cu Papa Grigore al VII-lea în chestiunea acordării învestiturii episcopilor germani. După ce papa l-a excomunicat, împăratul a fost nevoit să ceară iertare, așteptând timp de trei zile, la începutul anului 1077, în fața castelului situat în localitatea italiană Canossa. În cele din urmă, Papa Grigore al VII-lea acceptă vizita împăratului răzvrătit și totodată îl repune în drepturi.

  Filimon, un credincios din Colose, prieten și împreună slujitor cu Pavel, era implicat în unele activități de binefacere care învioraseră „inimile sfinților” (v. 7). Cu toate acestea, el este provocat de apostolul neamurilor să treacă testul iertării. Mai concret, trebuia să-l reprimească pe Onisim, sclavul fugit la Roma și convertit între timp la creștinism, ca pe un „frate preaiubit” (v. 16). Astfel, Pavel trimite scrisoarea împăcării, amintind de puterea harului (v. 3) și de faptul că Filimon însuși îi este dator (v. 18). În numele dragostei (v. 9), Pavel insistă ca Filimon să accepte împăcarea, căci Onisim (Folositor) a fost despărțit de el o vreme tocmai ca să-l aibă pentru o veșnicie (v. 15)

  Astăzi, Cerul dorește să activăm iertarea în relația cu onisimul nostru, căci cel puțin o persoană ne-a păgubit prin vorbe sau atitudini. Totuși, dacă ne considerăm creștini autentici, trebuie să arătăm prin fapte spiritul divin de acceptare și reconciliere. De ce să avem această atitudine? „Creștinismul face o legătură de strânsă unire între stăpân și sclav, împărat și supus, slujitor al Evangheliei și păcătos decăzut, care a găsit în Hristos curățirea de păcat. Ei au fost spălați în același sânge, înviorați de același Duh și ei sunt făcuți una cu Isus Hristos.” (Faptelor apostolilor, ed. 2014, p. 339)

  Astăzi, dacă avem pe listă persoane „excomunicate”, este bine să oferim iertare, așa cum și noi am primit de la Dumnezeu!

  Florin Răduț, pastor, Conferinţa Oltenia

  Filimon - 2018. Creștinismul face o legătură de strânsă unire între stăpân și sclav, împărat și supus, slujitor al Evangheliei și păcătos decăzut, care a găsit în Hristos curățirea de păcat. Ei au fost spălați în același sânge, înviorați de același Duh și ei sunt făcuți una cu Isus Hristos.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...