Aveți ulei în candelele voastre?

  Atunci, Împărăția cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care și-au luat candelele și au ieșit în întâmpinarea mirelui. (Matei 25:1; citiți și v. 13)

  Deși cinci dintre aceste fecioare sunt prezentate ca fiind înțelepte, iar cinci, ca fiind nechibzuite, toate aveau candele. Toate fuseseră convinse că trebuie să se pregătească pentru venirea mirelui și toate cunoșteau adevărul. Nu a existat nicio diferență vizibilă între cele înțelepte și cele nechibzuite până când nu s-a auzit strigarea: „Iată mirele, ieșiți-i în întâmpinare”, dar adevărata stare a lucrurilor abia din acel moment înainte avea să iasă la iveală. Cele înțelepte și-au luat măsurile de prevedere, luând cu ele și untdelemn în vase, astfel ca lămpile lor, care începuseră să ardă mai slab, să poată fi reumplute cu ulei; dar cele nechibzuite nu și-au luat măsuri pentru această situație de urgență, și acum au început să se roage cu stăruință de cele înțelepte. Ele au neglijat să se pregătească pentru a-l întâmpina pe mire, și acum s-au îndreptat spre cele care se aprovizionaseră cu ulei. (…)

  Citind această pildă, cineva, din milă față de fecioarele nechibzuite, ar putea pune întrebarea: De ce fecioarele înțelepte nu au vrut să împartă cu celelalte rezerva lor de ulei? Dacă facem însă aplicația spirituală a parabolei, vom descoperi care este motivul. Este imposibil ca cei ce au credință și beneficiază de har să le împartă cu cei ce nu le au. Este imposibil ca cei ce au făcut o lucrare completă, din inimă, să împartă beneficiile cu cei care nu au făcut decât o lucrare de mântuială. Toate cele zece fecioare păreau că sunt gata pentru venirea mirelui, și totuși acest test a dovedit că cinci dintre ele nu fuseseră gata. (…)

  Fecioarele nechibzuite nu îi reprezintă pe cei ipocriți. Ele aveau considerație pentru adevăr, susțineau adevărul și intenționau să meargă în întâmpinarea mirelui. Ele sunt atașate de cei ce cred adevărul și merg alături de aceștia, având candele, care reprezintă o cunoaștere a adevărului.

  Mulți primesc adevărul de îndată, însă nu îl asimilează, și influența acestuia nu este de durată. Ei sunt asemenea fecioarelor nechibzuite care nu aveau ulei în vase, pentru candelele lor. Uleiul este un simbol al Duhului Sfânt, care este adus în suflet prin credința în Domnul Isus Hristos. Aceia care cercetează cu seriozitate Scripturile, cu multă rugăciune, care se bizuie pe Dumnezeu printr-o credință puternică și păzesc poruncile Sale se vor număra printre cei reprezentați de fecioarele înțelepte. – Review and Herald, 17 septembrie 1895

  Aveți ulei în candelele voastre? - 2019. Fecioarele nechibzuite nu îi reprezintă pe cei ipocriți. Ele aveau considerație pentru adevăr, susțineau adevărul și intenționau să meargă în întâmpinarea mirelui. Ele sunt atașate de cei ce cred adevărul și merg alături de aceștia, având candele, care reprezintă o cunoaștere a adevărului.
  Ellen White
  Comuniunea cu Dumnezeu încurajează gândurile bune, aspiraţiile nobile, percepţia clară a adevărului şi planuri de acţiune măreţe. Cei care îşi leagă astfel sufletul de Dumnezeu, sunt recunoscuţi de El ca fii şi fiice ale Sale. Ei se ridică mereu mai sus şi tot mai sus, dobândind o perspectivă clară asupra lui Dumnezeu şi asupra veşniciei, până când Domnul face din ei canale de lumină şi de înţelepciune pentru lume.

  Din aceeași categorie

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Două vieți și o istorie

  PROVOCARE: Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...