Aveți ulei în candelele voastre?

  Atunci, Împărăția cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care și-au luat candelele și au ieșit în întâmpinarea mirelui. (Matei 25:1; citiți și v. 13)

  Deși cinci dintre aceste fecioare sunt prezentate ca fiind înțelepte, iar cinci, ca fiind nechibzuite, toate aveau candele. Toate fuseseră convinse că trebuie să se pregătească pentru venirea mirelui și toate cunoșteau adevărul. Nu a existat nicio diferență vizibilă între cele înțelepte și cele nechibzuite până când nu s-a auzit strigarea: „Iată mirele, ieșiți-i în întâmpinare”, dar adevărata stare a lucrurilor abia din acel moment înainte avea să iasă la iveală. Cele înțelepte și-au luat măsurile de prevedere, luând cu ele și untdelemn în vase, astfel ca lămpile lor, care începuseră să ardă mai slab, să poată fi reumplute cu ulei; dar cele nechibzuite nu și-au luat măsuri pentru această situație de urgență, și acum au început să se roage cu stăruință de cele înțelepte. Ele au neglijat să se pregătească pentru a-l întâmpina pe mire, și acum s-au îndreptat spre cele care se aprovizionaseră cu ulei. (…)

  Citind această pildă, cineva, din milă față de fecioarele nechibzuite, ar putea pune întrebarea: De ce fecioarele înțelepte nu au vrut să împartă cu celelalte rezerva lor de ulei? Dacă facem însă aplicația spirituală a parabolei, vom descoperi care este motivul. Este imposibil ca cei ce au credință și beneficiază de har să le împartă cu cei ce nu le au. Este imposibil ca cei ce au făcut o lucrare completă, din inimă, să împartă beneficiile cu cei care nu au făcut decât o lucrare de mântuială. Toate cele zece fecioare păreau că sunt gata pentru venirea mirelui, și totuși acest test a dovedit că cinci dintre ele nu fuseseră gata. (…)

  Fecioarele nechibzuite nu îi reprezintă pe cei ipocriți. Ele aveau considerație pentru adevăr, susțineau adevărul și intenționau să meargă în întâmpinarea mirelui. Ele sunt atașate de cei ce cred adevărul și merg alături de aceștia, având candele, care reprezintă o cunoaștere a adevărului.

  Mulți primesc adevărul de îndată, însă nu îl asimilează, și influența acestuia nu este de durată. Ei sunt asemenea fecioarelor nechibzuite care nu aveau ulei în vase, pentru candelele lor. Uleiul este un simbol al Duhului Sfânt, care este adus în suflet prin credința în Domnul Isus Hristos. Aceia care cercetează cu seriozitate Scripturile, cu multă rugăciune, care se bizuie pe Dumnezeu printr-o credință puternică și păzesc poruncile Sale se vor număra printre cei reprezentați de fecioarele înțelepte. – Review and Herald, 17 septembrie 1895

  Aveți ulei în candelele voastre? - 2019. Fecioarele nechibzuite nu îi reprezintă pe cei ipocriți. Ele aveau considerație pentru adevăr, susțineau adevărul și intenționau să meargă în întâmpinarea mirelui. Ele sunt atașate de cei ce cred adevărul și merg alături de aceștia, având candele, care reprezintă o cunoaștere a adevărului.
  Ellen White
  Comuniunea cu Dumnezeu încurajează gândurile bune, aspiraţiile nobile, percepţia clară a adevărului şi planuri de acţiune măreţe. Cei care îşi leagă astfel sufletul de Dumnezeu, sunt recunoscuţi de El ca fii şi fiice ale Sale. Ei se ridică mereu mai sus şi tot mai sus, dobândind o perspectivă clară asupra lui Dumnezeu şi asupra veşniciei, până când Domnul face din ei canale de lumină şi de înţelepciune pentru lume.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...